Cranberry’s, veenbessen of lepeltjesheide: het maakt niet uit hoe je deze kleine vitaminebommetjes noemt, ze mogen niet ontbreken in december en vooral niet tijdens kerst. Van zichzelf zijn cranberry’s redelijk zuur, maar deze gesuikerde cranberry’s zijn de ideale garnering op bijvoorbeeld een taart, gebakje of dessert. Ik gebruik ze bijvoorbeeld op deze heerlijke sloffenkrans. Door de techniek die ik in dit recept gebruik krijgen de cranberry’s een zoetige smaak en deze zoet-zure combinatie is heel erg lekker.
Voor de gesuikerde cranberry’s kun je zowel verse als diepvriescranberry’s gebruiken. Als je de diepvries variant gebruikt zal het eindresultaat wel iets zachter worden, maar zeker niet minder lekker!

Andere lekkere cranberry recepten
- Cranberrycompote
- No-bake cheesecake met cranberry’s
- Crème brûlée met cranberry’s en sinaasappel
- Cranberry brood met walnoten
- Voor de suikersiroop
- 150 gr suiker
- 150 ml water
- Verder nodig
- 200 gr verse of diepvriescranberry’s
- 100 gr fijne suiker
Zelf gesuikerde cranberry’s maken
Doe voor de suikersiroop de suiker en het water in een pan en breng aan de kook. Roer het suikerwater door tot alle suiker opgelost is en haal de pan dan van het vuur. Doe de cranberry’s in de suikersiroop en laat ze daar minimaal 2 uur in liggen. Je kunt dit ook langer van tevoren doen, bijvoorbeeld 1-2 dagen. Laat de cranberry’s uitlekken in een zeef voordat je ze verder verwerkt.
Maak de cranberry’s kort voordat je ze gaat gebruiken af. Na verloop van tijd zal de suiker aan de buitenkant namelijk oplossen, en dat is jammer van het mooie gesuikerde effect. Rol de uitgelekte cranberry’s door de fijne suiker, tot ze aan alle kanten bedekt zijn met een laagje suiker. Het suikerlaagje rond de cranberry’s is redelijk gevoelig. Pak de cranberry’s daarom liever niet vast met je vingers, maar gebruik een lepel om ze ergens op te scheppen.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd

Dag Rutger, doe je de cranberry's in het hete suikerwater? Of eerst even laten afkoelen? Groetjes, Yvonne.
BeantwoordenHoi Rutger,
Als ik de cranberries een dag van tevoren maak, laat je ze dan de hele tijd in de suikersiroop staan? Of laat je ze dan al uitlekken en bewaar je ze op die manier?
Hoi! Met dit recept heb ik daar geen ervaring mee. Het resultaat zal heel anders en iets minder mooi worden ben ik bang.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.