- Voor de bodem
- 200 gr koekjes (bijvoorbeeld zandkoekjes, spritsen of kandijkoeken)
- 70 gr boter, gesmolten
- Voor het kwarkmengsel
- 8 blaadjes gelatine (=13,2 gram)
- rasp en sap van 3 citroenen
- 160 gr suiker
- 350 ml slagroom
- 700 gr volle kwark
- Verder nodig
- neutrale olie, om in te vetten
- verse frambozen
Zelf kwarktaart maken is makkelijker dan je wellicht denkt en perfect om in de zomer te maken! Je hebt er geen oven voor nodig en toch kun je genieten van een heerlijke zelfgemaakte taart. De citroensiroop in dit kwarktaart recept maakt deze taart extra fris en daardoor perfect om van te genieten op een zomerse dag. Naast frambozen kun je deze citroenkwarktaart garneren met al het zomerfruit dat je lekker vindt.

Bereiding: Citroen kwarktaart met frambozen
Vet een ronde springvorm van 24 centimeter licht in met een neutrale olie en bekleed de bodem met bakpapier.
Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de gesmolten boter door de kruimels en verdeel het mengsel gelijkmatig over de vorm. Druk de kruimels stevig aan, dit gaat gemakkelijk met de onderkant van een glas. Zet de vorm in de koelkast zodat de bodem stevig wordt.
Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Kijk hier voor meer uitleg over het werken met gelatine. Doe de rasp en het sap van de citroenen, samen met de suiker, in een steelpan en breng dit aan de kook. Roer het door tot de suiker opgelost is en haal het pannetje dan van het vuur. Giet de citroensiroop door een fijne zeef, zodat de pitjes en citroenrasp achterblijven. Knijp de geweekte gelatine uit en los deze op in de warme citroensiroop. Klop de slagroom lobbig op. Spatel de kwark erdoor en spatel tot slot de citroensiroop door dit mengsel. Giet het kwarkmengsel op de bodem en laat het enkele uren opstijven in de koelkast.
Garneer de citroen kwarktaart voor het serveren met verse frambozen.
Foto’s: Erik Spronk





