Op zoek naar een lekkere, frisse taart? Dan is deze lemon curd taart echt iets voor jou! Lemon curd is een spread gemaakt van citroen en de spread is net wat dikker dan jam. Deze lemon curd is een typisch Engelse lekkernij en is goed te gebruiken in diverse recepten, zoals deze lemon curd taart. Je kunt lemon curd kopen voor de taart, maar in dit recept gebruik ik mijn zelfgemaakte lemon curd. Dat is toch wel het allerlekkerst.

Ga je deze lemon curd taart maken? De basis van deze frisse taart is biscuit. Deze kun je op twee manieren maken. Meer daarover lees je in dit artikel: biscuit taart maken. Voor dit lemon curd taart recept gebruik ik de methode waarbij je de eiwitten en -dooiers los van elkaar opklopt. Hoe dat precies gaat kun je ook zien in de video bij dit chipolatataart recept.
In dit recept werk ik de lemon curd taart is af met chocoladeschaafsel. Dit witte chocoladeschaafsel kun je heel goed zelf maken. Rasp de chocolade met een kaasschaaf, keukenmachine met rasp of volg deze chocoladeschaafdel how-to.

- Voor het biscuitbeslag
- 5 eieren
- 150 gr suiker
- ¼ tl zout
- rasp van ½ citroen
- 150 gr bloem
- Voor de vulling
- 750 ml slagroom
- 2 zakjes slagroomversteviger
- 90 gr suiker
- 1 recept trempeersiroop, op smaak gebracht met limoncello of citroensap
- 300 gr lemon curd, zelfgemaakt of gekocht
- 150 gr frambozen, gehalveerd
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- witte chocoladeschaafsel
- 150-250 gr frambozen
Lemon curd taart maken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde (spring)vorm van 24 centimeter in en bekleed de bodem met een stuk bakpapier.
Splits voor het biscuit de eieren en doe de eiwitten met het zout in een brandschone kom. Klop de eiwitten luchtig op met een (hand)mixer met garde(s) en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.
Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker en de citroenrasp in enkele minuten tot een luchtige massa. Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door de eigelen. Voeg – als dit goed gemengd is – de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe. Probeer het mengsel daarbij zo luchtig mogelijk te houden. Zeef de bloem boven de kom en spatel dit door de luchtige eimassa. Schep het beslag in de vorm, strijk het glad en bak het biscuit in 20-25 minuten gaar.
Klop de slagroom met de suiker en slagroomversteviger stijf op. Snijd het afgekoelde biscuit tweemaal horizontaal door, zodat je drie plakken krijgt. Bestrijk de onderste laag met trempeersiroop en strijk hier de helft van de lemon curd op. Strijk een laag slagroom op de lemon curd en verdeel daar de helft van de gehalveerde frambozen over. Dek deze af met de tweede plak biscuit. Trempeer ook deze met de siroop, smeer er de rest van de lemon curd op en strijk er een laag slagroom op. Verdeel de rest van de gehalveerde frambozen over de slagroom, dek dit af met de laatste biscuitplak en bestrijk ook deze met de trempeersiroop.
Smeer de zij- en bovenkant van de taart af met slagroom, zodat er geen biscuit meer te zien is. Druk het witte-chocoladeschaafsel tegen de zijkant van de taart totdat alles bedekt is. Doe de overgebleven slagroom in een spuitzak met een stervormig spuitmondje van 1-1½ centimeter. Bedek de taart bovenop met de hele frambozen, maar laat daarbij de buitenste 2-3 centimeter vrij. Garneer de rand met behulp van de spuitzak met de slagroom. Bestrooi de frambozen tot slot met wat extra witte-chocoladeschaafsel.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Mijn dochter Iris heeft hem afgelopen weekend gebakken voor de 16 jarige verjaardag van haar broer(tje). Wat een heerlijke taart!
BeantwoordenHet is echt een geweldige taart, en tot mijn verrassing niet moeilijk om te maken. Ik heb het mezelf wel een beetje makkelijk gemaakt door witte chocolade vlokken te kopen. Het eindresultaat was luchtig, fris en zoet en viel bij de hele familie in de smaak. Dank voor het recept!
BeantwoordenDie ga ik bakken voor mijn verjaardag donderdag! Is een recept zelfgemaakte lemoncurd genoeg voor 1 taart?
BeantwoordenDeze taart lijkt me heerlijk.
Maar verse frambozen zijn niet altijd makkelijk te vinden.
Wat is een goed alternatief voor frambozen?

Eindelijk een lekker recept om van mijn zelfgemaakte lemoncurd af te komen! Hij was echt lekker fris, vond het wel teveel slagroom dus de volgende keer gebruik ik de helft. Verder goede combi en duidelijk uitgelegd. Dankjewel!
BeantwoordenIk ga deze taart maken voor vaderdag. Er is echter 1 dingetje waar ik tegenaan loop: in je basisrecept voor trempeersiroop staat dat je de onderste plak van de biscuitaart niet moet tremperen ivm slap worden en daardoor geen mooie punten kunt snijden. In dit recept zeg je om de onderste plak te tremperen. Wat is wijsheid om te doen?
BeantwoordenGoed opgelet. Als je de onderste plak niet te nat trempeert kan het wel hoor. Het geeft wel een hele lekkere smaak.
Beantwoorden
Wat is lekkerder in deze taart, trempeer met limoncello of citroensap?
Houden van een frisse taart!
Moet je limoncello als drankje ook lusten voor tremperen of word de smaak lekker met alles samen?
BeantwoordenSmaak is heel persoonlijk, dat vin dik lastig te zeggen. Je kunt ook een mix van beide gebruiken.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.