Deze bladerdeeg quiche is gevuld met gerookte zalm en spinazie. Een waanzinnig lekkere combinatie! Voor de bodem van deze zalm quiche heb ik het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny gebruikt. Daarmee zet je in een mum van tijd deze hartige taart met spinazie en zalm op tafel. Dit bladerdeeg vind je op de versafdeling in de koeling.

Bladerdeeg quiche met zalm en spinazie

Serveer bij deze quiche een salade en je bent verzekerd van een heerlijk diner! Afgekoeld is deze spinazietaart trouwens ook heel lekker, voor de volgende dag als lunch bijvoorbeeld.

Bladerdeeg quiche met zalm en spinazie

Zo krijgt je bladerdeeg quiche een gare bodem

Om te zorgen dat een quiche een gare bodem krijgt is voldoende warmte van onderen erg belangrijk. Zeker omdat de vulling van een quiche vaak erg vochtig is kan het lastig zijn om de quichebodem gaar genoeg te krijgen. Voor een perfecte quichebodem heb ik een paar handige trucjes. Zo kun je, als je het echt helemaal op zeker wilt spelen, de bladerdeegbodem eerst blindbakken. Op die manier is het deeg al gaar als de vulling erin gaat. Deze methode kost wel iets meer tijd en gelukkig kan het ook op andere manieren.

Ook kun je altijd wat paneermeer over het deeg strooien. Het paneermeel neemt vocht uit de vulling op, zodat deze niet in de bodem trekt. Daarnaast ben ik groot voorstander van het bakken op een ovensteen, ook wel pizzasteen genoemd. Leg de steen op een rooster laag in je oven en verwarm de oven iets heter voor dan in het recept staat. Tijdens het voorverwarmen absorbeert de steen de warmte, die hij, zodra je de quichevorm op de steen zet, aan de bodem kan geven. Hierdoor bakt de quichebodem erg mooi gaar. Let er wel op dat, zodra je de quiche in de oven zet, je de oven op de juiste temperatuur zet. Heb je niet zo’n steen, plaats het ovenrooster dan zo laag mogelijk in de oven. Bij het gebruik van onder- en bovenwarmte zal de quiche dan veel warmte van onderen krijgen, met een gaardere bodem als resultaat.

Met het overgebleven bladerdeeg kun je trouwens super simpele zoute (kaas)koekjes maken. Bestrijk het overgebleven bladerdeeg met een losgeklopt ei en bestrooi het met grof zeezout en/of geraspte kaas. Snij het deeg in stukjes en bak ze ongeveer 15 minuten op 200 °C.

Bladerdeeg quiche met zalm en spinazie
Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg à 270 gram
  • 4 el paneermeel
  • Voor de quichevulling
  • scheut olijfolie
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 500 gr verse bladspinazie
  • peper & zout
  • 4 eieren
  • 200 gr crème fraiche
  • 200 gr gerookte zalm snippers
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 150 gr geraspte kaas
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Bereiding: Bladerdeeg quiche met zalm en spinazie

Haal het bladerdeeg 10 minuten voordat je het gaat gebruiken uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C. Gebruik je een ovensteen, verwarm de oven dan voor op 220 °C. Vet een quichevorm met een diameter van 25 centimeter in met boter.

Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit. Snijd ¼ van het deeg af. En plak dit aan de zijkant van het overige deeg, zodat je een plak hebt die groot genoeg is om de vorm mee te bekleden. Bekleed de quichevorm met het bladerdeeg, druk het goed aan en snijd de bovenkanten recht af. Verdeel het paneermeel over de bodem.

Verwarm de olie in een koekenpan en bak daar de gesnipperde sjalot en de gehakte knoflook enkele minuten in. Voeg de bladspinazie in gedeeltes toe en bak deze mee totdat de spinazie is geslonken. Breng alles op smaak met peper en zout en laat het iets afkoelen.

Klop de eieren met de crème fraiche door elkaar. Meng het spinaziemengsel en de gerookte zalm erdoor en breng het geheel op smaak met peper en zout. Giet het mengsel in de vorm en bestrooi het met de geraspte kaas. Verlaag als je een ovensteen gebruikt de oventemperatuur tot 180 °C. Bak de quiche 40-50 minuten. Serveer de bladerdeeg quiche met zalm en spinazie (lauw)warm of afgekoeld.

