Deze olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en limoenmascarpone is een fijne variatie op de bekende cakes. De olijfolie en de yoghurt geven de cake een verrassende structuur, die erg goed samengaat met de vulling van bitterkoekjes. Het recept voor deze olijfoliecake is afkomstig uit het boek VET van Bas Robben. In alle recepten in dit boek speelt vet een belangrijke rol; vaak als smaakmaker, maar natuurlijk ook voor de textuur. Bas beschrijft duidelijk de functies van vet en geeft recepten voor verschillende technieken met vet, zoals konfijten, frituren en conserveren. In het hoofdstuk bakken & ijs viel mijn oog op dit recept, dat zeker de moeite waard is om te bakken!

- Voor de cake
- 2 eieren
- 75 ml amaretto
- 180 ml olijfolie
- 300 gr Griekse yoghurt
- 200 gr suiker
- ¼ tl zout
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- 250 gr bitterkoekjes, verkruimeld
- Voor de limoenmascarpone
- 250 gr mascarpone
- 1-2 biologische limoenen
- 75 gr poedersuiker
- Verder nodig
- olijfolie, om in te vetten
Olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en limoenmascarpone
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Doe de eieren met de amaretto, olijfolie, Griekse yoghurt, suiker en het zout in een kom en roer deze met een garde goed door elkaar tot het een egaal mengsel is. Zeef dan het zelfrijzend bakmeel boven de kom en spatel het erdoor.
Vet een cakevorm met een inhoud van 1,2 liter in met olijfolie en bekleed eventueel met bakpapier (kijk hier voor tips). Giet de helft van het beslag in de vorm. Strooi de bitterkoekjes erover en giet dan de rest van het beslag eroverheen. Bak 1 uur (tot 75 minuten) in het midden van de oven tot de cake goudbruin is. Je kunt met een satèprikker testen of de cake gaar is, deze moet er dan schoon uitkomen zonder kruimels eraan.
Laat de cake helemaal afkoelen voordat je aan de slag gaat met de mascarpone. Rasp daarvoor de schil van een limoen fijn, halveer de vrucht en pers de limoen uit. Meng in een kom 2 theelepels van de limoenrasp en 3 eetlepels van het limoensap, de mascarpone en poedersuiker. Strijk de mascarponetopping over de bovenkant van de cake uit en bestrooi met wat extra limoenrasp.
Nieuwsgierig geworden naar Vet? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Oh heerlijk, deze ga ik zeker eens proberen, ik ben dol op bitterkoekjes. Jaren geleden heb ik in Griekenland de meest lekkere cakes kunnen proeven en er werd me verteld dat ze bijna altijd met olijfolie worden gebakken en sindsdien gebruik ik dat zelf ook graag ipv boter, want de cake is dan lekker smeuïg en zacht en blijft langer vers door de olie. Bij ons krijgt deze bitterkoekjescake vast de kans niet om oud te worden omdat hij dan al op is. :) Hartelijk bedankt voor dit recept Rutger!
Beantwoorden
Rutger, de olijfcake in welke maat springvorm kan ik dit bakken?
En dezelfde temperatuur en baktijd?
Hartelijke groet, Ria
BeantwoordenHoi. Ik zou dan een ronde springvorm van 20 centimeter gebruiken. En de baktijd hetzelfde houden.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.