- Voor het deeg
- 170 gr boter, op kamertemperatuur
- 150 gr witte basterdsuiker
- rasp van ¼ citroen
- ¼ tl zout
- ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
- 250 gr glutenvrije bloem
- 1 tl (glutenvrij) bakpoeder
- Verder nodig
- glutenvrije bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
- 75 gr amandelschaafsel
Steeds vaker krijg ik de vraag om glutenvrije recepten te delen. Ook bij koekjesrecepten wordt vaak gevraagd hoe deze glutenvrij gemaakt kunnen worden. Door in plaats van gewone bloem een glutenvrije bloemmix te gebruiken, kun je heel makkelijk zelf glutenvrije koekjes maken. Let er wel op dat de bloemmix die je gebruikt geschikt is voor patisserie, zoals bijvoorbeeld Schär C. Dit koekjesrecept heb ik gebaseerd op die van de pitmoppen uit mijn Koekjesbijbel. De structuur van deze koekjes is wel iets anders dan die van ‘gewone’ koekjes; de koekjes zijn iets brosser en luchtiger. Met dit recept kun je dus heerlijke glutenvrije koekjes bakken, die extra lekker zijn door het amandelschaafsel bovenop. Van dit glutenvrije koekjes recept kun je 45-60 koekjes bakken.
Glutenvrije koekjes bakken
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen of met een (hand)mixer met deeghaken. Meng het halve ei erdoor en voeg vervolgens de glutenvrije bloem en het bakpoeder toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte
van 5 millimeter. Snijd vierkantjes van 4 bij 4 centimeter van het deeg en leg deze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Het koekjesdeeg is iets plakkeriger dan normaal. Wordt het deeg te zacht, leg het dan weer even terug in de koelkast of diepvries. In dit artikel lees je alles over het uitrollen van koekjesdeeg. Vind je het lastig op het deeg mooi uit te rollen? Dan kun je ook kleine bolletjes van het deeg maken, deze op de bakplaat leggen en platdrukken met de tanden van een vork.
Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi de koekjes met het amandelschaafsel. Bak de glutenvrije koekjes in 15-20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster.
Foto: Erik Spronk

