Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocolade ganache
  • 150 ml slagroom
  • 1 el honing
  • 150 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 40 gr boter, op kamertemperatuur
  • Voor de drip
  • 125 ml slagroom
  • 250 gr witte chocolade, grof gehakt
  • rode kleurstof
  • Verder nodig
  • zuurstokjes
  • (gekleurde) meringues
  • gingerbreadmannetje
  • eetbare zilveren pareltjes

Deze kerst drip cake is geweldig om voor de feestdagen te maken en zal zeker geliefd zijn bij je gasten. Een beetje over de top, maar dat mag af en toe best! De klassieke smaken van chocolade, framboos en vanille zorgen ervoor dat iedereen van deze taart gaat genieten! Een drip cake maken stond al een tijdje op de to-bakelijst van mijn zus Laura, die voor dit soort mooie afwerkingen net iets meer geduld heeft dan ik. Samen zijn we de keuken in gedoken en hebben we dit spektakelstuk gemaakt. Superleuk om met elkaar te maken, maar misschien nog wel leuker om samen op te eten!

Kerst drip cake

Bereiding: Kerst drip cake

Bak de cakes volgens het basisrecept voor stapelcakes.

Doe de slagroom en de honing in een steelpan en breng aan de kook. Doe de chocolade in een kom en giet de kokende room daaroverheen. Roer het mengsel door tot de chocolade is opgelost. Voeg de boter toe en meng alles met de staafmixer tot een glanzende ganache. Laat deze afkoelen op kamertemperatuur.

Doe de frambozen met een eetlepel suiker en een eetlepel water in een steelpannetje en breng deze al roerend aan de kook. Druk het mengsel vervolgens door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Laat de frambozenpulp afkoelen tot kamertemperatuur.

Maak de Italiaanse meringue volgens het basisrecept en klop deze tot hij lauwwarm is. Voeg de boter eetlepel voor eetlepel toe en zorg dat de boter goed opgenomen is voor je de volgende lepel toevoegt

Als de Italiaanse meringue nog te warm is wanneer je de boter toevoegt, wordt de crème te vloeibaar. Zet de botercrème dan in de koelkast en klop deze na 15 minuten verder op.

Meng 2/3 van de botercrème met het vanille-extract. Klop door de rest van de botercrème de frambozenpulp.

Snijd de drie cakes met een taartzaag of broodmes horizontaal door. Smeer op de eerste plat een laag van de chocoladeganache. Plaats daar een cakeplak op en bedek die met de frambozencrème. Ga zo door tot de hele cake is opgebouwd.

De drip cake decoreren

Smeer de buitenkant van de cake heel dun af met de vanille botercrème en zet de taart daarna minimaal een half uur in de koelkast. Dit is om te zorgen dat de kruimels van de cake goed bedekt zijn en niet meer los komen in de uiteindelijke laag botercrème. Smeer de taart vervolgens af met de rest van de crème en strijk de zij- en bovenkant mooi glad. Zet de cake weer in de koelkast.

Breng voor de drip de slagroom in een steelpan aan de kook. Giet deze over de gehakte witte chocolade en meng deze samen met de rode kleurstof tot een mooie ganache. Laat de ganache afkoelen tot lichaamstemperatuur. Verdeel de ganache over de bovenkant van de taart en ‘help’ deze met een spuitzak of theelepeltje om mooie druipers te vormen. Versier de taart met alle eetbare kerstdecoraties.

Kerst drip cake

Foto’s: Erik Spronk

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (14)
Esther 2018-10-23 07:41:13

Hallo Rutger, ik lees dat jij italiaanse meringue gebruikt om botercréme te maken. Een beetje aan het oriënteren, maar overal wordt meringue poeder gebruikt, ook om bacteriën te voorkomen. Nu doe ik dat liever niet, veel te prijzig, dus mijn vraag, kan ik voor elke soort botercréme de italiaanse meringue gebruiken? Ook als ik er chocolade door doe?Hoe ver moet de meringue zijn afgekoeld voordat ik de boter erbij doe? Hopelijk heb je tijd om te reageren, dank en veel bakplezier

Beantwoorden
ES
Rutger 2018-10-28 23:50:12

Hoi. Door de kokende suikersiroop die bij de eiwitten wordt gegoten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Een uit leg over het maken van de crème vind je hier:
https://www.rutgerbakt.nl/botercreme-op-basis-italiaanse-meringue/

Beantwoorden
Marjolein 2018-08-26 03:04:10

Hoi Rutger. Ik heb deze taart gemaakt voor de (3e) verjaardag van mijn zoon en inplaats van de kerst uitstraling een feest (snoep) uitstraling gegeven. Ontzettend leuk recept. We hebben ondertussen al gesnoept van de genache en boyercreme (wow!!) en kijken erg uit hem aan te snijden! Wat ik lastig vond was de crème er helemaal glad op te krijgen. Ik heb het idee dat dit komt door de eiwit basis. Heb jij nog tips?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-09-16 13:47:48

Hoi! Wat leuk om te horen. Heb je het afsmeren in 2 keer gedaan? En na de eerste laag in de koelkast om stevig te laten worden? Dat is de beste manier om een mooie glade laag te krijgen.

Beantwoorden
Marion 2018-02-08 12:17:21

Hallo Rutger,

Gave taart :-)!

