Ingrediëntenlijst
  • Voor de worteltjes
  • marsepein of fondant, wit
  • oranje en groene (gel)kleurstof
  • poedersuiker, voor het werkblad
Broodbakbol banner desktop

Worteltjes van marsepein of fondant worden vaak gebruikt om een carrot cake of carrot cupcakes mee te decoreren. Het lijkt misschien lastig om deze marsepeinen worteltjes zelf te maken, maar met een paar handige foefjes heb je het zo voor elkaar. Bij het maken van de paastaart – die later deze week online komt – heeft mijn zus mij geholpen met onder andere deze fondant worteltjes. Waar ga jij deze worteltjes voor gebruiken?

Worteltjes van marsepein of fondant maken

Worteltjes van marsepein of fondant maken

Breng eerst het marsepein of de fondant op kleur. Voor het gemak ga ik in dit artikel verder uit van fondant. Het voordeel van dit zelf kleuren is dat je exact kunt bepalen hoe oranje en groen je ze wilt. Natuurlijk kun je ook kant-en-klaar gekleurde fondant gebruiken. In dat geval kun je deze stap overslaan.

Zelf vind ik het fijn om met handschoenen te werken, omdat mijn handen anders helemaal gekleurd zijn door de kleurstof. Neem 2/3 van de fondant en doe hier met een satéprikker wat van de oranje gelkleurstof op. Kneed het door en kijk tijdens het kneden of je nog meer kleurstof wilt toevoegen. Doe dit rustig aan, je kunt beter iets te weinig dan teveel kleurstof toevoegen. Kneed alles door tot het egaal gekleurd is en de kleur naar wens is. Verpak de fondant in plasticfolie en doe hetzelfde met de groene kleur.

Worteltjes van marsepein of fondant maken

Neem een bolletje van de oranje fondant en rol dit rond, ter grootte van een kleine knikker. Rol deze vervolgens in je handpalm een beetje taps, zodat de typische wortelvorm ontstaat (zie foto). Gebruik een mesje om de horizontale streepjes in de wortel te kerven.

Rol de groene fondant op een licht met poedersuiker bestoven werkblad uit tot een dikte van 2-3 millimeter. Steek met een glad spuitmondje van ongeveer 15 millimeter rondjes uit het deeg. Druk deze vervolgens op een gekarteld spuitmondje van 10 millimeter. Nu kun je vanuit de binnenkant met een satéprikker het wortelloof eruit drukken en op de oranje wortel drukken. Je kunt de bovenkant van de wortel nog met een kwastje iets nat maken, zodat het beter blijft plakken.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Annie 2019-04-03 20:23:55

Hoi Rutger, ik ben altijd wat huiverig voor het gebruik van kunstmatige kleurstoffen. Is gel kleurstof op basis van natuurlijke ingrediënten? Of is het onzin van mij om er van uit te gaan dat kunstmatige kleurstoffen schadelijker voor de gezondheid kan zijn? Met vr.gr. Annie

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-04-08 07:19:22

Hallo Annie. Op de vraag of kunstmatige kleurstoffen schadelijker zijn voor de gezondheid en de oorsprong van gelkleurstof kan ik je helaas geen antwoord geven, dat weet ik niet. Zelf denk ik dat als je heel af en toe een klein beetje van deze kleurstoffen gebruik, bij bijzondere taarten als deze, dat goed moet kunnen.

Beantwoorden
Carina 2019-04-08 14:22:30

Wortels waren zo gemaakt
Maar deloof duurde echt wel langer maar ze zijn klaar
Leuk om te maken

Beantwoorden
CA
Rutger 2019-04-16 18:26:29

Heel leuk!

Beantwoorden
Joke 2022-10-04 21:31:31

Beste Rutger, hoe laat je fondantversieringen het best drogen? En hoe lang duurt dit voor ze hard worden? Bedankt!

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-10-11 08:30:14

Dat antwoord moet ik je schuldig blijven, daar heb ik niet genoeg ervaring mee.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.