Blanc manger: deze klassieke pudding is niet het meest bekende dessert, maar zeker een aanrader om te maken. Deze pudding is gemaakt van slagroom, melk en gelatine, en bevat als smaakmakers amandelspijs en vanille. Ik serveer de blanc manger met een mango-passievruchtsaus, maar deze witte pudding is ook lekker met frambozensaus, aardbeiensaus of bramensaus.
Met dit recept maak je blanc manger voor 6 personen. Gebruik voor dit recept kleine puddingvormpjes (of andere vormpjes) met een inhoud van ongeveer 150 milliliter. Wil je de puddinkjes niet hoeven te storten? Serveer de blanc manger dan in kleine glaasjes en schenk de saus daarbovenop.
Wat is blanc manger?
Blanc manger is een zoet dessert. Deze pudding dankt zijn naam aan zijn kenmerkende kleur. Blanc manger of blanc a manger betekent namelijk: wit om te eten. Waar het gerecht precies vandaan komt, is lastig te achterhalen. We weten in ieder geval dat versies van blanc manger al in de middeleeuwen werden gemaakt, in verschillende landen. De blanc manger bestond in die tijd uit een basis van melk, verdikt met rijst en kip. Kortom, het was toen zeker niet het zoete dessert dat we tegenwoordig kennen.
Het kan ook goed dat dit gerecht zelfs nog eerder ontstaan. Uit naslagwerk blijkt dat er eeuwen voor de middeleeuwen in de Arabische wereld al een soortgelijk wit gerecht bestond. Wanneer het gerecht ook echt is ontstaan en wie het ooit bedacht heeft: we weten zeker dat het een echte klassieker is.
Blanc manger met amandelspijs
In dit recept breng ik de blanc manger op smaak met amandelen, een kenmerkend ingrediënt voor dit gerecht. Gebruik goede amandelspijs met een verhouding van 1:1. Een 1:1 verhouding betekent dat de hoeveelheden amandelen en suiker gelijk zijn in de spijs.
Bang voor stukjes amandel in je blanc manger? Dat hoeft niet, want de stukjes amandel zeef je er nog uit voordat je de pudding laat opstijven. Zo geniet je uiteindelijk van een smaakvolle, zijdezachte blanc manger met amandelsmaak.
Blanc manger bewaren
Je kunt blanc manger heel goed 2-3 dagen van tevoren klaarmaken. Handig als je een etentje organiseert, maar op de dag zelf weinig tijd hebt. Bewaar zowel de blanc manger als de saus tot het serveren in de koelkast.
- Voor de blanc manger
- ½ vanillestokje
- 400 ml melk
- 175 gr amandelspijs
- 4½ gelatineblaadjes (7,5 gr), geweekt in koud water
- 250 ml slagroom
- Verder nodig
- mango-passievruchtsaus
Zelf blanc manger maken
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe zowel het vanillemerg als het leeggeschraapte stokje samen met de melk in een steelpan. Verkruimel de amandelspijs en meng met de melk. Verwarm de melk al roerend op middelhoog vuur tot tegen het kookpunt. Tijdens het verwarmen zal de amandelspijs oplossen in de melk. Haal de pan van het vuur, voeg de geweekte gelatineblaadjes toe en laat het melkmengsel afkoelen tot het op lichaamstemperatuur is.
Giet de melk door een fijne (punt)zeef en druk zoveel mogelijk van de melk uit de amandelprut die achterblijft. Klop de slagroom met een (hand)mixer met garde(s) lobbig op. Spatel de lobbig geklopte slagroom in 2 keer door de amandelmelk.
Spoel de puddingvormpjes om met koud water en droog ze niet af. Giet het puddingmengsel in de vormpjes en laat deze minimaal 2½ uur opstijven in de koelkast.
Blanc manger serveren
Dompel de vormpjes voor het serveren enkele seconden in een bakje met heet water (kijk uit dat er geen water bij de pudding komt) en stort de puddinkjes. Serveer de blanc manger met de mango-passievruchtsaus.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Bedankt voor het leuke dessert.
Welke gelatine gebruik je! Ik heb gelatine 180 bloom.
Moet de hoeveelheid aangepast worden?
Alvast bedankt!
Hi. Ik gebruik de standaard gelatine uit de supermarkt, ik weet niet hoeveel bloom die is.
BeantwoordenHet lijkt me heerlijk om te maken, het water loopt nu al in mn mond en danoet ik nog de boodschappen halen hiervoor.
BeantwoordenBeste Rutger,
De amandelspijs die ik heb voor de blanc-manger, heb ik zelfgemaakt en er zit ei in. Stolt het ei niet als ik de spijs verwarm in de melk?
Hi. Met zelfgemaakt amandelspijs werkt het inderdaad iets anders, de toevoeging van ei werkt niet zo fijn. Je kunt dan beter wat water gebruiken om het amandelspijs te binden.
Beantwoorden