Pindasaus: lekker, smaakvol en ideaal als saus bij veel verschillende gerechten. Ik deel hier mijn pindasaus basisrecept. Met dit recept maak je een makkelijke en snelle satésaus. Het eindresultaat is dus niet een traditionele Indonesische satésaus, daar gaan veel meer ingrediënten in en het kost veel meer tijd om te maken. Met dit recept maak je een smaakvolle pindasaus in minder tijd én met minder benodigdheden.

Pindasaus recept

Deze pindasaus is heerlijk om te gebruiken in mijn satébroodjes recept (dat komt binnenkort online) of als satésaus over stokjes gegrilde saté. Maar pindasaus is natuurlijk ook onmisbaar als saus bij de bbq of gourmet, bijvoorbeeld om met zelfgebakken stokbrood of Turks brood in te dippen. Of serveer het bij deze makkelijke gehaktbroodjes.

Voor het serveren kun je de satésaus naar wens bestrooien met wat ringetjes rode peper, gebakken uitjes, gehakte koriander of ringetjes lente-ui. 

Pindasaus of satésaus: wat is het verschil?

De een noemt het pindasaus, de ander satésaus en veel mensen gebruiken deze twee termen door elkaar heen. Wat betekenen beide termen eigenlijk en wat is nou precies het verschil tussen pindasaus en satésaus? Of is er helemaal geen verschil?

  • Satésaus is in principe de saus die bij saté of satay (gegrild, gemarineerd vlees aan een stokje) wordt geserveerd. Vaak is satésaus pindasaus, maar er zijn ook andere sauzen die bij saté geserveerd worden. Satésaus kan bijvoorbeeld ook een saus zijn met bijvoorbeeld ketjap als basis in plaats van pinda’s.
  • Pindasaus is een saus met een basis van pinda’s en kan bij verschillende gerechten worden gebruikt, bijvoorbeeld bij saté.

Wil je deze pindasaus maken voor bij saté? Dan kan je het dus zowel satésaus als pindasaus noemen. Maar eet je het bij iets anders, bijvoorbeeld patat? Dan heb je het theoretisch gezien over pindasaus.

Oorsprong satésaus

Saté is een Indonesische of Maleisische lekkernij, bestaande uit gegrilde, gemarineerde stukjes vlees aan een stokje. In Nederland hebben we het over saté, maar oorspronkelijk heette dit gerecht satay, sate of sateh. Satésaus is op zijn beurt ook een Indonesische lekkernij, bedoeld als saus om te serveren bij de (je raadt het al) saté. Pindasaus is een van de sauzen die bij dit (vlees)gerecht werd geserveerd.

Pindasaus kwam vanuit Indonesië over naar Nederland. Waar pindasaus in Indonesië wordt gemaakt van gemalen pinda’s, kiezen we in Nederland voor pindakaas als basisingrediënt.

Waar wordt pindasaus van gemaakt?

Wat zit er allemaal in pindasaus? Dit recept is voor een makkelijke, snelle pindasaus. In de traditionele Indonesische satésaus zitten veel meer ingrediënten, zoals tamarinde en djeroek poeroet. En zoals je hierboven hebt kunnen lezen, wordt traditionele pindasaus van gemalen pinda’s gemaakt.

Voor dit pindasaus recept heb je veel minder ingrediënten nodig; een basis van kokosmelk en pindakaas, en smaakmakers zoals ketjap manis, limoen, basterdsuiker, geraspte gember en sambal oelek.

Pindasaus recept

Satésaus bewaren

Wil je je zelfgemaakte pindasaus bewaren? Bewaar het goed afgesloten in de koelkast voor maximaal 3 dagen. Je kunt pindasaus trouwens ook heel goed invriezen en dan kun je het 2-3 maanden bewaren.

Let op: na het opnieuw verwarmen kan de saus iets dikker zijn. Je kunt de pindasaus dan verdunnen met een klein beetje extra kokosmelk of water. 

Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor de pindasaus
  • 250 kokosmelk
  • 150 gr pindakaas (zonder toevoegingen)
  • 2 el ketjap manis
  • sap van ½ limoen
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl geraspte gember
  • 2-3 tl sambal oelek, naar smaak
makkelijke bakboek desk
Broodbakbol banner mobiel

Zelf pindasaus maken 

Verwarm de kokosmelk in een pannetje op middelhoog vuur. Voeg de pindakaas toe en roer met een garde tot het goed gemengd is. Voeg de ketjap manis, het limoensap, de bruine basterdsuiker, de geraspte gember en de sambal toe. Laat de saus op middelhoog vuur 2-3 minuten zachtjes koken. Serveer de satésaus warm. 

Foto’s: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (2)
Ophoff Kris 2025-01-24 11:25:20

Dit ga ik ook eens proberen. Ziet er goed, Smakelijk en gemakkelijk uit.
Merci

Beantwoorden
OP
Rob 2025-01-25 11:12:23

Prima recept, zelf fruit ik eerst een gesnipperde halve ui. Daarna kan de rest van dit recept erbij.

Als extra aanvulling doe ik er vaak nog wat grof gehakte pinda s bij voor het zelfgemaakt effect.

Beantwoorden
RO
Rutger 2025-01-27 09:28:39

Dat klinkt als twee heerlijke toevoegingen! Thanks!

Beantwoorden