Ben jij ook zo dol op speculaas? Van gevulde speculaas tot knapperige amandelspeculaasjes en van speculaas boterkoek tot dikke speculaasbrokken… ik kan er geen genoeg van krijgen. En het leuke is dat je huis tijdens het bakken van speculaas recepten al heerlijk gaat ruiken! In dit artikel heb ik mijn favoriete speculaas recepten voor je op een rijtje gezet! Heel veel bakplezier!

Zelf speculaaskruiden maken – recept

Zelf speculaaskruiden maken

Voor alle speculaasrecepten heb je speculaaskruiden nodig. Deze mengeling van verschillende specerijen wordt ook wel koekkruiden genoemd. Je kun speculaaskruiden kant-en-klaar kopen, maar je kunt ze ook zelf samenstellen. Op die manier kun je er jouw eigen smaak aan geven! Voeg bijvoorbeeld wat meer van een bepaalde specerij toe of maak het mengsel iets pittiger door wat witte peper toe te voegen. Mijn speculaaskruiden recept vind je hier!

gevuld speculaas

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas bestaat uit twee lagen speculaas met daartussen amandelspijs. Je bakt het in een bakvorm en snijd het na het afkoelen in kleinere stukjes. Voor de vulling kun je zelf amandelspijs maken, maar je kunt er ook kant-en-klaar amandelspijs voor gebruiken. Met mijn recept kun je zelf de lekkerste gevulde speculaas maken! Check hier mijn gevulde speculaas recept!

Appel speculaas tulband – recept

Speculaas tulband

Deze herfstige tulband is op smaak gebracht met speculaaskruiden en daarnaast gaan er ook stukjes appel door. Het cakebeslag is extra rijk doordat er ook amandelspijs in wordt verwerkt. Dat levert een heerlijke speculaascake op! Het appel speculaas tulband recept vind je hier!

Speculaaskoeken met hazelnoten

Speculaaskoeken met hazelnoten

Ben je op zoek naar een makkelijk speculaas recept? Dan moet je zeker deze speculaaskoeken bakken! Het deeg is heel makkelijk en snel om te maken en binnen een kwartier kunnen de koeken al de oven in! Om ze nog lekkerder gemaakt worden de koeken bedekt met hazelnoten. Het recept voor speculaaskoeken met hazelnoten vind je hier!

speculaasjes bakken

Speculaasjes

De klassieke speculaasjes maak je met behulp van een speculaasplank. Dat klinkt misschien lastig, maar als je de slag eenmaal te pakken hebt kun je met een speculaasplank de mooiste koekjes maken. Mijn stap-voor-stap uitleg voor hoe je een speculaasplank gebruikt vind je hier. Voor het speculaasjesrecept gebruik ik Zeeuwse bloem, dat maakt de koekjes extra bros en lekker van structuur. Maak het deeg bij voorkeur enkele dagen eerder en laat het in de koelkast rijpen, zo kunnen de smaken goed in het deeg trekken. Check hier mijn recept voor klassieke speculaasjes!

Speculaas boterkoek met amandelschaafsel

Speculaasboterkoek

De klassieke boterkoek wordt nog lekkerder door er speculaaskruiden aan toe te voegen. Deze speculaas boterkoek is knapperig vanbuiten en heerlijk smeuïg vanbinnen. Je kunt de boterkoekblokjes ook heel goed invriezen om ze langer te bewaren. Check hier het speculaas boterkoek recept!

Gevulde speculaaskoeken – recept

Gevulde speculaaskoeken

Deze koeken zijn een combinatie van gevulde speculaas en gevulde koeken. Je kunt de ongebakken gevulde koeken ook invriezen om ze op een later moment vers af te kunnen bakken. Let er op dat de baktijd van bevroren koeken iets langer is. Het recept voor de gevulde speculaaskoeken vind je hier.

Dikke speculaasbrokken

Speculaasbrokken

Als ik ergens geen genoeg van kan krijgen, dan zijn dat wel speculaasbrokken. Uit zelfbescherming kan ik deze maar beter niet te vaak bakken… Deze dikke speculaasbrokken zijn heerlijk bros en vol van smaak! In plaats van hele amandelen kun je de speculaasbrokken ook beleggen met amandelstaafjes of amandelschaafsel. Mijn speculaasbrokken recept vind je hier!

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (1)
Cora 2020-12-02 14:24:18

Hoi, speculaasbrokken volgens jou recept gemaakt. De mix van aangegeven kruiden was echt heerlijk. Ik vond hem alleen wat zachter minder krokant als verwacht. Had hij iets langer in de oven gemoeten? Of heb je andere tips.
De speculaas viel ook nu goed in de smaak hoor, de trommel was snel leeg:)

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-12-07 07:20:49

De brokken horen wel helemaal krokant te zijn. De volgende keer kun je het deeg iets minder dik uitrollen of de brokken langer bakken. Heb je ze na het bakken wel af laten koelen op een rooster. Als je ze laat afkoelen op de bakplaat trekt de condens terug de koek in, waardoor deze minder knapperig wordt.

Beantwoorden