Bladerdeeg quiche met zalm en spinazie
Bladerdeeg quiche met zalm en spinazie
Bladerdeeg quiche met zalm en spinazie
Bladerdeeg quiche met zalm en spinazie

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Tante Fanny

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (26)
Margot Kleijn 2019-04-14 09:01:31

Ik zie niet de hoeveelheid ingrediënten ;-(

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-04-14 21:14:27

Tijdens het uploaden was er helaas iets mis gegaan, waardoor de ingredienten wegvielen. Ze staan er nu bij! Excuus!

Beantwoorden
Gerard 2019-04-14 09:10:03

Hoeveel ei, spinazie, zalm en creme fraiche

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-04-14 21:14:15

Tijdens het uploaden was er helaas iets mis gegaan, waardoor de ingredienten wegvielen. Ze staan er nu bij! Excuus!

Beantwoorden
Ine van Hest 2019-04-14 09:34:10

Hoeveel van wat?

Beantwoorden
IN
Rutger 2019-04-14 21:14:03

Tijdens het uploaden was er helaas iets mis gegaan, waardoor de ingredienten wegvielen. Ze staan er nu bij! Excuus!

Beantwoorden
Guido 2019-04-14 10:45:34

Lieve Rutger, je bent de ingrediënten lijst vergeten! Guido

Beantwoorden
GU
Rutger 2019-04-14 21:13:49

Tijdens het uploaden was er helaas iets mis gegaan, waardoor de ingredienten wegvielen. Ze staan er nu bij! Excuus!

Beantwoorden
aafke 2019-04-14 11:17:13

Lijkt me een heerlijk recept voor Pasen, helaas mist de ingrediëntenlijst.

Beantwoorden
AA
Rutger 2019-04-14 21:13:38

Tijdens het uploaden was er helaas iets mis gegaan, waardoor de ingredienten wegvielen. Ze staan er nu bij! Excuus!

Beantwoorden
Jacqueline 2019-04-14 15:31:48

Enig idee hoeveel calorieën er ongeveer in zitten?
En ja, de ingrediënten .......😁

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-04-14 21:13:23

De calorieën weet ik helaas niet.

Beantwoorden
Huib de Rijke 2019-04-14 17:15:18

Ik zoek een ingrediënten lijst van deze heerlijke quiche !

Beantwoorden
HU
Huib 2019-04-17 23:03:29

Hartelijk dank! Ik heb het gevonden.

Beantwoorden
HU
Rutger 2019-04-14 21:12:58

Tijdens het uploaden was er helaas iets mis gegaan, waardoor de ingredienten wegvielen. Ze staan er nu bij! Excuus!

Beantwoorden
Marjan 2019-04-14 17:17:48

Beste Rutger,
Waar staan de ingrediënten voor de quiche met zalm en spinazie ???
Groet,
Marjan

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-04-14 21:12:43

Tijdens het uploaden was er helaas iets mis gegaan, waardoor de ingredienten wegvielen. Ze staan er nu bij! Excuus!

Beantwoorden
Mada 2019-04-14 23:12:07

Ik zie de lijst met ingrediënten ook niet en dat om 23.11u.

Beantwoorden
MA
Annemieke 2019-04-15 08:52:22

Goede morgen Rutger.
De ingredientenlijst is nog steeds niet zichtbaar.
Groet,
Annemieke

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-04-16 18:12:21

Excuus. Ik heb geen idee hoe het kwam, maar de ingredientenlijst bleef moeilijk doen. Als het goed is kun je ze nu zien.

Beantwoorden
Margot Kleijn 2019-04-15 09:07:10

helaas nog niet te zien ;-(

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-04-16 18:12:15

Excuus. Ik heb geen idee hoe het kwam, maar de ingredientenlijst bleef moeilijk doen. Als het goed is kun je ze nu zien.

Beantwoorden
annelies 2019-04-15 17:26:05

Wat is de hoeveelheid van de ingrediënten deze zijn niet zichtbaar?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-04-16 18:12:06

Inmiddels staan ze erbij.

