Ingrediëntenlijst
 • Voor het biscuit
 • 3 eieren
 • 90 gr suiker
 • ½ citroen, rasp
 • ¼ tl zout
 • 90 gr bloem
 • Verder nodig
 • boter, om in te vetten
 • 450 gr marsepein, roze gekleurd
 • poedersuiker, om te bestuiven
 • 12 verse frambozen, kersen of chocolaatjes, ter decoratie

Deze kasteeltjes zien er niet alleen prachtig uit, maar smaken ook nog eens superlekker. Het zijn de favoriete gebakjes van mijn vriend. Als we ergens bij een banketbakker kasteeltjes tegen komen, dan moet hij er altijd eentje proeven! Dit kasteeltjes recept is voor 10 gebakjes.

Bereiding: Kasteeltjes

Verwarm de oven voor op 210 °C. Vet een diepe bakplaat van 25×35 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de eieren, suiker, citroenrasp en het zout in een hittebestendige kom en klop deze au bain-marie op, tot een temperatuur van ongeveer 37 °C. Als je met je vingers voelt en het niet meer koud aanvoelt, dan is het mengsel goed. Haal de kom van de bain-marie en klop verder tot het mengsel afgekoeld is. Zeef de bloem boven de eimassa en spatel dit erdoorheen. Zie voor meer informatie over het maken van biscuit deze how-to. Verdeel het beslag over de bakplaat en bak het biscuit in 8-12 minuten goudbruin en gaar. Haal met behulp van het bakpapier het biscuit van de plaat en laat het afkoelen op een rooster.

Snijd het afgekoelde biscuit in drie stukken van circa 25×10 centimeter. Leg één plak op een (snij)plank en bestrijk deze met de trempeersiroop. Verdeel de frambozenjam hier overheen en bedek alles met een volgende plak biscuit. Trempeer ook deze plak met de siroop en strijk er een laag botercrème op (gebruik niet alles, want je hebt straks ook nog nodig). Dek deze af met de laatste plak biscuit, bestrijk met trempeersiroop en strijk hier een dunne laag botercrème op. Laat dit geheel minimaal 45 minuten opstijven in de koelkast, zodat de botercrème goed stevig wordt.

Snijd de opgesteven basis in 10 vierkantjes van 5×5 centimeter; gebruik om dit nauwkeurig te doen een liniaal. Bestrijk de zijkanten van de kasteeltjes met een dun laagje botercrème en zet deze tot gebruik in de koelkast.

De kasteeltjes maken

Rol het marsepein op een met poedersuiker bestoven werkblad uit tot een lap van ongeveer 2-3 millimeter dikte. Meet met een liniaal de hoogte van de kasteeltjes en tel daar 3 centimeter bij op. Snijd uit het marsepein repen van 20 centimeter lengte en de breedte die je net berekend hebt. Wikkel de marsepeinrepen om de kasteeltjes, bestrijk de uiteinden met een beetje water om deze goed te laten plakken. Vouw aan de bovenkant het marsepein naar binnen zodat het kenmerkende uiterlijk van een kasteeltje ontstaat. Doe de overgebleven botercrème in een spuitzak met een kartelvormig spuitmondje en decoreer de kasteeltjes met een toefje botercrème. Plaats hier een vruchtje of een chocolaatje op en bestuif het kasteeltje licht met poedersuiker.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Maureen 2021-02-03 13:16:18

Hoi Rutger, heb je misschien een link voor die specifieke bakplaat?
Ik vind het lastig een goede te vinden.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-08 12:07:58

Je kunt bijvoorbeeld deze gebruiken: https://www.bouwhuis.com/wilton-koekjes-bakplaat-33x24cm Een paar centimeter meer of minder maakt niet uit.

Beantwoorden
Anoniem 2021-01-14 21:05:21

Hoi Ruger. Hoe hoog wordt de plak biscuit ongeveer?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-01-18 09:10:32

Ik heb het nooit opgemeten, maar zo'n 1 1/2 centimeter denk ik.

Beantwoorden
Iris 2020-11-14 17:01:16

De hoeveelheid biscuitbeslag is echt veel te weinig voor een vorm van 35x25.
Er ligt nu een enorm dun laagje op de bakplaat die helemaal begint te bubbelen en dus in niks op een plak biscuit lijkt.

Ook vind ik het echt enorm onhandig dat er in dit recept een link staat naar botercreme op basis van banketbakkersroom. Als je die lnk vervolgens klikt komt je weér in een recept met link terecht.
Drie linkjes verder heb je dan dus eindelijk je ingredienten en werkwijze bij elkaar.

In dit hele recept hierboven wordt het maken van de banketbakkersroom ook nergens genoemd.
Echt chaotisch en onwerkbaar dit zo

Beantwoorden
IR
Rutger 2020-11-16 08:35:00

Hoi Iris. Jammer om te horen dat het tegenvalt. Heb je het beslag luchtig genoeg geklopt. De genoemde maat klopt echt.

Beantwoorden
Iris 2020-11-22 15:30:14

Hi Rutger, ik heb het dit keer langer doorgemixt en het werkt beter nu. Er stond mss niet heel duidelijk dat je het echt lang en luchtig moet opkloppen.
MAar het blijft onhandig dat er zoveel doorkliks in dit recept zitten.
Wellicht handig om dit toch wat meer samen te voegen :)

Beantwoorden
IR
Rutger 2020-11-30 09:00:24

Hoi! Goed om te horen!

Beantwoorden