- Voor de soesjes
- 100 ml melk
- 100 ml water
- 100 gr boter
- ¼ tl zout
- 100 gr bloem
- 3 à 4 eieren
- Voor de vulling
- 500 ml slagroom
- 60 gr suiker
- 1 – 2 zakjes slagroomversteviger, optioneel
- Voor het chocoladeglazuur
- 100 ml slagroom
- 200 gr pure chocolade
- 100 gr poedersuiker
Een grote chocolade soes kent iedereen wel, maar wist je dat je ook kleine chocolade soesjes kunt bakken? Deze chocolade soesjes smaken heerlijk en ze zijn een stuk makkelijker te eten dan hun grote broer (of ben ik de enige die niet fatsoenlijk een chocoladesoes met een vorkje op kan eten?). Nog een voordeel is dat je het niet bij één chocolade-soesje hoeft te houden, door het kleinere formaat kan je er prima eentje (of meer!) extra nemen. Kijk hier voor een stap-voor-stap how-to om te zien hoe je soezendeeg maakt!
Chocolade soesjes
Verwarm de oven voor op 210 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe voor het soezendeeg de melk, het water, de boter en het zout in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt. Haal de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur. Blijf goed roeren, 2 tot 3 minuten. Het mengsel zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem. De bloem wordt nu gegaard, wat straks belangrijk is voor het rijzen van de soezen.
Doe het deeg over in een kom en roer het nog even los. Laat het een paar minuten afkoelen. Voeg een voor een de eieren toe. Roer daarbij het deeg na elk ei goed door, tot al het ei is opgenomen, en voeg dan pas het volgende ei toe. Gebruik het vierde ei alleen als dat het deeg niet te dun maakt. Het deeg moet een gladde en soepele consistentie hebben, maar niet zo dun dat het helemaal uitvloeit als je het op bakpapier schept of spuit. (Kijk hier hoe het deeg eruit ziet) Je kunt ook een half losgeklopt ei gebruiken.
De soesjes bakken
Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10 à 12 millimeter en spuit ronde doppen van ongeveer 2 centimeter doorsnede en hoogte op de bakplaat. Je kunt het deeg ook vormen met behulp van twee lepels. Druk met een natte vinger de puntjes bovenop de soesjes plat. Bak de soesjes in 20 tot 25 minuten goudbruin. Laat de soesjes volledig afkoelen.
De chocolade soesjes vullen
Doe voor het chocoladeglazuur de slagroom, pure chocolade en poedersuiker in een hittebestendige kom en verwarm deze au bain-marie (dus op een pan kokend water, zonder dat de kom het water raakt) al roerende op laag vuur tot de chocolade gesmolten is. Haal de pan van het vuur en roer het glazuur nog kort door.
Klop de slagroom met de suiker en eventueel de slagroomversteviger stijf op. Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met een klein glad spuitmondje. Prik met een mes in elk soesje aan de onderkant een gaatje en vul ze door dat gaatje met de slagroom. Doop de chocoladesoesjes in het lauwwarme chocoladeglazuur en laat dat stevig worden in de koelkast.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
zooooo lekker. zucht. ziet er weer zalig uit! ik geniet echt van je FB posts!
BeantwoordenHeerlijk. Ga direct aan de slag. Kun je de donkere chocolade ook inwisselen voor witte of zijn dan de verhoudingen niet meer kloppend?
Groet, Johanna

Erg leuk dit recept , ik ga het a.s maandag maken voor mijn Franse vriendinnen, weet niet of ze deze vorm kennen van soesjes , ik doe de helft wit en de helft met donkere chocolade
BeantwoordenHier heb ik nu zoveel zin in! Wat zien ze er lekker uit zeg!
BeantwoordenBeste Rutger, de moorkopsoesjes zien er heerlijk uit! Ik wil ze graag gaan maken. Ik kon alleen niet vinden in het recept hoeveel soesjes je (ongeveer) uit het deeg haalt. Kun je dat vertellen?
