Dit is een superlekker recept uit het boek van George Calombaris (onder andere bekend als jurylid van Masterchef Australië): Greek, uit de keuken van George Calombaris!

Ieder land ter wereld kent wel een zoet rijstgerecht. George denkt dat ze uit moeilijke tijden stammen, maar voor hem staat de Griekse rijstpudding, rizogalo, voor oprechtheid, hartelijkheid en gulheid. Drie van de belangrijkste ingrediënten bij het koken. Ontbreken die, dan maak je gewoon eten om je maag te vullen. Kourabiethes zijn Griekse zandkoekjes, vaak royaal bestrooid met poedersuiker. Ze worden hier gebruikt als textuurcontrast naast de romige rijst. Volgens de beschrijving van het recept is deze voor 4 personen, maar volgens mij kun je er veel meer mensen blij mee maken (anders is het best wel heel veel)!

Rizogalo met gezouten karamel en kourabiethes
Ingrediëntenlijst
 • Voor de rijstpudding
 • 120 gr sushirijst
 • 600 ml volle melk
 • snuf zoutvlokken
 • 1 vanillestokje, gespleten, merg eruit geschraapt
 • 50 gr fijne kristalsuiker
 • 200 ml slagroom, in zachte pieken geklopt
 • grofgehakte pistachenoten, ter garnering (ik gebruikte pecannoten)
 • Voor de gezouten karamel
 • 400 gr fijne kristalsuiker
 • 280 ml slagroom
 • 20 gr boter, in blokjes
 • 1 ½ el zoutvlokken
 • Voor de kourabiethes
 • 170 gr boter, op kamertemperatuur
 • 50 gr fijne suiker
 • 1 vanillestokje, gespleten, merg eruit geschraapt
 • 125 gr amandelschaafsel, geroosterd
 • 125 gr zelfrijzend bakmeel
 • 100 gr bloem
Broodbakbol banner mobiel

Rizogalo met gezouten karamel en kourabiethes

Doe de rijst en 480 ml koud water in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Temper het vuur, laat de rijst 6 minuten zachtjes koken en giet af; gooi het water weg. Doe de rijst weer in de pan samen met de melk, het zout, het vanillestokje en het vanillemerg. Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en kook het rijstmengsel circa 20 minuten tot de vloeistof ingedikt is en de rijst gaar. Voeg de suiker toe en roer tot die is opgelost.

Schenk het rijstmengsel in een platte schaal om af te koelen. Dek dan af met plasticfolie en zet 1 uur in de koelkast.

De gezouten karamel maken

Maak intussen de gezouten karamel. Doe de suiker en 125 milliliter water in een pan met dikke bodem op matig hoog vuur en roer tot de suiker is opgelost; strijk regelmatig met een in water gedoopt bakkwastje langs de wanden van de pan om te voorkomen dat de suiker kristalliseert. Stop met roeren als de suiker is opgelost. Laat zachtjes koken tot de karamel goudbruin is (170 °C op een suikerthermometer). Schenk voorzichtig de room erbij en roer die erdoor. Neem de pan van het vuur en klop de boter en het zout erdoor. Schenk het mengsel op een met bakpapier bekleed blad en laat afkoelen tot op kamertemperatuur.

De kourabiethes bakken

Verwarm voor de kourabiethes de oven voor tot 165 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de boter, de suiker, het vanillemerg ne de amandelen in een grote kom en meng met je handen tot de suiker is opgelost. Zeef de twee soorten meel erboven en meng alles met de hand tot een homogeen deeg. Spreid dit uit over de bekleedde bakplaat in een dikte van ongeveer 1 centimeter en bak het in 12 – 15 minuten goudbruin. Laat afkoelen en breek het dan in grote kruimels.

Doe het koude rijstmengsel in een kom en roer het los. Verwijder het vanillestokje en spatel de opgeklopte slagroom door het rijstmengsel.

Stel het dessert samen. Verdeel de rijstpudding over 4 glazen, lepel de gezouten karamel erover en strooi er de kourabiethes en pistachenoten over.

Nieuwsgierig geworden naar Greek, uit de keuken van George Calombaris? Kijk hier voor meer informatie.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
joke 2016-10-03 08:43:49

Hallo Rutger
weer zo'n lekker recept
vraagje waar koop ik zoutvlokken?
of kan het ook met gewoon zout en wat is dan de juiste hoeveelheid
groetjes Joke

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-10-03 22:15:58

Ik zou wel zoutvlokken nemen, dat is lekkerder. Volgens mij hebben de grotere supermarkten het gewoon.

Beantwoorden
Demi | DE KOOKFABRIEK 2016-10-03 08:57:17

Ziet er heerlijk uit!

Beantwoorden
DE
Annie 2016-10-04 20:44:02

Hoi Rutger, wat fijn dat je een recept plaatst van George Calombaris.. Ik ben al heel lang een grote fan van hem . Geniet nu ook weer van Masterchef Australië . Ik ga dit zeker een jeet maken, maar moet ook eeest op zoek naar zoutvlokken. Ik heb het nog nooit gezien bij de supermarkt, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik het nooit eerder nodig heb gehad en dus ook nooit bewust naar gekeken heb .

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-10-05 17:48:33

Wat leuk om te horen! Ik vind hem ook heel tof! En hij maakt lekkere dingen!

Beantwoorden
Marieke 2016-10-17 19:33:57

Hallo Rutger, dat ziet er heerlijk uit. In hoeverre kan je dit nagerecht voorbereiden eerder op de dag? Helemaal en dan in de ijskast zetten of alleen bepaalde onderdelen, zoals misschien de rijst en de kourabiethes?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-10-18 15:55:29

Hoi Marieke! Je kan alles van tevoren voorbereiden, alleen zou ik het pas op het laatste moment samenvoegen. Anders verlies je de knapperige structuur bijvoorbeeld.

Beantwoorden
HannaH 2018-06-20 09:20:37

Kun je ipv sushirijst ook papkokenderijst of risottorijst gebruiken?

Beantwoorden
HA
Rutger 2018-06-20 17:07:48

Volgens mij moet dat ook goed gaan.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.