Dit recept komt uit het boek van Levine van Doorne: Meer brood uit eigen oven. Toen ik het boek eenmaal doorgelezen had kon ik niet meer wachten om zelf aan de bak te gaan. Ik koos voor deze aantrekkelijke kaneelbroodjes. Boter, suiker, kaneel en noten. Wie kan die combinatie weerstaan? Je kunt deze broodjes (zonder glazuur) invriezen, zo heb je altijd iets lekkers in huis. Laat ze op kamertemperatuur ontdooien (of zet ze in de magnetron op de ontdooistand) en warm ze voor het serveren eventueel nog even op in de oven.
- Voor het deeg
- 400 gr tarwebloem
- 6 gr droge gist
- 6 gr zout
- 35 gr witte basterdsuiker
- 80 gr ei, kamertemperatuur
- 175 gr volle melk, 20 – 25 °C
- 90 gr ongezouten roomboter, niet te zacht
- Voor vulling 1
- 65 gr gele rozijnen
- 65 gr blauwe rozijnen of sultana’s
- Voor vulling 2
- 75 gr zachte ongezouten roomboter
- 75 gr lichtbruine basterdsuiker
- 8 gr kaneel
- 50 gr blanke hazelnoten
- Voor de afwerking en het glazuur
- 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel water
- poedersuiker
- 1 tl vanille-extract
- water
- Verder nodig
- zonnebloemolie om handen, kom en werkplek mee in te vetten
- springvorm van 26 cm ø, ingevet
Bereiding: Kaneelbroodjes met geroosterde hazelnoten.
Rozijnen (vulling 1) wellen: Doe (de avond van tevoren) de rozijnen in een schaaltje en giet er lauwwarm water bij tot ze net onderstaan. Laat de rozijnen ± 15 minuten wellen, laat ze (de hele nacht) in een vergiet uitlekken en dep ze goed droog voor gebruik.
Hazelnoten roosteren: Verwarm de oven voor op 180 °C (boven-/onderwarmte) of 160 °C (hete lucht). Spreid de noten uit over een bakplaat en rooster ze in ± 10 minuten goudbruin. Schep ze halverwege even om. Laat de noten afkoelen en maal ze daarna fijn in een foodprocessor. Zet apart tot gebruik.
Deeg in een standmixer kneden:
Doe alle ingrediënten voor het deeg behalve de boter in de kom en kneed met de kneedhaak ± 8 minuten. Het deeg blijft er plakkerig uitzien, geen bloem toevoegen. Voeg de boter in klontjes toe, niet allemaal tegelijk en ga door met kneden totdat de boter goed is opgenomen en er een zacht, soepel en elastisch deeg ontstaat. Totale kneedtijd 12 – 15 minuten. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Kneed er vervolgens (met de hand of met de machine) de rozijnen (vulling 1) door.
Deeg in een broodbakmachine kneden:
Doe alle ingrediënten voor het deeg behalve de boter in de bak en laat de machine ± 8 minuten kneden. Het deeg blijft er plakkerig uitzien, geen bloem toevoegen. Voeg de boter in klontjes toe, niet allemaal tegelijk en ga door met kneden totdat de boter goed is opgenomen en er een zacht, soepel en elastisch deeg ontstaat. Totale kneedtijd 12 – 15 minuten. Het deeg is goed als je er een vliesje van kunt trekken. Kneed er vervolgens (met de hand of met de machine) de rozijnen (vulling 1) door.
Deeg met de hand kneden:
Doe alle ingrediënten voor het deeg behalve de boter in een kom en roer door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed het ± 10 minuten, het deeg blijft plakkerig, geen bloem toevoegen. Voeg de boter in klontjes toe, niet allemaal tegelijk en ga door met kneden totdat de boter goed is opgenomen en er een zacht, soepel en elastisch deeg ontstaat. Totale kneedtijd ± 20 minuten. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Kneed er vervolgens de rozijnen (vulling 1) door.
1e rijs:
Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.
Vulling 2:
Roer de zachte boter met de basterdsuiker en de kaneel in een schaaltje door elkaar. Roer er ten slotte de gemalen hazelnoten door. Zet apart tot gebruik.
Vormen:
Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Bol het deeg losjes op (1) en laat het afgedekt ± 15 minuten rusten. Draai de deegbal om zodat de onderkant boven komt te liggen (2). Rol het deeg uit tot een lap van ± 42 x 30 cm (3). Verdeel vulling 2 met een lepel gelijkmatig over het deeg (4). Laat een strook vrij aan de lange onderkant van de deeglap. Rol de deeglap vanaf de lange bovenkant stevig op (5) en knijp de naad dicht. Leg de deegrol met de naad naar beneden (6). Snijd eventueel aan beide uiteinden een stukje van ± 1 cm af zodat je mooie rechte zijkanten krijgt (7). Snijd de deegrol met een scherp (gekarteld) mes in 10 plakken van gelijke dikte (8).
Leg de rolletjes deeg met de snijkant naar boven in de springvorm, één in het midden en de andere negen eromheen. Dek de bakvorm af met ingevet plasticfolie.
2e rijs:
Laat de rolletjes op kamertemperatuur in 30 – 45 minuten in volume bijna verdubbelen. Ze zijn goed als je er met een natte vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en het deeg dan langzaam terugveert.
Oven voorverwarmen:
Verwarm intussen de oven voor op 190 °C (boven-/onderwarmte) of 170 °C (hete lucht).
Bakken:
Bestrijk de bovenkant van de rolletjes met het losgeklopte ei. Zet de springvorm op een bakplaat en bak de rolletjes in 25 – 30 minuten gaar en goudbruin. Zet de springvorm op een rooster en laat de broodjes ± 5 minuten afkoelen. Verwijder de rand van de springvorm (de bodem hoeft niet verwijderd te worden) en laat de broodjes op een rooster verder afkoelen.
Glazuur:
Roer poedersuiker met een beetje water en vanille-extract tot een dik mengsel. Verdeel het glazuur met een lepel over de rolletjes.
Nieuwsgierig geworden naar Meer brood uit eigen oven? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Lijkt een beetje op zweedse bullar, ik ga het maken dit weekend, hoeveel verse gist kan ik gebruiken? Heb dit nog liggen namelijk...
BeantwoordenJe kan de gedroogde gist vervangen door 15 gram verse gist. Los deze dan wel eerst even op in een klein beetje van de lauwe melk.
BeantwoordenIk had hem al gemaakt, erg lekker. Had inderdaad de gist opgelost in melk, ik had 18 gram genomen, dacht dat het 3x zoveel moest zijn.
BeantwoordenHoi! Het zit ergens tussen de 2,5 en 3 keer zoveel. 18 gram verse gist werkt inderdaad ook prima!
BeantwoordenHoi Rutger, kun je deze broodjes de avond van tevoren maken zodat je ze ' s morgens alleen hoeft af te bakken? Groet, Yvonne
BeantwoordenJa hoor. Je kunt ze hun tweede rijs in de koelkast geven en daar laten overnachten. Dek ze dan wel goed af met plasticfolie.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.