- Voor de cake
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- 200 gr witte basterdsuiker
- rasp van 1 sinaasappel
- ¼ tl zout
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 75 gr zure room, op kamertemperatuur
- 4-5 nectarines
- Verder nodig
- 125 gr poedersuiker
- 1 ½ - 2 el sinaasappelsap
- geroosterd amandelschaafsel, optioneel
Wil je bakken met nectarines? Nectarines zijn heerlijk om te verwerken in een cake of taart. In dit recept voor plaatcake met nectarine heb ik ook sinaasappel gebruikt; er zit sinaasappelrasp door het beslag en sinaasappelsap door het glazuur. De smaak van sinaasappel gaat erg goed samen met die van de nectarine cake. In plaats van nectarines kun je ook perziken gebruiken voor deze plaatcake.
Bereiding: Nectarine plaatcake
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een braadslede of bakvorm van ongeveer 23×30 centimeter met een stuk bakpapier.
Doe de boter, witte basterdsuiker, sinaasappelrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag en meng er tot slot de zure room door. Schep het beslag in de vorm en strijk het glad.
Halveer de nectarines, verwijder de pit en snijd de vrucht in partjes. Bedek het cakebeslag met de perzikpartjes. Bak de plaatcake in 50-60 minuten goudbruin en gaar. Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Laat de cake afkoelen in de vorm.
Meng voor het sinaasappelglazuur de poedersuiker met het sinaasappelsap tot een vloeibaar glazuur. Besprenkel de nectarine cake met het glazuur en bestrooi dit naar wens met geroosterd amandelschaafsel.
Foto: Erik Spronk





