Ingrediëntenlijst
  • Voor de quichevulling
  • scheut olijfolie
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 500 gr verse bladspinazie
  • peper & zout
  • 4 eieren
  • 200 gr crème fraiche
  • 200 gr gerookte zalm snippers
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 150 gr geraspte kaas

Deze bladerdeeg quiche is gevuld met gerookte zalm en spinazie. Een waanzinnig lekkere combinatie! Voor de bodem van deze zalm quiche heb ik het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny gebruikt. Daarmee zet je in een mum van tijd deze hartige taart met spinazie en zalm op tafel. Dit bladerdeeg vind je op de versafdeling in de koeling. Serveer bij deze quiche een salade en je bent verzekerd van een heerlijk diner! Afgekoeld is deze spinazietaart trouwens ook heel lekker, voor de volgende dag als lunch bijvoorbeeld.

Bladerdeeg quiche met zalm en spinazie

Zo krijgt je bladerdeeg quiche een gare bodem

Om te zorgen dat een quiche een gare bodem krijgt is voldoende warmte van onderen erg belangrijk. Zeker omdat de vulling van een quiche vaak erg vochtig is kan het lastig zijn om de quichebodem gaar genoeg te krijgen. Voor een perfecte quichebodem heb ik een paar handige trucjes. Zo kun je, als je het echt helemaal op zeker wilt spelen, de bladerdeegbodem eerst blindbakken. Op die manier is het deeg al gaar als de vulling erin gaat. Deze methode kost wel iets meer tijd en gelukkig kan het ook op andere manieren.

Ook kun je altijd wat paneermeer over het deeg strooien. Het paneermeel neemt vocht uit de vulling op, zodat deze niet in de bodem trekt. Daarnaast ben ik groot voorstander van het bakken op een ovensteen, ook wel pizzasteen genoemd. Leg de steen op een rooster laag in je oven en verwarm de oven iets heter voor dan in het recept staat. Tijdens het voorverwarmen absorbeert de steen de warmte, die hij, zodra je de quichevorm op de steen zet, aan de bodem kan geven. Hierdoor bakt de quichebodem erg mooi gaar. Let er wel op dat, zodra je de quiche in de oven zet, je de oven op de juiste temperatuur zet. Heb je niet zo’n steen, plaats het ovenrooster dan zo laag mogelijk in de oven. Bij het gebruik van onder- en bovenwarmte zal de quiche dan veel warmte van onderen krijgen, met een gaardere bodem als resultaat.

Met het overgebleven bladerdeeg kun je trouwens super simpele zoute (kaas)koekjes maken. Bestrijk het overgebleven bladerdeeg met een losgeklopt ei en bestrooi het met grof zeezout en/of geraspte kaas. Snij het deeg in stukjes en bak ze ongeveer 15 minuten op 200 °C.

Bladerdeeg quiche met zalm en spinazie

Bereiding: Bladerdeeg quiche met zalm en spinazie

Haal het bladerdeeg 10 minuten voordat je het gaat gebruiken uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C. Gebruik je een ovensteen, verwarm de oven dan voor op 220 °C. Vet een quichevorm met een diameter van 25 centimeter in met boter.

Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit. Snijd ¼ van het deeg af. En plak dit aan de zijkant van het overige deeg, zodat je een plak hebt die groot genoeg is om de vorm mee te bekleden. Bekleed de quichevorm met het bladerdeeg, druk het goed aan en snijd de bovenkanten recht af. Verdeel het paneermeel over de bodem.

Verwarm de olie in een koekenpan en bak daar de gesnipperde sjalot en de gehakte knoflook enkele minuten in. Voeg de bladspinazie in gedeeltes toe en bak deze mee totdat de spinazie is geslonken. Breng alles op smaak met peper en zout en laat het iets afkoelen.

Klop de eieren met de crème fraiche door elkaar. Meng het spinaziemengsel en de gerookte zalm erdoor en breng het geheel op smaak met peper en zout. Giet het mengsel in de vorm en bestrooi het met de geraspte kaas. Verlaag als je een ovensteen gebruikt de oventemperatuur tot 180 °C. Bak de quiche 40-50 minuten. Serveer de bladerdeeg quiche met zalm en spinazie (lauw)warm of afgekoeld.

Bladerdeeg quiche met zalm en spinazie
Bladerdeeg quiche met zalm en spinazie
Bladerdeeg quiche met zalm en spinazie
Bladerdeeg quiche met zalm en spinazie

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Tante Fanny

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen