Je leest het goed: er gaan maar liefst twee bollen knoflook in dit knoflookbrood. Toch kun je na het eten van dit brood nog normaal onder de mensen komen. Door het knoflook te poffen wordt de smaak subtieler en romiger, wat met het basilicum weer een perfecte combinatie vormt. Eet dit brood bij de borrel of tijdens een barbecue, maar eigenlijk is er altijd wel een excuus te bedenken om dit brood met gepofte knoflook te gaan bakken.
- Voor het deeg
- 200 gr semolina (fijn griesmeel)
- 200 gr bloem
- 7 gr gedroogde gist
- 8 gr zout
- 10 gr suiker
- 250 ml water, lauwwarm
- Voor de vulling
- 2 bollen knoflook
- olijfolie
- 4-5 el gehakte verse basilicum
- Verder nodig
- zonnebloempitten
- sesamzaadjes
- pompoenpitten
Breekbrood maken
Doe voor het deeg alle ingrediënten bij elkaar en kneed daar een deeg van. Kneed dit minimaal 10 minuten door, tot je een mooi soepel geheel hebt. Maak er een bal van, doe deze in een licht ingevette kom en laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme tochtvrije plek 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het kapje van de knoflookbollen en sprenkel er wat olijfolie over. Verpak de bollen in aluminiumfolie en zet ze 45 minuten in de oven.
Vet een ronde vorm van 24 centimeter in. Lepel het zacht geworden knoflook uit de gepofte bollen en kneed dit samen met de gehakte basilicum door het deeg. Verdeel het deeg in acht stukken en maak van ieder stuk een mooi bolletje. Leg een bolletje in het midden van de ronde vorm en leg de andere zeven er rondom tegenaan. Dek de vorm af met plasticfolie en laat nog 1 uur rijzen.\
Breekbrood bakken
Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 220 °C. Bestrijk de bolletjes met wat water en strooi er afwisselend zonnebloempitten, pompoenpitten en sesamzaadjes op. Bak het brood goudbruin in 17 tot 22 minuten.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hallo Rutger, Zou ik ook iets anders kunnen gebruiken in plaats van semolina? Als ik gewoon brooddeeg zou maken en dan de rest van het recept volgen, kan dat ook?
BeantwoordenIk heb geprobeerd dit brood te maken. Na de 1e rijs was het deeg zo plakkerig....Niet te kneden.
Na de toevoeging van de knoflook en basilicum werd dit niet beter. Ik heb bloem toegevoegd.2e rijs een nacht in de koelkast. 'S morgens in de oven gedaan. Het brood is mislukt. Wat is er fout gegaan?
Heb je het lang genoeg gekneed? En alles goed afgewogen? Voor een volgende keer kun je (Amerikaanse) patentbloem gebruiken, dat werkt extra goed voor brood.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.