Ben je op zoek naar een lekker recept voor glutenvrije taart of glutenvrij gebak? Veel standaard taart recepten kun je eenvoudig omtoveren tot een glutenvrije variant. In dit artikel vertel ik je hoe je glutenvrij biscuit maakt en dat vervolgens als basis gebruikt voor de lekkerste glutenvrije taart. Maak er bijvoorbeeld een klassieke slagroomtaart van, een heerlijke chipolatataart, een lemon curd taart, een zomerse slagroomtaart met aardbeien of maak een chocolade biscuit en gebruik dat als basis voor een Schwarzwälder Kirschtorte

Glutenvrije taart biscuit

In mijn basisrecept voor glutenvrij biscuit gebruik ik een glutenvrije bloemmix die geschikt is voor patisserie. Deze glutenvrije bloemmix is te koop van verschillende (huis)merken. Zelf geef ik de voorkeur aan deze bloemmix, maar er is ook een andere glutenvrije optie: vervang de bloemmix door gelijke delen maizena en rijstmeel. Het glutenvrije biscuit is na het bakken net iets droger dan gewoon biscuit, besprenkel de biscuitlagen daarom eerst met trempeersiroop voordat je ze in een taart gaat gebruiken. 

Glutenvrije taart
Ingrediëntenlijst
  • Voor het biscuit
  • 5 eieren
  • 150 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • rasp van ½ citroen en/of 1 tl vanille-extract
  • 150 gr glutenvrije bloemmix
  • Verder nodig
  • boter of bakspray, om in te vetten
Makkelijke bakboek banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Zelf glutenvrij gebak maken

Wat is lekkere vulling voor een glutenvrije taart? Als vulling kun je alle kanten op. Slagroom, jam, banketbakkersroom, botercrème of lemon curd zijn allemaal heerlijk!

Tip: let er bij het maken van glutenvrije banketbakkersroom wel goed op dat de maizena geen sporen van gluten bevat, bij sommige merken is dit namelijk wel het geval. 

Wil je glutenvrij chocoladebiscuit maken? Vervang dan 25 gram van de glutenvrije bloem door dezelfde hoeveelheid cacaopoeder. 

Glutenvrij biscuit maken 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde (spring)vorm van 24 centimeter in met bakspray of boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Splits voor het glutenvrije biscuit de eieren en doe de eiwitten met het zout in een brandschone kom. Klop de eiwitten luchtig op met een (hand)mixer met garde(s) en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.

Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker en de citroenrasp en/of het vanille-extract in enkele minuten tot een luchtige massa. Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door de eigelen. Voeg – als dit goed gemengd is – de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe. Probeer het mengsel daarbij zo luchtig mogelijk te houden. Zeef de glutenvrije bloemmix boven de kom en spatel dit door de luchtige eimassa. Schep het beslag in de vorm, strijk het glad en bak het biscuit in 22-27 minuten gaar. 

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (9)
Christine 2021-10-10 11:28:46

Hallo Rutger,

Onder het recept van de glutenvrije biscuit stond een recept voor glutenvrije oliebollen met een tip om die ook lactosevrij te maken.
Ik heb een keer oliebollen gemaakt met oliebollenmix en sojamelk maar het beslag was niet op te scheppen met een lepel, zo onvast. Heb uiteindelijk een juslepel gebruikt. Ze waren wel eetbaar.
Met de feestdagen in aantocht vroeg ik me af of jij een goede tip hebt om lactosevrije oliebollen te maken van een beslag dat steviger is, zodat de olieniet zo vies wordt. Het recept hoeft niet glutenvrij te zijn.

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-10-13 10:28:21

Hoi. Eigenlijk kan het met elke lactosevrije melk. Ik weet niet wat de reden wat dat het met sojamelk zo dun was. Heb je het beslag lang genoeg gemixt? Wellicht zit de oplossing eerder in een andere glutenvrije bloemmix dan in andere (plantaardige) melk.

Beantwoorden
Christine 2021-10-15 07:26:50

Beste Rutger, Jannie, Roos en Mark,

Dank jullie wel voor alle tips.
De ijslepel had geen zin omdat het beslag te vloeibaar was.
Maar ik ga vast een paar keer proefbeslag maken in de aanloop naar december met jullie tips en ik verwacht dat ik dan zeker beter beslag krijg!

