- Voor de cakes
- 1 recept voor stapelcakes
- Voor de meringuebotercrème
- 100 gr (diepvries)frambozen
- 1 el suiker
- 1 el water
- 1 recept Italiaanse meringue
- 300 gr boter, op kamertemperatuur
- 2 tl vanille-extract
- Voor de chocolade ganache
- 150 ml slagroom
- 1 el honing
- 150 gr pure chocolade, grof gehakt
- 40 gr boter, op kamertemperatuur
- Voor de drip
- 125 ml slagroom
- 250 gr witte chocolade, grof gehakt
- rode kleurstof
- Verder nodig
- zuurstokjes
- (gekleurde) meringues
- gingerbreadmannetje
- eetbare zilveren pareltjes
Deze kerst drip cake is geweldig om voor de feestdagen te maken en zal zeker geliefd zijn bij je gasten. Een beetje over de top, maar dat mag af en toe best! De klassieke smaken van chocolade, framboos en vanille zorgen ervoor dat iedereen van deze taart gaat genieten! Een drip cake maken stond al een tijdje op de to-bakelijst van mijn zus Laura, die voor dit soort mooie afwerkingen net iets meer geduld heeft dan ik. Samen zijn we de keuken in gedoken en hebben we dit spektakelstuk gemaakt. Superleuk om met elkaar te maken, maar misschien nog wel leuker om samen op te eten!
Bereiding: Kerst drip cake
Bak de cakes volgens het basisrecept voor stapelcakes.
Doe de slagroom en de honing in een steelpan en breng aan de kook. Doe de chocolade in een kom en giet de kokende room daaroverheen. Roer het mengsel door tot de chocolade is opgelost. Voeg de boter toe en meng alles met de staafmixer tot een glanzende ganache. Laat deze afkoelen op kamertemperatuur.
Doe de frambozen met een eetlepel suiker en een eetlepel water in een steelpannetje en breng deze al roerend aan de kook. Druk het mengsel vervolgens door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Laat de frambozenpulp afkoelen tot kamertemperatuur.
Maak de Italiaanse meringue volgens het basisrecept en klop deze tot hij lauwwarm is. Voeg de boter eetlepel voor eetlepel toe en zorg dat de boter goed opgenomen is voor je de volgende lepel toevoegt
Als de Italiaanse meringue nog te warm is wanneer je de boter toevoegt, wordt de crème te vloeibaar. Zet de botercrème dan in de koelkast en klop deze na 15 minuten verder op.
Meng 2/3 van de botercrème met het vanille-extract. Klop door de rest van de botercrème de frambozenpulp.
Snijd de drie cakes met een taartzaag of broodmes horizontaal door. Smeer op de eerste plat een laag van de chocoladeganache. Plaats daar een cakeplak op en bedek die met de frambozencrème. Ga zo door tot de hele cake is opgebouwd.
De drip cake decoreren
Smeer de buitenkant van de cake heel dun af met de vanille botercrème en zet de taart daarna minimaal een half uur in de koelkast. Dit is om te zorgen dat de kruimels van de cake goed bedekt zijn en niet meer los komen in de uiteindelijke laag botercrème. Smeer de taart vervolgens af met de rest van de crème en strijk de zij- en bovenkant mooi glad. Zet de cake weer in de koelkast.
Breng voor de drip de slagroom in een steelpan aan de kook. Giet deze over de gehakte witte chocolade en meng deze samen met de rode kleurstof tot een mooie ganache. Laat de ganache afkoelen tot lichaamstemperatuur. Verdeel de ganache over de bovenkant van de taart en ‘help’ deze met een spuitzak of theelepeltje om mooie druipers te vormen. Versier de taart met alle eetbare kerstdecoraties.
Foto’s: Erik Spronk












