Met de gebakken peren zitten is met deze perencake helemaal niet erg. Peer geeft namelijk een frisse, zachte smaak aan cakes of andere baksels en maakt iedere lekkernij nog lekkerder. Voor mij is dit perencake recept extra speciaal: ik maakte deze cake namelijk voor met peren uit onze eigen tuin. De ideale manier om de eerste oogst van ruim 20 peren te vieren! 

Er is amandelspijs toegevoegd aan het cakebeslag en dit maakt de cake extra smaakvol en smeuïg. Je kunt kant-en-klare amandelspijs kopen of zelf amandelspijs maken.

Met dit recept maak je een perencake waar je ongeveer 10-15 plakken van snijdt.

perencake recept

Hoe kan ik de perencake bewaren?

Bewaar de perencake luchtdicht verpakt op kamertemperatuur, de cake blijft dan 1-2 dagen goed. Je kunt de cake ook in de koelkast 3-4 dagen in de koelkast bewaren, maar de cake wordt hier wel iets droger van. Of vries de cake luchtdicht verpakt in, voor zo’n 2-3 maanden.

Nog meer bakken

Meer bakken met peer? Bekijk dan dit artikel waarin ik een aantal lekkere peer recepten deel. Of maak je liever een cake met ander fruit? Probeer dan eens deze nectarine plaatcake, deze perfecte appelcake, of deze ricottacake met blauwe bessen

Als je op zoek bent naar een fijn bakboek vol lekkere en gevarieerde cakerecepten, dan is mijn bakboek Masterclass Cakes perfect voor jou. In dit boek vind je 40 recepten om thuis mee aan de slag te gaan. Een ideaal boek om in je keuken te hebben of om een andere thuisbakker cadeau te geven!

peren
Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 200 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • rasp van ¼-½ citroen
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 185 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 (hand)peren, geschild en klokhuis verwijderd
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 75 gr abrikozenjam
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Perencake recept

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. 

Cakebeslag maken

Doe het amandelspijs, de boter, lichtbruine basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop deze met een handmixer met gardes of een standmixer met platte menghaak in enkele minuten romig. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel goed door na ieder ei. Spatel tot slot de bloem en het bakpoeder door het beslag. Snijd 1½ peer in blokjes en roer deze door het cakebeslag. Schep het cakebeslag in de vorm en strijk het glad. Snijd de andere twee peren in parten en rangschik deze op het cakebeslag. 

Perencake bakken

Bak de perencake in 60-75 minuten gaar. Test of de cake gaar is door er meet satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. Haal de cake met behulp van het bakpapier uit de vorm en laat de perencake afkoelen op een rooster. 

Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en roer deze los. Bestrijk de perencake met een kwastje met de warme jam.

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Anja 2023-01-08 12:22:36

Goedemorgen, kan je in plaats van suiker zoetstof gebruiken? En zo ja welke ? Alvast bedankt voor je bericht

Beantwoorden
AN
Rutger 2023-01-09 09:31:01

Hi. Alles over cake bakken met suikervervangers lees je hier: https://rutgerbakt.nl/inspiratie/cake-bakken-met-suikervervangers/

Beantwoorden
Marlies 2023-01-10 19:45:51

Hij was heerlijk! Dank je wel voor het recept!
Gebruik je in dit recept hele rijpe peren of maakt dat niet uit?

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-01-16 08:49:35

Rijpe peren geven wel het lekkerste resultaat, die zijn het meest smaakvol.

Beantwoorden
Rosanne 2023-01-12 11:48:25

Ja zo lekker deze perencake!

Beantwoorden
RO
Sacha 2023-01-13 21:52:05

Kun je ook de spijs weglaten of, als het nodig is, vervangen voor iets anders?

Beantwoorden
SA
Rutger 2023-01-16 08:47:21

Dan kun je bijvoorbeeld dit recept voor appelcake als basis nemen: https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/perfecte-appelcake/

Beantwoorden
Petra 2023-01-24 16:21:28

Heb gisteren de cake gemaakt, wat een heerlijke combinatie. TOP...

Beantwoorden
PE

U kunt niet meer reageren.