- Voor de vulling
- 2-3 appels, geschild en in stukjes
- 2-3 peren, geschild en in stukjes
- 60 gr gedroogde cranberry’s
- 2 el suiker
- 1 tl speculaaskruiden
- 1 el custardpoeder
- Voor de kruimels
- 90 gr bloem
- 50 gr havermout
- 100 gr bruine basterdsuiker
- 100 gr boter, koud en in blokjes
- 1 ½ tl speculaaskruiden
- ¼ tl zout
- 20 gr amandelschaafsel
Een crumble is één van mijn favoriete desserts! Ik hou van de contrasten die je in dit simpele gerecht proeft. De frisse zachte vulling, de volle knapperige kruimels en het liefst nog het koude romige van het ijs dat je erbij kunt serveren. Deze variant heb ik speciaal voor de decemberdagen bedacht. Door zijn warme smaken is hij perfect om met Sinterklaasavond te serveren, maar eigenlijk is hij de rest van de maand (of eigenlijk het hele jaar door) net zo lekker!

Bereiding: Crumble met appel, peer, cranberry en speculaas
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng alle ingrediënten voor de vulling door elkaar en doe deze in een ovenschaal.
Doe alle ingrediënten voor de kruimels (behalve het amandelschaafsel) in een kom en kneed het vluchtig met je vingers tot een kruimelig geheel. Voeg aan het eind het amandelschaafsel toe en verdeel het kruimelmengsel vervolgens over de vulling. Bak de crumble in 35 tot 40 minuten gaar en serveer hem (lauw)warm.
Foto’s: Erik Spronk

