Ingrediëntenlijst
  • Voor het biscuit
  • 5 eieren
  • 150 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • rasp van ½ citroen en/of 1 tl vanille-extract
  • 150 gr glutenvrije bloemmix
  • Verder nodig
  • boter of bakspray, om in te vetten

Ben je op zoek naar een lekker recept voor glutenvrije taart of glutenvrij gebak? Veel standaard taart recepten kun je eenvoudig omtoveren tot een glutenvrije variant. In dit artikel vertel ik je hoe je glutenvrij biscuit maakt en dat vervolgens als basis gebruikt voor de lekkerste glutenvrije taart. Maak er bijvoorbeeld een klassieke slagroomtaart van, een heerlijke chipolatataart, een lemon curd taart, een zomerse slagroomtaart met aardbeien of maak een chocolade biscuit en gebruik dat als basis voor een Schwarzwälder Kirschtorte

In mijn basisrecept voor glutenvrij biscuit gebruik ik een glutenvrije bloemmix die geschikt is voor patisserie. Deze glutenvrije bloemmix is te koop van verschillende (huis)merken. Zelf geef ik de voorkeur aan deze bloemmix, maar er is ook een andere glutenvrije optie: vervang de bloemmix door gelijke delen maizena en rijstmeel. Het glutenvrije biscuit is na het bakken net iets droger dan gewoon biscuit, besprenkel de biscuitlagen daarom eerst met trempeersiroop voordat je ze in een taart gaat gebruiken. 

Glutenvrije taart

Zelf glutenvrij gebak maken

Wat is lekkere vulling voor een glutenvrije taart? Als vulling kun je alle kanten op. Slagroom, jam, banketbakkersroom, botercrème of lemon curd zijn allemaal heerlijk!

Tip: let er bij het maken van glutenvrije banketbakkersroom wel goed op dat de maizena geen sporen van gluten bevat, bij sommige merken is dit namelijk wel het geval. 

Wil je glutenvrij chocoladebiscuit maken? Vervang dan 25 gram van de glutenvrije bloem door dezelfde hoeveelheid cacaopoeder. 

Glutenvrij biscuit maken 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde (spring)vorm van 24 centimeter in met bakspray of boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Splits voor het glutenvrije biscuit de eieren en doe de eiwitten met het zout in een brandschone kom. Klop de eiwitten luchtig op met een (hand)mixer met garde(s) en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.

Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker en de citroenrasp en/of het vanille-extract in enkele minuten tot een luchtige massa. Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door de eigelen. Voeg – als dit goed gemengd is – de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe. Probeer het mengsel daarbij zo luchtig mogelijk te houden. Zeef de glutenvrije bloemmix boven de kom en spatel dit door de luchtige eimassa. Schep het beslag in de vorm, strijk het glad en bak het biscuit in 22-27 minuten gaar. 

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Tess 2021-10-12 16:10:12

Is er ook een recept voor een glutenvrije chocolade biscuit? Of zijn er aanpassingen die ik bij dit recept kan gebruiken om er een chocolade biscuit van te maken?

Beantwoorden
TE
Rutger 2021-10-13 10:08:36

Hoi, dat kan zeker. In de tekst staat beschreven hoe je dat kunt doen.

Beantwoorden
Klask 2021-10-11 10:13:59

Hallo Rutger,
Ik zie alleen bloem staan maar geen bakpoeder? Of is dit zelfrijzend bakmeel?

Beantwoorden
KL
Rutger 2021-10-13 10:19:25

Dat klopt. Er hoeft geen bakpoeder of zelfrijzend bakmeel in. De luchtigheid van de eieren zorgt dat het biscuit mooi luchtig wordt.

Beantwoorden
Joyce 2021-10-10 20:21:53

Ik zou dan wel graag willen weten welk glutenvrije bloem mix jij dan gebruikt. Want er zijn er best veel, en zit best veel verschil in prijs en ingrediënten.

Beantwoorden
JO
Lies 2021-10-10 21:01:31

Het maakt inderdaad heel veel uit welke mix je gebruikt, de samenstelling varieert enorm en dat heeft zeker effect op het resultaat.

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-10-13 10:23:51

Hoi! Ik heb deze met twee bloemmixen geprobeerd, en met beide ging het prima. De mix C van Schar en die van AH eigen merk.

Beantwoorden
Christine 2021-10-10 11:28:46

Hallo Rutger,

Onder het recept van de glutenvrije biscuit stond een recept voor glutenvrije oliebollen met een tip om die ook lactosevrij te maken.
Ik heb een keer oliebollen gemaakt met oliebollenmix en sojamelk maar het beslag was niet op te scheppen met een lepel, zo onvast. Heb uiteindelijk een juslepel gebruikt. Ze waren wel eetbaar.
Met de feestdagen in aantocht vroeg ik me af of jij een goede tip hebt om lactosevrije oliebollen te maken van een beslag dat steviger is, zodat de olieniet zo vies wordt. Het recept hoeft niet glutenvrij te zijn.

Beantwoorden
CH
Mark 2021-10-10 18:13:30

Je kunt tegenwoordig goede lactosevrije melk kopen (bv van Arla of AH) en die gebruiken in een normaal oliebollen recept. Doe ik al twee jaar (in combinatie met spel ipv tarwe) en dat werkt prima.

Beantwoorden
MA
Roos 2021-10-12 13:34:03

Dat is, als je goed kijkt op de verpakking, geen lactose vrije melk maar lactose arme melk en dus niet geschikt voor mensen met een allergie ipv een intolerantie.

Beantwoorden
RO
jannie 2021-10-10 23:28:19

heeft u het al eens met een ijsknijper geprobeerd ?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-10-13 10:28:21

Hoi. Eigenlijk kan het met elke lactosevrije melk. Ik weet niet wat de reden wat dat het met sojamelk zo dun was. Heb je het beslag lang genoeg gemixt? Wellicht zit de oplossing eerder in een andere glutenvrije bloemmix dan in andere (plantaardige) melk.

Beantwoorden
Christine 2021-10-15 07:26:50

Beste Rutger, Jannie, Roos en Mark,

Dank jullie wel voor alle tips.
De ijslepel had geen zin omdat het beslag te vloeibaar was.
Maar ik ga vast een paar keer proefbeslag maken in de aanloop naar december met jullie tips en ik verwacht dat ik dan zeker beter beslag krijg!

Beantwoorden
CH