Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 75 gr gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
  • 75 gr blanke rozijnen
  • 75 gr donkere rozijnen
  • 75 gr amandellikeur
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 8 gr gedroogde gist
  • 250 gr magere kwark
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 40 gr witte basterdsuiker
  • 10 gr zout
  • Voor de topping
  • 100 gr fijne suiker
  • 1 tl kaneel
  • 50 gr boter, gesmolten

Wat is er nou lekkerder dan een uitgebreid ontbijt met versgebakken broodjes? Ik kan daar enorm van genieten en maak er in het weekend ook ruim tijd voor vrij. Het deeg voor deze kwarkbroodjes moet de avond van tevoren worden gemaakt en dat maakt deze broodjes uitermate geschikt voor bij het ontbijt. Het briocheachtige deeg wordt ’s nachts in de koelkast bewaard en kan de volgende ochtend, na een uurtje rijzen op het aanrecht, zo de oven in. En terwijl de rest van de familie ontwaakt met de geur van versgebakken brood, pers je nog snel wat sinaasappels uit.

Bereiding: Kwarkbroodjes met rozijnen en abrikozen

Begin met dit recept een ochtend van tevoren. Meng de stukjes gedroogde abrikozen en de twee soorten rozijnen en laat deze enkele uren wellen in de amandellikeur.

Maak ’s avonds het deeg. Doe hiervoor alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed dit tot één geheel. Neem het deeg dan uit de kom en kneed het minstens 10 minuten tot een mooi elastisch deeg. Het is natter dan normaal brooddeeg, maar laat je hier niet door afschrikken en voeg vooral geen extra bloem toe, dit natte hoort echt zo. Kneed als laatste de gewelde vruchten door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en zet hem voor een nacht in de koelkast.

Kneed de volgende ochtend het deeg kort door en verdeel het in zestien gelijke stukjes. Maak van ieder stukje een mooi bolletje en druk dat iets plat. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze op een warme plek 1 uur rijzen. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 220 °C. Bak de broodjes in 15 tot 20 minuten goudbruin.

Meng intussen de fijne suiker met de kaneel in een kommetje. Bestrijk de broodjes na het bakken direct met de gesmolten boter en doop ze ondersteboven in de kaneelsuiker.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (13)
Arnella 2018-03-28 20:21:08

Hoi Rutger, ik ga er een beetje vanuit dat je 75ml amandellikeur bedoelt i.p.v. 75gram?!

Groetjes Arnella

Beantwoorden
AR
Rutger 2018-03-31 10:58:27

Hoi! Dat is zo goed als hetzelfde. Zelf weeg ik de vloeistoffen ook altijd af, dat werkt wel zo makkelijk.

Beantwoorden
Carine 2018-03-28 18:25:50

Hoi! Kan ik het deeg ook in de avond maken, en pas rond 4 uur in de middag uit de koelkast halen? Wij eten met de hele familie 's avonds een broodmaaltijd, vandaar.

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-03-31 10:58:46

Dat kan prima!

Beantwoorden
Laura 2017-05-07 18:51:11

Hoi Rutger,
Ik had niet verwacht dat ze zo lekker zouden zijn toen ik het deeg zag..
Heb het gemaakt met abrikozen, pruimen en rozijnen.
De boter en suikerlaag is niet eens nodig bovenop vonden wij.
Bedankt!
Groetjes Laura

Beantwoorden
LA
Rutger 2017-05-09 01:24:25

Goed om te horen! En zonder suikerlaagje zijn ze ook heerlijk ja!

Beantwoorden
Annelies Luteijn 2017-04-10 13:29:36

Dag Rutger,
Ik word altijd heel blij van je recepten. Je geeft het gevoel dat het voor iedereen haalbaar is om lekkere dingen te bakken.
Je zult de vraag vast al vaker gesteld hebben gekregen: ga jij bij de temperatuur uit van een hete lucht over? Of moet ik de temperatuur nog verminderen met 10%?

Alvast bedankt voor je antwoord en Vrolijk Pasen gewenst!

Annelies

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-04-13 15:54:07

Hoi! Superleuk om te horen! Dankjewel. Ik ga van onder- en bovenwarmte uit. Meer uitleg daarover vind je hier: http://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Wil Lina 2017-04-09 09:13:32

Hi Rutger,
Lijkt me zoals al jouw recepten weer heerlijk!
Gebruik je de kitchenaid voor het deeg of moet het met de hand worden gekneed?
Ik hoor het graag want dan ga ik meteen aan de slag.
Alvast bedankt!
Hartelijke groeten,
Wil

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-04-09 11:51:48

Hoi! Ik heb het deeg met de kneedhaak van de Kitchenaid gekneed. Het kan ook prima met een handmixer met deeghaken. Veel bakplezier!

Beantwoorden
Barbara 2017-01-07 16:19:59

Hoi! Ziet er heerlijk uit. Wil ze graag gaan maken.
Is er nog een alcoholvrij alternatief voor amandellikeur? Water?
En het vocht wordt neem ik aan niet meegekneed in het deeg? Fruit eerst droogdeppen?
Dankjewel!

Beantwoorden
BA
Rutger 2017-01-09 08:37:01

Hoi Barbara! Je kan appelsap, water of thee gebruiken als alcoholvrij alternatief. Het fruit hoeft niet heel droog te zijn, even uit laten lekken is prima. En het vocht dat je overhoudt wordt inderdaad meegekneed.

Beantwoorden
Carina 2016-05-19 17:23:35

Hallo! Moet het perse met rozijnen of kunnen krenten ook? Anders moet ik namelijk boodschappen gaan doen haha!

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-05-19 21:23:34

Krenten kunnen ook hoor!

Beantwoorden
Marielle 2016-04-03 12:16:39

Ze zijn heerlijk!

Beantwoorden
MA
Gerda Aarnoudse 2016-03-29 18:27:05

Ik heb ze 2e Paasdag gemaakt. Een iedaal recept omdat je het deeg de avond daarvoor kan maken.
En de kwarkbroodjes zijn heerlijk!

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-04-03 11:20:42

Wat leuk om te horen!

Beantwoorden
ilona 2016-03-27 23:00:50

Ik heb ze vandaag gebakken. Heerlijk! Ze waren zo op! Ik heb het deeg voor morgen alweer klaar staan :-). Bedankt voor dit heerlijke recept Rutger!

Beantwoorden
IL
Ilona siewert 2016-03-21 18:55:57

Ook al zo lekker?? ik ga ze voor Pasen maken....bedankt voor het recept ?

Beantwoorden
IL
Joke 2016-03-21 17:14:58

hallo Rutger,
ik gruwel van rozijnen en krenten, kan het ook met alleen abrikozen,? of weet je nog een lekkere vervanging.
groetjes joke.

ik heb ook Oma's appelcake gemaakt, was overheerlijk.

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-03-21 17:34:36

Je kan eigenlijk al het gedroogde fruit gebruiken, dus ook bijvoorbeeld stukjes gedroogde appel of peer. Maar alleen abrikoos kan ook hoor! Veel bakplezier!

Beantwoorden
Joke 2016-03-22 16:14:32

dank je ga iets proberen met peer.

Beantwoorden
JO
Je@net 2016-03-21 14:37:18

Ziet er heerlijk uit. Handig ook dat dit deeg van te voren al gemaakt kan worden. Lekker makkelijk om dan op 1e Paasdag zo de broodjes klaar te kunnen maken!

Beantwoorden
JE