Deze perencake met kruimels is vol van smaak, doordat er amandelspijs in het cakebeslag is verwerkt. Daarnaast is de amandelcake met peer en kruimels heel makkelijk te maken, perfect voor bijvoorbeeld de Koffie Morning van Stichting Opkikker. Een héle gezellige actie! Op 6 oktober gaan er weer heel veel mensen aan de bak om zo Stichting Opkikker te steunen. In het artikel van deze chocoladecupcakes legde ik al uit wat de Koffie Morning is en waarom het zo belangrijk is.

Dus… ga snel naar de site van de Koffie Morning, meld je aan, bak wat lekkers en laat langdurig zieke kinderen een onvergetelijke dag beleven! Leuke bijkomstigheid: je kunt met je deelname ook nog eens een Kitchenaid standmixer winnen!

Deze perencake is het lekkerste op de dag van het bakken, dan zijn de kruimels nog knapperig. Door het vocht uit de cake en de peren worden de kruimels na een dag wat zachter. In plaats van peer kun je ook appel of abrikozen gebruiken.

Perencake met kruimels
Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 150 gr amandelspijs (gekocht of zelfgemaakt)
  • 115 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 125 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • Voor de topping
  • 2-3 peren, geschild en in stukjes
  • 50 gr boter, gesmolten
  • 70 gr witte basterdsuiker
  • 85 gr bloem
  • ¼ - ½ tl kaneelpoeder
  • snuf zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Makkelijke bakboek banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Bereiding: Perencake met kruimels

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed deze met bakpapier.

Doe het amandelspijs, de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop het geheel romig. Dit duurt enkele minuten. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Spatel er tot slot de bloem en het bakpoeder voorzichtig doorheen. Doe het deeg in de bakvorm en verdeel er de stukjes peer over.

Meng voor de kruimels de gesmolten boter met de basterdsuiker, bloem, het kaneel en zout. Meng het tot een kruimelig geheel en strooi dit over de peren.

Bak de perencake in 35-45 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen in de vorm.

Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden voor de Koffie Morning!

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (11)
Tessa 2017-09-09 22:27:47

Heb deze cake vandaag gemaakt,hij was heerlijk.fris, knapperig en zacht en heel makkelijk om te maken.bedankt voor dit goede recept Rutger.

Beantwoorden
TE
Rutger 2017-09-10 15:08:50

Super leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Anne 2017-09-14 22:38:54

Aangezien we heerlijke peren uit diegene zn boom gekregen hebben sprak perencake met kruimels mij wel aan maar amandelspijs is helemaal niet mijn ding. Kan ik het vervangen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-09-18 15:09:55

Dan kun je beter het cakebeslag gebruiken van deze appelcake: https://www.rutgerbakt.nl/perfecte-appelcake/

Beantwoorden
Sabine 2017-09-23 21:32:04

Ziet er heerlijk uit! Ga ik snel proberen! Kan ik ook een vierkante vorm van 22 cm gebruiken? Moet ik de hoeveelheden dan aanpassen?

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-09-25 00:25:14

Als je de cake even hoog wilt krijgen zou je de ingrediënten x 1,21 moeten doen. Maar het kan ook met deze hoeveelheden, de cake zal dan wat lager worden.

Beantwoorden
Astrid Keereweer 2017-09-26 20:51:53

Hoi Rutger hij lijkt mij heerlijk. Mag ik vragen welke peren je gebruikt hebt? Bvd Astrid.

Beantwoorden
AS
Rutger 2017-10-02 13:23:18

Ik heb conference peren gebruikt.

Beantwoorden
Astrid Keereweer 2017-10-07 20:23:07

Vandaag gemaakt. Hij is inderdaad geweldig lekker. Bedankt Rutger. ??

Beantwoorden
AS
Rutger 2017-10-11 12:02:21

Graag gedaan!

Beantwoorden
Astrid Keereweer 2017-10-02 17:32:04

????????

