- Voor de vulling
- 75 gr gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
- 75 gr blanke rozijnen
- 75 gr donkere rozijnen
- 75 gr amandellikeur
- Voor het deeg
- 500 gr bloem
- 8 gr gedroogde gist
- 250 gr magere kwark
- 150 gr boter, op kamertemperatuur
- 2 eieren
- 40 gr witte basterdsuiker
- 10 gr zout
- Voor de topping
- 100 gr fijne suiker
- 1 tl kaneel
- 50 gr boter, gesmolten
Wat is er nou lekkerder dan een uitgebreid ontbijt met versgebakken broodjes? Ik kan daar enorm van genieten en maak er in het weekend ook ruim tijd voor vrij. Het deeg voor deze kwarkbroodjes moet de avond van tevoren worden gemaakt en dat maakt deze broodjes uitermate geschikt voor bij het ontbijt. Het briocheachtige deeg wordt ’s nachts in de koelkast bewaard en kan de volgende ochtend, na een uurtje rijzen op het aanrecht, zo de oven in. En terwijl de rest van de familie ontwaakt met de geur van versgebakken brood, pers je nog snel wat sinaasappels uit.
Bereiding: Kwarkbroodjes met rozijnen en abrikozen
Begin met dit recept een ochtend van tevoren. Meng de stukjes gedroogde abrikozen en de twee soorten rozijnen en laat deze enkele uren wellen in de amandellikeur.
Maak ’s avonds het deeg. Doe hiervoor alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed dit tot één geheel. Neem het deeg dan uit de kom en kneed het minstens 10 minuten tot een mooi elastisch deeg. Het is natter dan normaal brooddeeg, maar laat je hier niet door afschrikken en voeg vooral geen extra bloem toe, dit natte hoort echt zo. Kneed als laatste de gewelde vruchten door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en zet hem voor een nacht in de koelkast.
Kneed de volgende ochtend het deeg kort door en verdeel het in zestien gelijke stukjes. Maak van ieder stukje een mooi bolletje en druk dat iets plat. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze op een warme plek 1 uur rijzen. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 220 °C. Bak de broodjes in 15 tot 20 minuten goudbruin.
Meng intussen de fijne suiker met de kaneel in een kommetje. Bestrijk de broodjes na het bakken direct met de gesmolten boter en doop ze ondersteboven in de kaneelsuiker.
Foto: Harold Pereira