BeantwoordenHoi Rutger, ik heb de moorkopvariant van deze soezen onlangs gemaakt. Sindsdien wordt hier in huis regelmatig gevraagd wanneer ik ze opnieuw ga maken. Ze smaken heerlijk!
BeantwoordenZeker! Alleen worden bossche bollen in een soort chocoladeglazuur gedoopt, dat is net weer anders dan deze chocoladetopping.
Beantwoorden
Ja dat klopt, ze waren eigenlijk niet te eten zo zwaar viel de chocolade. Heb jij een idee hoe ik dit het beste kan doen. Misschien gewoon chocolade smelten zonder er iets in?
BeantwoordenVoor echte Bossche bollen moet je een suikerglazuur koken. Dat recept staat (nog) niet online.
Beantwoorden
Wellicht in de toekomst, maar een exacte datum weet ik nog niet.
Beantwoorden
Weet je hoe lekker deze soesjes zijn , sdit moet je echt uitproberen 😋😋😋😋
BeantwoordenHallo! Bij de chocolade kan ik niet zien in welke verhouding? 100slagroom 200 pure chcolade en 100 poedersuker. Is dit gram en slagroom in ml??
BeantwoordenHoi! De maten was ik er inderdaad vergeten bij te zetten. Ze staan er nu bij!
Beantwoorden
mijn deeg is te slap hoe dan ,durf er niet nog ,n ei in te doen.
BeantwoordenHeb je de bloem lang genoeg gegaard? Je hebt niet altijd alle eieren nodig.
Beantwoorden
Dan wordt de verhouding van het glazuur wel anders, je hebt dan iets minder slagroom nodig, anders wordt het glazuur niet stevig genoeg.
Beantwoorden
Allereerst complimenten over de wijze waarop je de recepten omschrijft, zo duidelijk, heel fijn !
Nu mijn vraag, kan ik deze soesjes van te voren maken ? Zo ja, op welke manier ? Met vriendelijke groet Rita
Dat kan zeker, maar de knapperige bovenlaag zal wel snel minder knapperig worden. Versgebakken zijn ze dus echt het lekkerste!
Beantwoorden
Hallo bij een hete lucht oven wat voor stand moet hij dan mvgvoor soezen en voor soesjes.s mvg
BeantwoordenDat lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/
Beantwoorden
Hallo,
Wij hebben ze vanmiddag gemaakt op deze regenachtige zondag. Elke zondag is voor ons meestal Bakzondag. Nu hadden we zin in totaal iets anders dan een cake, taart, brownies, cupcakes etc. En wat zijn ze goed gelukt zeg !
Wij hadden voldoende aan drie eieren. Een plaat vol met 40 soezen (van 2 bij 2 opgespoten) Heel fijn met zo´n uitgebreide uitleg en foto´s! En heel leuk om eens zelf gemaakt te hebben. Jammer dat er geen foto bij kan ;) Volgende keer wordt het de Witte Chocolade variant
Hallo Rutger,
Inmiddels hebben wij de soezen met witte topping ook gemaakt. Ze waren ook lekker, vooral mijn dochter´s favoriet. We hadden ze nu iets groter gemaakt en precies 30 soezen op de plaat. Nu willen wij het gaan proberen met melkchocolade; wat is hiervoor de verhouding??
Daarnaast was ik benieuwd wat de functie is van de poedersuiker in de topping met pure chocolade. Hoor het graag en alvast Dank.
Warme groet, Mudi
BeantwoordenHoi. De poedersuiker maakt er een soort chocoladeglazuur van. Je zou ook enkel een chocolade ganache kunnen gebruiken, zoals in dit artikel beschreven staat: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/ganache-maken/
Beantwoorden
De soesjes zijn ontzettend lekker. Eigenlijk te lekker. Bedankt hoor.
Groetjes Marga en Henk
BeantwoordenZe waren heel lekker, hmmmmmm
Volgende keer vullen met pudding
