Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 200 gr semolina (fijn griesmeel)
  • 200 gr bloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 8 gr zout
  • 10 gr suiker
  • 250 ml water, lauwwarm
  • Voor de vulling
  • 2 bollen knoflook
  • olijfolie
  • 4-5 el gehakte verse basilicum
  • Verder nodig
  • zonnebloempitten
  • sesamzaadjes
  • pompoenpitten

Je leest het goed: er gaan maar liefst twee bollen knoflook in dit knoflookbrood. Toch kun je na het eten van dit brood nog normaal onder de mensen komen. Door het knoflook te poffen wordt de smaak subtieler en romiger, wat met het basilicum weer een perfecte combinatie vormt. Eet dit brood bij de borrel of tijdens een barbecue, maar eigenlijk is er altijd wel een excuus te bedenken om dit brood met gepofte knoflook te gaan bakken.

Bereiding: Breekbrood met gepofte knoflook en basilicum

Doe voor het deeg alle ingrediënten bij elkaar en kneed daar een deeg van. Kneed dit minimaal 10 minuten door, tot je een mooi soepel geheel hebt. Maak er een bal van, doe deze in een licht ingevette kom en laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme tochtvrije plek 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het kapje van de knoflookbollen en sprenkel er wat olijfolie over. Verpak de bollen in aluminiumfolie en zet ze 45 minuten in de oven.

Vet een ronde vorm van 24 centimeter in. Lepel het zacht geworden knoflook uit de gepofte bollen en kneed dit samen met de gehakte basilicum door het deeg. Verdeel het deeg in acht stukken en maak van ieder stuk een mooi bolletje. Leg een bolletje in het midden van de ronde vorm en leg de andere zeven er rondom tegenaan. Dek de vorm af met plasticfolie en laat nog 1 uur rijzen.

Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 220 °C. Bestrijk de bolletjes met wat water en strooi er afwisselend zonnebloempitten, pompoenpitten en sesamzaadjes op. Bak het brood goudbruin in 17 tot 22 minuten.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen