- Voor de appelbeignets
- 1 recept bladerdeeg of twee rollen koelvers bladerdeeg
- 2-3 appels, bijvoorbeeld goudrenetten
- 200 gr fijne suiker
- 1 ½ tl kaneelpoeder
- 100 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
- Verder nodig
- neutrale olie, om in te frituren
Naast de oliebollen mogen appelbeignets natuurlijk niet ontbreken rond Oud & Nieuw. Eerder deelde ik al dit recept voor traditionele appelflappen. Vandaag heb ik het recept voor appelbeignets van bladerdeeg voor jullie. De appel wordt in dit recept niet door een beslag gehaald, maar verpakt tussen twee lagen bladerdeeg. De beignets bak je vervolgens in de olie tot ze goudbruin en krokant zijn. En ik kan je verzekeren: deze zelfgebakken appelbeignets zijn echt superlekker!
Bereiding: Appelbeignets van bladerdeeg
Gebruik je zelfgemaakt bladerdeeg, verdeel dit dan in tweeën en rol elk deel op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 24 x 40 centimeter.
Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appels in 8 dikke plakken van 1 ½ – 2 centimeter dikte. Meng de fijne suiker met het kaneelpoeder en wentel de appelplakken door deze kaneelsuiker. Bewaar de rest van de kaneelsuiker voor na het bakken.
Leg de 8 appelplakken met voldoende tussenruimte op één van de twee plakken bladerdeeg. Verdeel het amandelspijs in achten en vul daarmee het midden van de appelschijven. Maak het bladerdeeg rond de appelplakken licht vochtig met een kwast. Leg de andere plak bladerdeeg over de appelschijven heen en druk het deeg om de appel goed op elkaar. Gebruik een (gekartelde) uitsteker van ongeveer 11 centimeter om de appelbeignets uit te steken. Leg deze tot je ze gaat bakken in de koelkast.
De appelbeignets bakken
Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Bak de appelbeignets in 6-8 minuten goudbruin. Draai ze daarbij halverwege om met behulp van een schuimspaan. Laat de appelbeignets na het bakken uitlekken op keukenpapier en wentel ze daarna door de kaneelsuiker.
Afgekoelde appelbeignets kun je voor het serveren oppiepen door ze 5-8 minuten te verwarmen in een voorverwarmde oven van 170 °C.
Foto: Erik Spronk