Beantwoorden
CH
Janine 2022-02-21 17:02:47

Wij maken het beslag inmiddels al 2 jaar zonder melk, alleen met Spa rood. Ik gebruik elk jaar een pakje oliebollen mix van Peaks.

Beantwoorden
JA
jannie 2021-10-10 23:28:19

heeft u het al eens met een ijsknijper geprobeerd ?

Beantwoorden
JA
Mark 2021-10-10 18:13:30

Je kunt tegenwoordig goede lactosevrije melk kopen (bv van Arla of AH) en die gebruiken in een normaal oliebollen recept. Doe ik al twee jaar (in combinatie met spel ipv tarwe) en dat werkt prima.

Beantwoorden
MA
Roos 2021-10-12 13:34:03

Dat is, als je goed kijkt op de verpakking, geen lactose vrije melk maar lactose arme melk en dus niet geschikt voor mensen met een allergie ipv een intolerantie.

Beantwoorden
RO
Joyce 2021-10-10 20:21:53

Ik zou dan wel graag willen weten welk glutenvrije bloem mix jij dan gebruikt. Want er zijn er best veel, en zit best veel verschil in prijs en ingrediënten.

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-10-13 10:23:51

Hoi! Ik heb deze met twee bloemmixen geprobeerd, en met beide ging het prima. De mix C van Schar en die van AH eigen merk.

Beantwoorden
Lies 2021-10-10 21:01:31

Het maakt inderdaad heel veel uit welke mix je gebruikt, de samenstelling varieert enorm en dat heeft zeker effect op het resultaat.

Beantwoorden
LI
Klask 2021-10-11 10:13:59

Hallo Rutger,
Ik zie alleen bloem staan maar geen bakpoeder? Of is dit zelfrijzend bakmeel?

Beantwoorden
KL
Rutger 2021-10-13 10:19:25

Dat klopt. Er hoeft geen bakpoeder of zelfrijzend bakmeel in. De luchtigheid van de eieren zorgt dat het biscuit mooi luchtig wordt.

Beantwoorden
Tess 2021-10-12 16:10:12

Is er ook een recept voor een glutenvrije chocolade biscuit? Of zijn er aanpassingen die ik bij dit recept kan gebruiken om er een chocolade biscuit van te maken?

Beantwoorden
TE
Rutger 2021-10-13 10:08:36

Hoi, dat kan zeker. In de tekst staat beschreven hoe je dat kunt doen.

Beantwoorden
anne 2022-01-23 11:41:52

Heerlijk om een kant en klaar glutenvrij recept te zien. Schoondochter heeft een gluten intolerantie, maar is dol op taart. Dus meestal moet ik maar wat proberen

Beantwoorden
AN
Ans van der geer 2022-03-30 04:27:19

Hoi rutger

Bestaat er ook een boek met glutenvrije recepten van jou?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-03-31 10:43:20

Hoi. Dat heb ik niet helaas.

Beantwoorden
Nicole 2022-07-10 17:15:14

Vandaag voor het eerst gemaakt en super luchtig! Heb zelf wel makkelijk de eieren eerst 2 minuten geklopt en toen het bloem erdoor gezeefd en nog 7 min geklopt. Kwam een heerlijk luchtige biscuit uit de oven

Beantwoorden
NI
Bianca 2022-08-16 13:06:54

Waarom is de manier van biscuit maken anders dan bij een regulier biscuit, waarbij je de eieren met de suiker verwarmt en dan de bloem er doorheen spatelt?

Beantwoorden
BI
Rutger 2022-08-18 13:25:48

Er zijn meerdere manier om biscuit te maken. Deze manier werkt ook heel fijn en gebruik ik bijvoorbeeld ook in dit recept: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/chipolatataart-recept/

Beantwoorden
Carine 2022-08-20 22:26:09

Super bedankt voor het recept, het biscuit is perfect gelukt. Je hebt me gelukkig gemaakt.

Beantwoorden
CA

U kunt niet meer reageren.