- Voor het biscuitbeslag
- 5 eieren
- 150 gr suiker
- ¼ tl zout
- rasp van ½ citroen
- 150 gr bloem
- Voor de vulling
- 750 ml slagroom
- 2 zakjes slagroomversteviger
- 90 gr suiker
- 1 recept trempeersiroop, op smaak gebracht met limoncello of citroensap
- 300 gr lemon curd, zelfgemaakt of gekocht
- 150 gr frambozen, gehalveerd
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- witte chocoladeschaafsel
- 150-250 gr frambozen
Op zoek naar een lekkere, frisse taart? Dan is deze lemon curd taart echt iets voor jou! Lemon curd is een spread gemaakt van citroen en de spread is net wat dikker dan jam. Deze lemon curd is een typisch Engelse lekkernij en is goed te gebruiken in diverse recepten, zoals deze lemon curd taart. Je kunt lemon curd kopen voor de taart, maar in dit recept gebruik ik mijn zelfgemaakte lemon curd. Dat is toch wel het allerlekkerst.
Ga je deze lemon curd taart maken? De basis van deze frisse taart is biscuit. Deze kun je op twee manieren maken. Meer daarover lees je in dit artikel: biscuit taart maken. Voor dit lemon curd taart recept gebruik ik de methode waarbij je de eiwitten en -dooiers los van elkaar opklopt. Hoe dat precies gaat kun je ook zien in de video bij dit chipolatataart recept.
In dit recept werk ik de lemon curd taart is af met chocoladeschaafsel. Dit witte chocoladeschaafsel kun je heel goed zelf maken. Rasp de chocolade met een kaasschaaf, keukenmachine met rasp of volg deze chocoladeschaafdel how-to.
Lemon curd taart maken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde (spring)vorm van 24 centimeter in en bekleed de bodem met een stuk bakpapier.
Splits voor het biscuit de eieren en doe de eiwitten met het zout in een brandschone kom. Klop de eiwitten luchtig op met een (hand)mixer met garde(s) en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.
Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker en de citroenrasp in enkele minuten tot een luchtige massa. Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door de eigelen. Voeg – als dit goed gemengd is – de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe. Probeer het mengsel daarbij zo luchtig mogelijk te houden. Zeef de bloem boven de kom en spatel dit door de luchtige eimassa. Schep het beslag in de vorm, strijk het glad en bak het biscuit in 20-25 minuten gaar.
Klop de slagroom met de suiker en slagroomversteviger stijf op. Snijd het afgekoelde biscuit tweemaal horizontaal door, zodat je drie plakken krijgt. Bestrijk de onderste laag met trempeersiroop en strijk hier de helft van de lemon curd op. Strijk een laag slagroom op de lemon curd en verdeel daar de helft van de gehalveerde frambozen over. Dek deze af met de tweede plak biscuit. Trempeer ook deze met de siroop, smeer er de rest van de lemon curd op en strijk er een laag slagroom op. Verdeel de rest van de gehalveerde frambozen over de slagroom, dek dit af met de laatste biscuitplak en bestrijk ook deze met de trempeersiroop.
Smeer de zij- en bovenkant van de taart af met slagroom, zodat er geen biscuit meer te zien is. Druk het witte-chocoladeschaafsel tegen de zijkant van de taart totdat alles bedekt is. Doe de overgebleven slagroom in een spuitzak met een stervormig spuitmondje van 1-1½ centimeter. Bedek de taart bovenop met de hele frambozen, maar laat daarbij de buitenste 2-3 centimeter vrij. Garneer de rand met behulp van de spuitzak met de slagroom. Bestrooi de frambozen tot slot met wat extra witte-chocoladeschaafsel.
Foto: Erik Spronk