Ik ben me aan het verdiepen in dripcakes Ik wil er één voor Pasen maken. Maar nou vraag ik me af of je een dripcake kunt invriezen. Zo ja, hoe en hoe je de dripcake weer het beste kunt laten ontdooien, zodat de taart ook nog lekker is.

Ik zou het heel fijn vinden als je mijn vraag kunt beantwoorden. Alvast bedankt.

Groetjes Marion

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-02-11 17:41:42

Hallo Marion. Een hele dripcake invriezen zou ik zelf niet snel doen. Wel kun je de losse onderdelen van tevoren maken en invriezen; de cakes, de vulling en de botercrème.

Beantwoorden
Iris 2017-12-28 00:02:05

super super lekkere taart en gewoon bijna net zo mooi gelukt als jouw foto!
smaken waren perfect!

Beantwoorden
IR
Roswitha 2017-12-28 09:50:41

Heb de taart ook gemaakt, echt lekker.
En omdat ik bietenpoeder heb gebruikt voor de drip was deze wel roze maar hartstikke geslaagd.
2 stukken van gegeten?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-12-29 16:23:30

Goede tip van dat bietenpoeder!

Beantwoorden
Marianne 2017-12-25 11:07:04

Hoi Rutger, de botercreme is bij mij gaan schiften. Ik vraag me af wat ik dan verkeerd heb gedaan.

Beantwoorden
MA
Marjanne 2017-12-25 18:33:03

Hoi marianne had ik ook bij de framboos samen met de boter creme. Kwam bij mij door het temperatuur verschil. Even de bak in warm water zetten en doorroeren dan komt het weer goed!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-27 11:59:12

Waarschijnlijk waren de ingrediënten te koud. Door de kom met crème iets te verwarmen, au-bain-marie of met een haarfohn, wordt de massa wat warmer en komt het goed als je alles weer verder klopt.

Beantwoorden
Roswitha 2017-12-23 14:02:48

Goedemiddag Rutger bij mij lijkt de pulp meer op sap. Moet ik dit soms laten inkoken?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-12-24 14:29:22

Dat klopt hoor, maar dat kun je gewoon door de botercrème mengen.

Beantwoorden
Marian 2017-12-20 21:02:43

Heb je misschien ook een vulling, geschikt voor zwangere dames?

Beantwoorden
MA
Kirsten 2017-12-21 20:45:03

Bij de supermarkt kan je tegenwoordig flessen kopen met gepasteuriseerd eiwit. Hier zitten geen bacterien meer in en kan je dus ook gebruiken voor zwangeren (en het scheelt je splitsen ?)

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-12-22 17:22:25

Als je gepasteuriseerd eiwit (gewoon bij de grotere supermarkten te koop) gebruikt is de vulling geschikt voor zwangeren.

Beantwoorden
Roswitha 2017-12-20 13:25:52

Haha, waar maar heb meerdere dingen te doen die toch wel wat tijd vragen, ben niet zo.n goede planner.
Dankjewel en hele fijne dagen?☃️?❄️?

Beantwoorden
RO
Roswitha 2017-12-19 14:13:21

Kan de drip een antal dagen vantevoren worden klaargemaakt.
Dan is dit alleen nog maar te smelten op de dag van?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-12-20 12:18:02

Dat zou kunnen, maar op zich is het ook niet veel werk om dat op de dag zelf nog te doen toch?

Beantwoorden
Marja 2017-12-17 01:44:49

Hoi Rutger,
Wat een schitterende taart is dit geworden, echt heel erg mooi. Ook arbeidsintensief, maar voor kerst mag dat ook vind ik. Ik heb ook nog nooit een dripcake gemaakt, dus een grote uitdaging. En de uitdaging duurt bij mij nog wat langer want ik heb maar 1 springvorm om te bakken, dus x3 gaat wel een poos duren, maar ja. Je moet wat over hebben voor de kerst. Hij is ook zoooo mooi!
Groetjes en tot een volgende keer,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-18 01:01:26

Dankjewel! Heel leuk om te horen! Veel bakplezier!

Beantwoorden
Marleen 2017-12-15 11:02:29

Wauw, wat een prachtige taart! Ik heb nu al zin om deze te gaan maken. Thanks voor het recept! :)

Beantwoorden
MA
Amrita 2017-12-14 17:45:47

Wat mooi, deze wil ik zeker proberen! Hoe veel personen kunnen van deze taart genieten?

Beantwoorden
AM
Rutger 2017-12-18 01:25:53

Veel! Hij is erg machtig, dus ik denk dat je er makkelijk met 16-20 mensen van kunt genieten.

Beantwoorden
Andrea B 2017-12-14 10:10:17

Wat is heb schatting qua bereidingstijd? Als je alles moet maken? Excl. de dingetjes bovenop de taart?
Dankjewel voor dit gave recept - heel erg X Mas ??

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-12-14 13:32:12

Ik zou zeker wel 3 uur aanhouden voor alle bereidingen en het in elkaar zetten.

Beantwoorden
Caroline Piek 2017-12-14 09:36:49

Wat een leuke taart! Welke kleurstof gebruik je voor de drip?

Groeten, Caroline

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-12-14 13:33:17

Ik heb powerflowers gebruikt, speciale kleurstof voor chocolade. Let er op dat je kleurstof oplosbaar is in vet, dan kan het met meerdere soorten.

https://www.bouwhuis.com/power-flowers-non-azo-rood-50gr

Beantwoorden