Ben je op zoek naar een unieke twist van de standaard soezen of soesjes? Probeer dan eens dit tijgersoesjes recept! De tijgersoesjes krijgen hun kenmerkende tijgermotief dankzij een laag koekdeeg wat meegebakken wordt. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar het maakt de soesjes ook extra lekker.  

In dit tijgersoesjes recept gebruik ik slagroom als vulling, maar je kunt bijvoorbeeld ook banketbakkersroom gebruiken. Met dit recept kun je 25-35 tijgersoesjes maken. Wil je chocolade tijgersoesjes? Vervang dan 15 gram bloem door 15 gram cacaopoeder. 

Tijgersoesjes recept

Wat zijn tijgersoesjes?

Tijgersoesjes zijn soesjes met een dun laag meegebakken koekdeeg aan de buitenkant. Je komt deze soezen vooral tegen in Frankrijk, waar ze ‘choux au craquelin’ heten. Om deze reden wordt deze lekkernij in Nederland naast tijgersoesjes ook wel soesjes met craquelin genoemd. Doordat het soezendeeg tijdens het bakken uitzet scheurt het deeg bovenop. Dat geeft de soezen hun kenmerkende tijgermotief. Het laagje koekdeeg op de soesjes zorgt ervoor dat ze heel mooi rond bakken en het maakt de soesjes extra lekker en knapperig. 

Kijk voor een uitgebreide stap-voor-stap how-to soezendeeg maken hier. Je kunt het deeg bovenop de soesjes ook gebruiken om grotere tijgersoezen te maken of bijvoorbeeld eclairs. En heb je problemen met het bakken van soesjes? Check dan deze soezen bakhulp!  

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg bovenop
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 125 gr bloem
  • snuf zout
  • 1 tl vanille-extract, optioneel
  • Voor de vulling
  • 500 ml slagroom
  • 60 gram suiker
  • 1 zakje slagroomversteviger, optioneel
Zomerste toetjes desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf tijgersoesjes maken 

1. Craquelin voor soesjes maken

Meng alle ingrediënten met de hand of met een (hand)mixer met deeghaken tot een deeg. Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol het daartussen uit tot een dikte van ongeveer 2 millimeter. Leg het deeg met bakpapier en al minimaal een half uur in de koelkast. 

2. Deeg voor tijgersoesjes maken

Voor dit tijgersoesjes recept gebruik ik mijn standaard soezendeeg. Weten hoe je dat maakt? Bekijk dit artikel: zelf soezendeeg maken.

3. Soesjes met craquelin bakken

Verwarm de oven voor op 190 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10-12 millimeter en spuit ronde doppen van ongeveer 2 centimeter doorsnede en hoogte op de bakplaat. Je kunt het deeg ook vormen met behulp van twee lepels. Druk met een natte vinger de puntjes bovenop de soesjes plat. Haal het deeg voor bovenop uit de koelkast en verwijder 1 vel bakpapier. Steek met een ronde uitsteker plakjes uit het deeg die groot genoeg zijn om over het soezendeeg heen te leggen. Leg de uitgestoken deegplakjes op de gespoten soesjes en bak ze in 25-30 minuten gaar en knapperig. 

4. Vulling maken + tijgersoesjes vullen

Doe de slagroom, suiker en eventueel de slagroomversteviger in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met een klein glad spuitmondje. Prik met een mes in elk soesje aan de onderkant een gaatje en vul ze door dat gaatje met de slagroom.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Marleen 2021-08-01 14:53:31

Ik heb deze al eerder gemaakt naar aanleiding van jouw soezen workshop. Ze zijn heerlijk! Ik had ze gevuld met sinaasappel room.

Beantwoorden
MA
Lea 2021-09-08 13:43:36

Hoi Rutger! Ik ben ontzettend fan van tijgersoesjes, maar merk dat ze bij mij iedere keer toch een beetje instorten. Met gewone soezen heb ik geen problemen, die rijzen goed en blijven stevig, maar de tijgersoezen zijn toch altijd aan de platte kant. Is dit een kwestie van tóch iets langer bakken of kan er ook iets anders meespelen?

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-09-13 07:58:32

Heb je het deeg wellicht te dik uitgerold? En anders inderdaad toch langer bakken.

Beantwoorden
Sanne 2022-04-05 16:34:16

Hoe kun je de soezen het beste bewaren? Zodat ze nog wel krokant blijven?

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-04-10 11:24:39

Dat is lastig, ze zullen hun krokantheid altijd verliezen door het vocht van de soes zelf en uit de vulling.

Beantwoorden
Annemieke 2022-04-27 17:26:04

Nog nooit maakte ik soesjes, tot vandaag. En ze zijn uitstekend d gelukt en superlekker!!!!!!

Beantwoorden
AN
Anne Wackers 2022-09-26 20:00:45

Kun je de opgevulde soesjes ook invriezen? En zo ja, hie lang kun je ze dan bewaren?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-09-28 15:57:56

Gevulde soesjes zijn niet geschikt om in te vriezen, ongevuld wel. Die kun je luchtdicht verpakt in de vriezer zeker 2-3 maanden bewaren.

Beantwoorden
Pirlotte Joseane 2022-10-20 19:33:47

Kun je de craquelin rondjes bewaren in de diepvries voor een volgende keer

Beantwoorden
PI
Rutger 2022-10-26 15:46:49

Dat kan prima.

Beantwoorden
Jonathan 2022-11-03 15:13:20

Rutger, ik zou graag kleurtjes willen bij de craquelin rondjes. (roos, groen, ...)
Hoe pak ik dit het beste aan?

Dank!

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-11-19 09:48:57

Je kunt dan kleurstof mengen door het deeg. Let wel op, het deeg wordt altijd wat bruin door het bakken, dus de kleuren zullen ook wat bruiner worden.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.