Deze kasteeltjes zien er niet alleen prachtig uit, maar smaken ook nog eens superlekker. Het zijn de favoriete gebakjes van mijn vriend. Als we ergens bij een banketbakker kasteeltjes tegen komen, dan moet hij er altijd eentje proeven! Dit kasteeltjes recept is voor 10 gebakjes.
Het is ook heel leuk om een andere kleur marsepein te gebruiken, bijvoorbeeld oranje. Zo maak je de perfecte kasteeltjes voor Koningsdag!
- Voor het biscuit
- 3 eieren
- 90 gr suiker
- ½ citroen, rasp
- ¼ tl zout
- 90 gr bloem
- Voor de vulling
- 1 recept trempeersiroop met kirsch of marasquin
- ¾ recept botercrème op basis van banketbakkersroom
- 125 gr frambozenjam
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 450 gr marsepein, roze gekleurd
- poedersuiker, om te bestuiven
- 12 verse frambozen, kersen of chocolaatjes, ter decoratie
Kasteeltjes maken
Verwarm de oven voor op 210 °C. Vet een diepe bakplaat van 25×35 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe de eieren, suiker, citroenrasp en het zout in een hittebestendige kom en klop deze au bain-marie op, tot een temperatuur van ongeveer 37 °C. Als je met je vingers voelt en het niet meer koud aanvoelt, dan is het mengsel goed. Haal de kom van de bain-marie en klop verder tot het mengsel afgekoeld is. Zeef de bloem boven de eimassa en spatel dit erdoorheen. Zie voor meer informatie over het maken van biscuit deze how-to. Verdeel het beslag over de bakplaat en bak het biscuit in 8-12 minuten goudbruin en gaar. Haal met behulp van het bakpapier het biscuit van de plaat en laat het afkoelen op een rooster.
Snijd het afgekoelde biscuit in drie stukken van circa 25×10 centimeter. Leg één plak op een (snij)plank en bestrijk deze met de trempeersiroop. Verdeel de frambozenjam hier overheen en bedek alles met een volgende plak biscuit. Trempeer ook deze plak met de siroop en strijk er een laag botercrème op (gebruik niet alles, want je hebt straks ook nog nodig). Dek deze af met de laatste plak biscuit, bestrijk met trempeersiroop en strijk hier een dunne laag botercrème op. Laat dit geheel minimaal 45 minuten opstijven in de koelkast, zodat de botercrème goed stevig wordt.
Snijd de opgesteven basis in 10 vierkantjes van 5×5 centimeter; gebruik om dit nauwkeurig te doen een liniaal. Bestrijk de zijkanten van de kasteeltjes met een dun laagje botercrème en zet deze tot gebruik in de koelkast.
De kasteeltjes maken
Rol het marsepein op een met poedersuiker bestoven werkblad uit tot een lap van ongeveer 2-3 millimeter dikte. Meet met een liniaal de hoogte van de kasteeltjes en tel daar 3 centimeter bij op. Snijd uit het marsepein repen van 20 centimeter lengte en de breedte die je net berekend hebt. Wikkel de marsepeinrepen om de kasteeltjes, bestrijk de uiteinden met een beetje water om deze goed te laten plakken. Vouw aan de bovenkant het marsepein naar binnen zodat het kenmerkende uiterlijk van een kasteeltje ontstaat. Doe de overgebleven botercrème in een spuitzak met een kartelvormig spuitmondje en decoreer de kasteeltjes met een toefje botercrème. Plaats hier een vruchtje of een chocolaatje op en bestuif het kasteeltje licht met poedersuiker.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
De hoeveelheid biscuitbeslag is echt veel te weinig voor een vorm van 35x25.
Er ligt nu een enorm dun laagje op de bakplaat die helemaal begint te bubbelen en dus in niks op een plak biscuit lijkt.
Ook vind ik het echt enorm onhandig dat er in dit recept een link staat naar botercreme op basis van banketbakkersroom. Als je die lnk vervolgens klikt komt je weér in een recept met link terecht.
Drie linkjes verder heb je dan dus eindelijk je ingredienten en werkwijze bij elkaar.
In dit hele recept hierboven wordt het maken van de banketbakkersroom ook nergens genoemd.
Echt chaotisch en onwerkbaar dit zo
Hoi Rutger, heb je misschien een link voor die specifieke bakplaat?
Ik vind het lastig een goede te vinden.
Je kunt bijvoorbeeld deze gebruiken: https://www.bouwhuis.com/wilton-koekjes-bakplaat-33x24cm Een paar centimeter meer of minder maakt niet uit.
BeantwoordenHi Rutger, welke marsepein gebruik je voor dit recept? Er zijn veel verschillende, dus kan ik bijvoorbeeld ook degene gebruiken die je koop bij de supermarkt?
BeantwoordenJe kunt elke soort gebruiken die je wilt. In dit artikel vertel ik meer over de kwaliteit van marsepein: https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/zelf-marsepein-maken-recept/
BeantwoordenHoi Ruther, ik heb de taartjes gemaakt en ze waren heerlijk! Het enige probleem was dat de taartjes begonnen te 'zweten' nadat ik ze in de koelkast had gezet en de marsepein volledig plakkerig en stroperig werd. Enig idee hoe ik dit kan voorkomen? Een te vochtige vulling lijkt mij niet het geval en verder zou ik denken dat het kan komen door het temperatuurverschil tussen de keuken en de koelkast, maar dat is niet zo makkelijk op te lossen...
BeantwoordenJe kun ze het beste in een afgesloten trommel/bak in de koelkast bewaren. Suiker trekt vocht aan. Marsepein is een groot deel suiker en in de koelkast is het heel vochtig. Daardoor zijn ze gaan zweten.
BeantwoordenHoi Rutger, ik heb de kasteeltjes gemaakt en ook de marsepein zelf gemaakt. Ik vind de marsepein wat droog (snel barstjes) en grover dan gekochte. Wat doe ik verkeerd: langer malen? Meer water erbij? Ik heb jouw recept gebruikt.
BeantwoordenHoi. Het is inderdaad droger dan gekochte marsepein, maar je kunt wel een klein beetje meer water toevoegen.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.