Beantwoorden
Wilma 2019-04-15 19:44:53

Ik kan de ingrediënten niet vinden? Ook zijn ze in de mail niet zichtbaar!

Beantwoorden
WI
Rutger 2019-04-16 18:11:30

Excuus. Ik heb geen idee hoe het kwam, maar de ingredientenlijst bleef moeilijk doen. Als het goed is kun je ze nu zien.

Beantwoorden
Hélène Zack 2019-04-16 09:17:29

Hoi Rutger, ik zie verder geen ingrediënten lijst staan. Hoeveel eieren, crème fraiche, spinazie e.d. heb je hiervoor nodig?

Beantwoorden
Rutger 2019-04-16 18:11:24

Excuus. Ik heb geen idee hoe het kwam, maar de ingredientenlijst bleef moeilijk doen. Als het goed is kun je ze nu zien.

Beantwoorden
Letty 2019-04-16 16:26:12

Hallo Rutger,
De ingrediëntenlijst ontbreekt volgens mij. En ook met het uitprinten van het recept kom ik niet verder ...
Kan je alsnog de ingrediënten doorgeven?
Dankjewel!

Beantwoorden
LE
Rutger 2019-04-16 18:11:14

Excuus. Ik heb geen idee hoe het kwam, maar de ingredientenlijst bleef moeilijk doen. Als het goed is kun je ze nu zien.

Beantwoorden
Doesjka 2019-04-16 18:21:54

Gelukt! Fijn, dank je wel!

Beantwoorden
DO
Marieke 2019-09-07 18:56:35

Ont-zet-tend blij met dit recept. Zeer Kieskeurige 8 jarige thuis: jummie mama, dit is super lekker!

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-09-15 10:22:23

Heel erg leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Lidy 2019-11-23 19:58:18

Kan ik de quiche ook maken in een springvorm?

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-11-25 13:44:05

Ja zeker. Het deeg hoeft dan niet tot helemaal bovenaan de rand van de vorm te komen.

Beantwoorden
Hannah 2021-02-24 17:37:35

Ik heb nog broccoli en paprika toegevoegd, heerlijk receptje!

Beantwoorden
HA
Aad 2021-03-29 18:48:30

Briljant!!

Beantwoorden
AA
babs 2021-04-01 07:42:06

kan dit ook in een springvorm?

Beantwoorden
BA
Rutger 2021-04-05 11:09:58

Dat kan prima.

Beantwoorden
Annette Bakker 2021-04-05 09:23:11

Ha Rutger,
Hoelang moet je nog bakken met de vulling als je eerst blindbakken doet?
Annette Bakker

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-04-05 10:56:49

De baktijd blijft ongeveer hetzelfde, die is ook nodig om de vulling goed te garen.

Beantwoorden
Trijntje 2021-06-27 21:03:09

Kun je deze quiche ook maken met haver fraiche?

Beantwoorden
TR
Rutger 2021-07-06 09:22:20

Ik denk dat dat prima kan!

Beantwoorden
Gerdien van Broekhoven 2021-11-22 10:22:10

Als ik de taart in de ochtend maak kan ik hem dan savonds afbakken of kan ik beter smorgens de spinazie ui en knoflook bakken en eind van de middag alles samen voegen?

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-11-25 14:35:32

Ik zou voor de tweede optie gaan.

Beantwoorden
Bregje Winterberg Sonnen 2021-12-24 11:54:55

in een springvorm is niet zo handig als je eerst het bladerdeeg bakt en daarna de vulling erin giet. Door de gaatjes in de bodem lekt de vulling.
Verder een heel fijn recept. Ik heb spekjes gebruikt ipv zalm. En er nog wat geb akken champignons doorheen gedaan.

Beantwoorden
BR
Jozé 2022-01-23 08:06:07

Kan ipv crèmefraiche, culinaire room gebruiken.

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-01-24 10:35:14

Volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden
Trijnie 2022-10-22 18:44:03

Midden in de oven of onder in de oven ?

Beantwoorden
TR
Rutger 2022-10-26 15:38:35

Omdat je de ovensteen gebruikt maakt het niet heel veel uit, maar ik zou het iets onderin de oven doen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.