Beantwoorden
AS
Marie alissen 2017-10-14 14:47:38

I love your lovely cake!!!☺
Maar ik heb nog een vraagje:
Wat kan je in plaats van suiker in je cake doen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-16 10:52:30

Suiker bepaalt naast de smaak ook de structuur van de cake. Als je die vervangt zal de hele cake anders zijn, dus zou ik toch gewoon voor suiker gaan.

Beantwoorden
Hennie 2017-10-16 18:19:42

Moest hem veel langer bakken
In het midden nog lang niet gaar na 45 minuten
Kruimellaag bleef ook slap
Had de gesmolten boter misschien flink afgekoeld moeten zijn
Gaan hem vanavond even voorproeven,
ben morgen jarig, nog even afwachten of hij opgediend wordt

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-10-17 10:54:52

Hallo Hennie. Iedere oven is anders, daardoor kan het zijn dat hij wat langer of hoger moet in jouw oven. De gesmolten boter hoeft niet afgekoeld te zijn hoor. Tijdens het afkoelen worden de kruimels knapperig, als de cake net uit de oven komt zijn ze inderdaad nog zacht (net als koekjes die pas knapperig worden tijdens het afkoelen).

Beantwoorden
Hennie 2017-10-19 15:23:46

Was wel heel erg lekker
Ga hem beslist nog een keer maken

Beantwoorden
HE
Jacqueline 2017-10-30 19:57:44

Hallo Rutger,

Ik heb net een nw keuken en keukenmachine. Kun je mij vertellen wanneer je de garde gebruikt en wanneer de andere onderdelen? Als ik deze cake wil maken, die ik dat dan allemaal met de garde of met andere hulpstukken?

Beantwoorden
JA
Jacqueline 2017-10-31 09:52:03

Hallo Rutger,
Ik heb net een nw keuken en keukenmachine. Kun je mij vertellen wanneer je de garde gebruikt en wanneer de andere onderdelen? Als ik deze cake wil maken, doe ik dat dan allemaal met de garde of met andere hulpstukken?

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-11-02 12:11:10

Hoi! Ik zal je vraag binnenkort meenemen in een artikel. Het cakebeslag is een roerbeslag en kun je het beste met de vlinder (platte menghaak) maken.

Beantwoorden
Ingrid 2018-10-03 09:34:44

Deze taart wordt door iedereen geroemd... Heb 'm ook een keer met appel gemaakt, ook niet te versmaden. Bedankt voor het recept, Rutger! Echt een toprecept. Ik maak (en eet) 'm graag!

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-10-07 17:48:46

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Naomi 2021-09-07 22:17:36

Hoi,
Maakt het veel verschil als je niet super rijpe peren hiervoor gebruikt? Of raad je dan aan te wachten (daar gaan mn bakplannen...) of leg je ze bijv even voor iets van 10 min in een bak in de oven om ze zacht te maken?
Groetjes Naomi

Beantwoorden
NA
Rutger 2021-09-13 08:02:07

De peren hoeven niet superrijp te zijn, maar als ze nog keihard zijn is mijn ervaring dat de cake net iets minder smaakvol wordt.

Beantwoorden
Naomi 2021-09-07 22:24:21

Ps: met niet super rijp bedoel ik eigenlijk nog vrij harde peren, die nog aan de harde kant zijn om zo op te eten

Beantwoorden
NA
Ingrid 2021-09-08 19:21:39

Hoi Naomi,
Deze taart maak ik heel regelmatig en de ene keer met rijpe en de andere keer met minder rijpe peren. Kan allebei! Mijn ervaring is dat het van de smaak niets afdoet, alleen is de cake met rijpere peren iets zachter. Ik zou je er niet van laten weerhouden om aan de bak te gaan. ;-) Hij is héérlijk!
Groetjes,
Ingrid

Beantwoorden
IN
Naomi 2021-09-08 20:37:58

Heel erg bedankt!!

Beantwoorden
NA
Rita 2021-10-08 22:55:45

Welke vorm kan Ik het beste gebruiken?

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-10-13 10:40:19

Een vierkante bakvorm van 20x20 centimeter.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.