Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 75 gr zure room, op kamertemperatuur
  • 4-5 nectarines
  • Verder nodig
  • 125 gr poedersuiker
  • 1 ½ - 2 el sinaasappelsap
  • geroosterd amandelschaafsel, optioneel

Wil je bakken met nectarines? Nectarines zijn heerlijk om te verwerken in een cake of taart. In dit recept voor plaatcake met nectarine heb ik ook sinaasappel gebruikt; er zit sinaasappelrasp door het beslag en sinaasappelsap door het glazuur. De smaak van sinaasappel gaat erg goed samen met die van de nectarine cake. In plaats van nectarines kun je ook perziken gebruiken voor deze plaatcake.

Bereiding: Nectarine plaatcake

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een braadslede of bakvorm van ongeveer 23×30 centimeter met een stuk bakpapier.

Doe de boter, witte basterdsuiker, sinaasappelrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag en meng er tot slot de zure room door. Schep het beslag in de vorm en strijk het glad.

Halveer de nectarines, verwijder de pit en snijd de vrucht in partjes. Bedek het cakebeslag met de perzikpartjes. Bak de plaatcake in 50-60 minuten goudbruin en gaar. Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Laat de cake afkoelen in de vorm.

Meng voor het sinaasappelglazuur de poedersuiker met het sinaasappelsap tot een vloeibaar glazuur. Besprenkel de nectarine cake met het glazuur en bestrooi dit naar wens met geroosterd amandelschaafsel.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Laura 2019-09-02 20:04:28

Wij vonden hem niet lekker, heel vettig en niet fris. Had verwacht dat de nectarines lekker fris zouden zijn. Geen idee wat er mis is gegaan, heb precies het recept gevolgd. Bij jou ziet hij er mooi uit trouwens.
Volgend recept gaan we weer graag mee aan de bak :) Groetjes Laura

Beantwoorden
LA
Rutger 2019-09-15 10:32:13

Hoi! Wat jammer, dat vettige en niet frisse herken ik niet. Heb je de cake wel helemaal af laten koelen? Warme cake kan soms minder lekker zijn.

Beantwoorden
Anna 2019-08-21 22:21:00

Hallo Rutger, kan ik de bloem en het bakpoeder ook vervangen door zelfrijzendbakmeel?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-09-15 10:45:40

De verhouding bakpoeder/bloem is net iets anders dan die in zelfrijzend bakmeel, maar het zou eventueel wel kunnen.

Beantwoorden
Jantine 2019-08-20 18:34:08

Kreeg enorm veel complimenten! Had geen sinaasappel in huis, daarom met citroen gedaan, was heerlijk fris vond men! En had de amandelschaafseltjes al meegebakken, was heerlijk knapperig!

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-09-15 10:46:14

Heel leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Sophie 2019-08-10 05:17:11

Zijn mandarijn partjes ook geschikt voor dit recept? En hoe voorkom je dat de partjes allemaal naar de bodem verdwijnen?

Beantwoorden
SO
Rutger 2019-08-13 21:11:03

De structuur van dit beslag is zo dat de nectarine niet helemaal naar de bodem zakt. Ik weet niet of mandarijnpartjes een succes zijn, dat zou je moeten uitproberen.

Beantwoorden
Natacha 2019-08-09 19:32:30

Hoi rutger ,als de nectarines nog een beetje hard zijn ,kan ik ze dan beter eerst pocheren?

Beantwoorden
NA
Rutger 2019-08-13 21:11:28

Dat kan, maar ze worden natuurlijk ook nog zachter door de warmte tijdens het bakken.

Beantwoorden
Liduin 2019-08-07 23:01:09

Hoi Rutger, waarom kies je zure room en geen crème fraiche? Dit omdat het laatste m.i. meer geschikt is om te verwarmen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-08-13 21:13:56

Dit maakt in een beslag met boter niet uit, dat is enkel als je er bijvoorbeeld een saus van wilt maken. Zelf vind ik zure room het fijnste resultaat geven.

Beantwoorden