Ingrediëntenlijst
 • Voor de aardbeienjam met geleisuiker
 • 1 kg aardbeien
 • 1 kg geleisuiker
 • sap van 1 citroen
 • Aardbeienjam met geleisuiker speciaal
 • 1 kg aardbeien
 • 500 gr geleisuiker speciaal
 • sap van 1 citroen
 • Aardbeienjam met gewone suiker
 • 1 kg aardbeien
 • 1 kg suiker
 • sap van 2 citroenen

Zelf aardbeienjam maken kan op verschillende manieren. Je kunt aardbeienjam maken met geleisuiker, met geleisuiker speciaal of met gewone suiker. Gebruik je geleisuiker (speciaal)? Dan hoeft de jam niet heel lang te koken. Wil je aardbeienjam zonder geleisuiker maken? Dan moet de jam langer koken voordat deze stevig genoeg is. 

De jam met gewone suiker is het zoetst, omdat er tijdens het koken in verhouding meer vocht verdampt. De versie met geleisuiker is iets minder zoet, maar nog steeds behoorlijk zoet. De jam met geleisuiker speciaal bevat de halve hoeveelheid suiker en is daardoor veel minder zoet. Op de foto zie je jam die met gewone suiker is gemaakt. 

Met dit aardbeienjam recept maak je genoeg jam voor ruim 4 potjes met een inhoud van 250 milliliter. Gebruik brandschone gesteriliseerde weck- of jampotjes om je zelfgemaakte jam in te doen, zo kun je ‘m lang bewaren.

Aardbeienjam maken: hoe test je of de jam goed is?

Wil je weten of de aardbeienjam lang genoeg gekookt heeft? Je kunt hier op een simpele manier achter komen: de schoteltjestest. Zet voordat je de jam gaat maken een aantal schoteltjes in de koelkast. Neem op het moment dat je de jam wilt controleren een schoteltje uit de koelkast en schep daar een kleine theelepel van de jam op. Wacht 1 minuut en houdt het schoteltje vervolgens schuin. Als de jam niet meer druipt/verplaatst, dan is deze stevig genoeg. Tijdens het afkoelen zal de jam nog steviger worden. Is de jam nog te vloeibaar, kook deze dan nog wat langer en herhaal de schoteltjestest tot je het gewenste resultaat hebt.

Voor de jam met gewone suiker gebruik ik wel graag een thermometer, omdat deze langer moet koken dan de andere twee varianten. Het is niet per se nodig, maar ik vind het wel fijn werken met een thermometer. Kook in dat geval de jam tot 105 °C en doe dan de schoteltjestest om te kijken of de jam goed is.  

Zelf aardbeienjam maken

De basis van aardbeienjam is altijd hetzelfde, maar afhankelijk van de gebruikte suiker varieert het recept. 

Maak de aardbeien schoon en verwijder de kroontjes. Snijd kleine aardbeien doormidden en grotere aardbeien in vieren of zessen. Doe de stukjes aardbei samen met de gewenste suiker en het citroensap in een kom en roer alles door. Laat het mengsel afgedekt 2 uur op kamertemperatuur of een nacht in de koelkast staan. Door de aardbeien, suiker en het citroensap te mengen, krijg je de lekkerste aardbeienjam. Door de suiker komt namelijk het vocht uit de aardbeien vrij.

Aardbeienjam met geleisuiker maken

Bereid alles voor zoals hierboven staat beschreven en doe het in een pan. Breng het al roerende aan de kook en laat het 4-5 minuten doorkoken. Als er tijdens het koken wat schuim op de jam komt, verwijder dit dan met een schone schuimspaan. 

Test of de aardbeienjam stevig genoeg is met de schoteltjestest. Is het nog te dun, kook de jam dan wat langer door. Giet de jam in jampotten. Doe de deksel op de potjes en zet ze 10 minuten op hun kop. 

Aardbeienjam met geleisuiker speciaal maken

Gebruik voor deze versie dezelfde methode als voor de gewone geleisuiker, alleen verkort de kooktijd naar 1-2 minuten. Test met de schoteltjestest of de aardbeienjam stevig genoeg is en doe ‘m vervolgens in potjes. Doe de deksel op de potjes en zet ze 10 minuten op hun kop. Keer ze daarna weer om en laat ze verder afkoelen.

Aardbeienjam met gewone suiker maken

Aardbeien bevatten relatief weinig pectine, maar die pectine heb je eigenlijk wel nodig om te zorgen dat de jam geleert. Daarom heb ik in dit aardbeienjam recept zonder geleisuiker meer citroensap gebruikt dan in de andere twee recepten. Bereid alles voor zoals hierboven staat beschreven en doe het in een pan. Breng het al roerende aan de kook en laat het 20-30 minuten zachtjes doorkoken. Als er tijdens het koken wat schuim op de jam komt, verwijder dit dan met een schone schuimspaan. 

Zelf vind ik het fijn om bij deze variant een suikerthermometer te gebruiken, kook de jam in dat geval tot 105 °C. Let er wel op dat je de temperatuur van de jam meet en niet die van de bodem van de pan. Test of de jam stevig genoeg is met de schoteltjestest. Is het nog te dun, kook de jam dan wat langer door. Giet de jam in jampotten. Doe de deksel op de potjes en zet ze 10 minuten op hun kop. Keer ze daarna weer om en laat ze verder afkoelen.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Durkjecuperus 2021-07-19 23:27:31

Hooi!
Hoelang kan je de potjes jam bewaren als je ze hebt gemaakt?

Beantwoorden
DU
Rutger 2021-07-21 13:47:07

Afhankelijk van de soort jam die je gekozen hebt: 1/2 jaar tot ruim een jaar. Hoe minder suiker je gebruikt, des te minder lang je de jam kunt bewaren. Let er wel op dat je heel schoon werkt.

Beantwoorden
Ivon 2021-07-05 19:53:54

Goedenavond Rutger, kan ik ook diepvriesaardbeien gebruiken en is het dan verstandig om deze eerst te ontdooien.

Beantwoorden
IV
Rutger 2021-07-06 08:40:39

Dat kan prima. Ik zou ze wel eerst ontdooien, maar dat kan ook gebeuren als ze al gemengd zijn met de suiker.

Beantwoorden
Natacha Horians 2021-06-18 22:00:44

Als variatie is limoen in plaats van Citroen erg lekker ,echt het proberen waard !

Beantwoorden
NA
Frances Ouwens 2021-06-18 19:28:17

Ik gebruik geleipoeder (zit geen suiker in). Ideaal. Je bepaald zelf hoeveel suiker je eraan wilt toevoegen.

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-06-22 10:24:51

Goede tip, dat is ook een mogelijkheid inderdaad!

Beantwoorden
Nellie 2021-06-18 16:49:11

Jampotjes hoef je absoluut niet op zijn kop te zetten

Beantwoorden
NE