- Voor de banketbakkersroom met lavendel
- 525 ml melk
- ½ vanillestokje
- 1 – 1½ tl lavendelknopjes
- 2 eidooiers
- 100 gr suiker
- 45 gr maïzena
Banketbakkersroom kent iedereen, maar wist je dat lavendel daar ook een hele fijne smaakmaker voor is? Lavendel wordt regelmatig gebruikt in gerechten of patisserie en zorgt, mits het niet te overdadig wordt gedoseerd, voor een mooie en frisse smaak. Let er wel op dat je onbespoten lavendel gebruikt voor deze lavendel banketbakkersroom. Online en bij sommige kruidenwinkels vind je ook vaak gedroogde lavendelknopjes, deze zijn heel geschikt voor dit recept. De bereiding lijkt redelijk op het basisrecept van banketbakkersroom, de how-to daarvoor vind je hier!
Bereiding: Banketbakkersroom met lavendel
Giet 450 milliliter van de melk in een pan. Snijd het vanillestokje met een scherp mesje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel het leeggeschraapte stokje als het merg samen met de lavendel toe aan de melk en breng alles aan de kook. Haal de pan van het vuur, dek hem af met plasticfolie en laat hem 1 uur staan.
Zeef de melk en breng deze weer aan de kook. Doe de overige 75 milliliter melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Klop als laatste de maïzena erdoor en maak er een mooi glad papje van.
Giet als de melk kookt al roerende de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken. Giet de banketbakkersroom met lavendel in een lage platte schaal (dan koelt hij sneller af) en dek deze af met plasticfolie. Zorg ervoor dat het folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden. Laat de room eerst wat afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna tot aan het gebruik in de koelkast.
Klop het geheel voor gebruik met een mixer kort door tot een gladde en romige banketbakkersroom.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Wat een leuk idee Rutger! Er staat hier een mega grote lavendelplant dus daar weet ik nu wel raad mee :)
Beantwoorden
Goede avond
Rutger wat een geweldige combi met lavendel.
Wist niet wat ik verwachten kon, maar was blij verrast bij het proeven tijdens de bakdemo op het festival der zoete verleiding.
Geweldige combi lavendel met blauwe bessen en merengue.
Mvg. ??
BeantwoordenHoelang kan je banketbakkersroom bewaren in de koelkast Rutger
BeantwoordenHoi Rutger,
Welke bloem van de lavendel moet ik hiervoor gebruiken? Die nog paars zijn of de gedroogde knoppen die al grijs zijn geworden?
Hoi Maya! Het kan met beide. Zelf gebruik ik meestal de gedroogde bloemen.
Beantwoorden
Hallo Rutger,
Ik heb een voedselallergie voor mais dus ik kan geen maïzena gebruiken. Kan ik dit vervangen door aardappelzetmeel of door iets anders?
BeantwoordenJe kunt het ook door bloem vervangen, dat werkt ook heel goed.
Beantwoorden
Hallo Rutger,
Top recept, wel een vraag:het is erg lastig geworden om nog vanillestokjes te kopen, bij de reform winkel voor 5 euro per stuk!! lijkt wel goud....
Heb jij een tip waar ze nog te koop zijn?
Hoi! Ze zijn inderdaad behoorlijk duur geworden door een mislukte oogst. Zelf koop ik ze vaak bij de groothandel of online, bij bijvoorbeeld bouwhuis.com
Beantwoorden
