Deze cheesecake met gekarameliseerde peer is geïnspireerd op het boek Lekker Miljuschka met een heel hoofdstuk vol heerlijke cheesecakes. Als iemand weet hoe je de lekkerste cheesecake maakt, is zij het wel. Geïnspireerd door het cheesecake hoofdstuk in dit boek, ben ik aan de slag gegaan met een heerlijke herfstige cheesecake. Het werd deze cheesecake met een bodem van Italiaanse amandelkoekjes, simpele roomkaasvulling en een topping van gekarameliseerde peer met een vleugje speculaaskruiden. Heerlijk!

Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 200 gr amaretti koekjes
  • 60 gr boter, gesmolten
  • Voor de cheesecake
  • 1 kilo roomkaas, op kamertemperatuur
  • 125 gr zure room
  • 250 gr witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 2 eidooiers
  • 40 gr maïzena
  • 1 vanillestokje, merg
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • Voor de topping
  • 25 gr boter
  • 3-4 peren, geschild en in partjes
  • 50 gr suiker
  • ½ tl speculaaskruiden
  • ¼ citroen, sap
makkelijke bakboek desk
Broodbakbol banner mobiel
receptfoto-1-cheesecake-bosch

Bereiding: Cheesecake met gekarameliseerde peer

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een (spring)vorm van 24 centimeter doorsnede met bakpapier. Maal de amaretti koekjes grof in een keukenmachine en meng er de gesmolten boter door. Verdeel het mengsel over de bodem van de vorm en druk dit met de bolle kant van een lepel gelijkmatig aan. Bak de bodem 5-8 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C. Heb je een oven met stoomfunctie? Zet de stoomfunctie van de oven dan aan. Of bak de cheesecake au-bain-marie in een bak heet water (wikkel de vorm dan wel goed in met folie) als je geen stoomfunctie hebt. De stoom geeft de taart een mooie egale bovenkant. Mix alle ingrediënten voor de cheesecake tot een homogene massa en giet dit op de bodem. Bak de cheesecake in 1½ tot 2 uur gaar. De taart moet gestold zijn, maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna een nacht in de koelkast.

Verwarm voor de topping een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de peer, suiker, speculaaskruiden en het citroensap toe en meng alles door elkaar. Bak de peer ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Je zult zien dat de suiker zal gaan karameliseren en een mooi laagje om de partjes peer vormt. Voeg een klein scheutje water toe als je denkt dat het proces te snel gaat. Haal de peer uit de pan als deze mooi gekarameliseerd is en laat de partjes afkoelen.

Garneer de cheesecake met de gekarameliseerde peer en snijd de cheesecake aan met een warm mes (door het mes onder de warme kraan te houden).

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Robin 2016-11-29 09:02:11

Oh cheesecake, dat is echt mijn guilty pleasure! Lekker!!

Beantwoorden
RO
Monique 2016-11-29 11:42:35

Ik heb geen stoomoven, maar wil hem wel graag maken. Heb je ook de baktijd e.d voor de gewone oven!!

Bedankt alvast!!

Beantwoorden
MO
Rutger 2016-11-29 14:47:03

Hoi! Je kan gewoon dezelfde tijd aan houden, alleen moet de cheesecake dan au-bain-marie gebakken worden. Je zet de vorm daarvoor in een braadslee met kokend water en die zet je in de oven. Kijk wel uit met een springvorm dat je deze goed omwikkelt met folie, zodat er geen water in de vorm komt.

Beantwoorden
Monique 2016-11-29 15:20:30

Ok bedankt!!

Beantwoorden
MO
Fieneke mathijse 2016-11-29 12:33:37

Kun je de speculaaskruiden ook door iets anders vervangen?
Ik hoor graag van je.

Beantwoorden
FI
Rutger 2016-11-29 14:45:41

Hoi! Je kan ze weglaten of bijvoorbeeld kaneel gebruiken.

Beantwoorden
Fieneke Mathijsr 2016-11-29 17:31:58

Bedankt voor je snelle reactie en tip!
Ik ga het vanavond nog maken.

Beantwoorden
FI
Wigeroos 2016-11-29 17:14:49

Het ziet er lekker uit, maar is 1 kilo roomkaas niet een beetje veel? Hoe groot moet het bakblik dan zijn?

Beantwoorden
WI
Rutger 2016-11-30 07:22:00

Hoi! Een kilo roomkaas is niet teveel hoor, klinkt veel maar is zoals je op de foto ziet precies goed. De vorm die ik heb gebruikt had een doorsnede van 24 centimeter.

Beantwoorden
Cornelieke 2016-11-29 22:08:38

Ja dat vroeg ik me ook af. Is wel heel veel een kilo! Zag staan een 24cm vorm, dus dat moet dan wel passen??

Beantwoorden
CO
Rutger 2016-11-30 07:17:41

Hoi! Het klinkt veel, maar het is niet teveel. De taart op de foto is gemaakt in een springvorm van 24 centimeter met 1 kilo roomkaas.

Beantwoorden
Joke 2018-10-01 07:17:49

Dag Rutger, ik heb nog nooit een cheesecake gebakken. Welke roomkaas gebruik jij?

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-10-01 08:43:04

Hallo Joke. Ik gebruik graag Philaldelphia voor cheesecakes.

Beantwoorden
Daphne 2018-10-01 13:48:18

Ha Rutger,
Ik heb kweepeerbomen in mijn tuin staan, kan ik deze peren ook gebruiken voor de 'favorieten perenrecepten' en de kweeperen eerst pocheren?
Groeten Daphne

Beantwoorden
DA
Rutger 2018-10-07 17:57:27

Zelf ben ik niet zo heel erg fan van de structuur van kweeperen. Eigenlijk maak ik er alleen maar gelei van. Als je er wel van houdt moet dit kunnen, maar ik durf je niet precies te zeggen hoe je de kweeperen dan het beste kunt verwerken.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.