In dit artikel vertel ik je alles over soda bread. Ik geef je mijn soda bread basisrecept en drie variaties op dit traditionele Irish soda bread. Soda bread maken is erg makkelijk en het is heel snel klaar. Binnen 5 minuten heb je het deeg gemaakt en kan het de oven in. Perfect voor als je snel en makkelijk wilt genieten van versgebakken brood!

Wat is een soda bread?
Een soda bread (of sodabrood) is een brood dat geen gist of desem bevat, maar dat zijn luchtigheid te danken heeft aan de toevoeging van baking soda. Baking soda, ook wel zuiveringszout genoemd, gaat een reactie aan als het in contact komt met zure ingrediënten. In mijn soda bread basisrecept is dat karnemelk. Door de gassen die vrijkomen tijdens die reactie krijgt het brood een luchtige textuur. In tegenstelling tot gewoon brood is een sterk glutennetwerk niet belangrijk in dit recept. Het deeg hoeft dus ook amper gekneed te worden. De structuur van dit sodabrood lijkt daardoor ook meer op die van bijvoorbeeld scones; het is iets cake-achtiger.
Hoe soda bread bewaren?
Soda bread bewaren gaat wat lastiger dan normaal brood, het wordt namelijk sneller oud. Versgebakken en op de dag zelf is het heerlijk, maar daarna wordt het als snel wat droger en taaier. Wil je het sodabrood langer bewaren, dan kun je het heel goed invriezen. Je kunt het sodabrood ook alvast in plakken snijden, zodat je het vervolgens per sneetje uit de vriezer kunt halen. Is het soda bread toch oud geworden? Rooster het dan in de broodrooster of gebruik het om wentelteefjes van te maken.

Hoe soda bread bakken?
Een soda bread kun je zowel zoet als hartig bakken. Het leuk is dat je met de vulling volop kunt variëren, waardoor je steeds weer een heel ander makkelijk brood kunt bakken. Meestal bak ik soda bread op de bakplaat, maar je kunt het ook heel goed in een broodvorm bakken. Houd er wel rekening mee dat de baktijd bij het gebruik van een broodvorm zo’n 5-10 minuten langer wordt.
Voor dit artikel heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je alles om te bakken en dus ook alles om de lekkerste soda broden te maken. Van verschillende soorten bloem en meelsoorten tot zaden & pitten en gedroogde zuidvruchten om je soda bread mee te verrijken!
Ik geef je in dit artikel mijn basisrecept voor soda bread en drie van mijn favoriete variaties daarop: spelt soda bread met zaden & pitten, rozijnen soda bread en soda bread met komijnekaas & pompoenpitten. Benieuwd naar nog een ander recept? Bekijk dan mijn sodabrood met abrikozen en rozijnen recept.
Wil je lactosevrij soda bread bakken? Vervang de karnemelk dan door eenzelfde hoeveelheid plantaardige melk naar keuze en voeg daarbij ook 1-1½ eetlepel citroensap of azijn toe.

- Voor een basis soda bread
- 500 gr bloem
- 8 gr zout
- 1½ tl baking soda (zuiveringszout)
- 400 ml karnemelk
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
Basisrecept Irish soda bread
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng de bloem met het zout en zuiveringszout. Voeg de karnemelk toe en meng alles tot een samenhangend geheel. Dit deeg blijft plakkerig, dus het is handig om een deegkrabber te gebruiken. In tegenstelling tot normaal brooddeeg mag dit deeg niet te lang gekneed worden – gemengd is gemengd.
Meng de vulling naar wens door het deeg en vorm op een bebloemd werkblad een bol van het deeg. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk hem iets plat. Snijd met een scherp mes een kruis van ongeveer 1½ centimeter diep in de bovenkant van het brood.
Bak het brood in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Laat het sodabrood ingepakt in een schone theedoek afkoelen om te voorkomen dat het te hard wordt. Eet het sodabrood lauwwarm of afgekoeld, maar het liefst wel op de dag dat het gebakken is.

Spelt soda bread met zaden & pitten
Begin met het roosteren van de zaden en pitten die in het deeg gaan. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel daar 30 gram sesamzaad, 30 gram lijnzaad en 50 gram pompoenpitten over. Rooster de zaden in 6-10 minuten, tot het sesamzaad goudbruin is.
Gebruik in plaats van de bloem in mijn sodabrood basisrecept 250 gram speltmeel en 250 gram speltbloem. Bereid het deeg als in het basisrecept en voeg aan het eind geroosterde zaden en 20 gram maanzaad toe aan het deeg. Meng in een diep bord wat extra (ongeroosterd) sesamzaad, maanzaad, pompoenpitten en lijnzaad en druk de deegbol daar met de bovenkant in, voordat je deze op de bakplaat legt. Snijd het deeg vervolgens in en bak ‘m als in het basisrecept.
Rozijnen soda bread
Voeg aan het deeg uit het basisrecept 1 theelepel kaneelpoeder en de rasp van ½-1 citroen of sinaasappel. Voeg aan het eind 150 gram blanke en 150 gram donkere rozijnen toe. Eventueel kun je ook nog 70 gram geroosterde en gehakte stukjes pecannoot aan het deeg toevoegen. Bak het brood als in het basisrecept.
Soda bread met komijnekaas & pompoenpitten
Snijd 300 gram belegen komijnekaas in kleine blokjes en meng deze door het deeg. Rasp 50 gram belegen komijnekaas en strooi dat samen met 25 gram pompoenpitten over het brood voordat deze de oven in gaat.

Foto’s: Erik Spronk
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Toffe recepten. Tip: vervang zuiveringszout door bakpoeder in ratio 1 op 3 als ni in huis heeft
BeantwoordenKun je ipv spelt ook andere meel soorten gebruiken? Bijvoorbeeld amandelmeel, cocosmeel of bananenmeel?
BeantwoordenDaar heb ik nog geen ervaring mee. Amandelmeel lijkt mij niet, bananenmeel denk ik wel.
Beantwoorden
Zou ik met dit recept ook twee of drie kleinere broden kunnen maken? En wat zou dat doen met de baktijd? Ik zou graag meerdere smaken uitproberen, zo veel hele broden krijgen we waarschijnlijk niet op ;)
BeantwoordenAfhankelijk van de grootte wordt de baktijd inderdaad iets korter. Ik zou ze 15-20 minuten korter bakken.
Beantwoorden
Same here :) ik ga morgen aan de slag met twee varianten.. dus beslag verdelen in tweeën.. baktijd maar in de gaten houden.
Beantwoorden
Rutger, ik heb niet altijd karnemelk in huis. Kan ik het zure deel vervangen door magere yoghurt?
Beantwoorden
Inmiddels paar maal met magere yoghurt gemaakt. Gaat prima. 200ml yoghurt en 200ml water.
BeantwoordenYoghurt werkt prima, ook fruitsap werkt (maar een klein beetje extra yoghurt of karnemelk maakt het dan wel makkelijker)
BeantwoordenIk ben bang dat dat niet zuur genoeg is, waardoor het brood niet luchtig wordt. Je moet dan nog wel iets zuurs toevoegen, bijvoorbeeld wat azijn of citroensap.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.