Glutenvrij koekjes bakken: hoe doe je dat? Het is een vraag die ik steeds vaker krijg. In veel gevallen kun je glutenvrije koekjes maken door gewone bloem te vervangen door een glutenvrije bloemmix.
Wil je een recept volgen dat specifiek is ingestoken op glutenvrije koekjes? In dit artikel deel ik mijn glutenvrije koekjes recept. De structuur van deze koekjes is wel iets anders dan die van ‘gewone’ koekjes; de koekjes zijn iets brosser en luchtiger. Met dit recept kun je dus heerlijke glutenvrije koekjes bakken, die extra lekker zijn door het amandelschaafsel bovenop. Van dit glutenvrije koekjes recept kun je 45-60 koekjes bakken.

5 tips voor de lekkerste glutenvrije koekjes
- Gewone bloem vervangen door een glutenvrije bloemmix is een goede manier om een normaal koekjesrecept om te toveren tot een recept voor glutenvrije koekjes. Het resultaat wordt altijd wel iets anders. Let er wel op dat de bloemmix die je gebruikt geschikt is voor patisserie, zoals bijvoorbeeld Schär C. Lees ook dit artikel over glutenvrij bloem.
- Met dit recept maak je glutenvrije zandkoekjes. Je kunt deze koekjes ook maken zonder het amandelschaafsel bovenop, bijvoorbeeld als je ze wilt versieren na het bakken. Bestrijk ze wel met ei voor het bakken voor een mooie glans.
- Ga je de glutenvrije koekjes versieren? Bekijk dan mijn zandkoekjes recept voor tips.
- Leg de glutenvrije zandkoekjes na het bakken op een rooster om af te koelen. Na het afkoelen kun je de glutenvrije koekjes het beste in een afgesloten trommel of plastic zak bewaren. Als ze maar luchtdicht verpakt zijn. Meer weten? Bekijk mijn artikel over koekjes bewaren.
- Altijd glutenvrij koekjes kunnen maken? Vries dan koekjesdeeg in voor een later moment. Je kunt het deeg voor deze glutenvrije koekjes heel goed van tevoren maken en invriezen. Wil je een keer wat lekkers bakken? Dan haal je het deeg uit de vriezer en hoef je de koekjes alleen nog maar te vormen en bakken.
- Voor het deeg
- 170 gr boter, op kamertemperatuur
- 150 gr witte basterdsuiker
- rasp van ¼ citroen
- ¼ tl zout
- ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
- 250 gr glutenvrije bloem
- 1 tl (glutenvrij) bakpoeder
- Verder nodig
- glutenvrije bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
- 75 gr amandelschaafsel
Glutenvrij koekjes recept – Stap voor stap
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen of met een (hand)mixer met deeghaken. Meng het halve ei erdoor en voeg vervolgens de glutenvrije bloem en het bakpoeder toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Glutenvrije koekjes maken
Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 5 millimeter. Snijd vierkantjes van 4 bij 4 centimeter van het deeg en leg deze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Het koekjesdeeg is iets plakkeriger dan normaal. Wordt het deeg te zacht, leg het dan weer even terug in de koelkast of diepvries. In dit artikel lees je alles over het uitrollen van koekjesdeeg. Vind je het lastig om het deeg mooi uit te rollen? Dan kun je ook kleine bolletjes van het deeg maken, deze op de bakplaat leggen en platdrukken met de tanden van een vork.
Glutenvrij koekjes bakken
Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi de glutenvrije zandkoekjes met het amandelschaafsel. Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster. Naar wens kun je de koekjes bakken zonder amandelschaafsel en na het afkoelen versieren.
Meer glutenvrije recepten
Wil je naast deze glutenvrije zandkoekjes nog meer lekkernijen bakken zonder gluten? Ga dan eens aan de slag met een van de volgende recepten:
- Glutenvrije taart
- Glutenvrije appeltaart
- Glutenvrije brownies
- Glutenvrije cake
- Glutenvrije pannenkoeken
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Kan ik hiervoor ook amandelmeel gebruiken, iets meer smaak en welke bakpoeder moet er dan in
Welke bakpoeder is glutenvrij ?

Ik heb deze koekjes gebakken maar je ziet echt een donker vlak van het ei. Hoe dat te voorkomen?
BeantwoordenHad je de bakplaat in het midden van de oven? En heb je onder- en bovenwarmte gebruikt? Met hete lucht kunnen de koekjes donkerder worden.
Beantwoorden
Ik doe dit recept altijd met zelfrijzend bakmeel en dat gaat heel goed. Je moet dan alleen geen bakpoeder erbij toevoegen
BeantwoordenHoe maak ik glutenvrije koek weer zacht als ze iets langer liggen en hard geworden zijn?
BeantwoordenHeel jammer.... Voor de 2e keer met glutenvrije bloem en bakpoeder gedaan, met uitsteekvormpjes. Weer bakt het koekje niet goed, wordt groot en plat en is zijn vorm kwijt. Met je recept van koekjes met gewone bloem werden de koekjes wel goed. Wat raad je me aan? Bijv baking soda ipv bakpoeder?
BeantwoordenDat is heel gek. Ik denk dat het licht aan de soort bloem. Gebruik je een glutenvrije bloemmix?
Beantwoorden
Of anders Gist Levure van de Oetker gebruiken? Is ie glutenvrij?
En ik heb Mix Universal Schar gebruikt. Raad je een andere glutenvrije bloem aan?
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.