Ben je op zoek naar een lekker recept voor een glutenvrije cake? Dan moet je deze amandelcake echt eens proberen! Ik gebruik in deze glutenvrije cake amandelmeel, dat zorgt voor een heerlijk structuur en smaak! Voor een extra rijke smaak heb ik amandel-extract toegevoegd aan deze amandelmeel cake. Dat geeft ‘m echt een extra fijne smaak. Gebruik wel echt amandel-extract, dat is gemaakt van onder andere bittere amandelen. Er is ook amandel-essence of –aroma, maar dat heeft vaak een kunstmatige smaak. Wil je wel een lekkere amandelcake bakken, maar hoeft deze niet perse glutenvrij, dan kun je de glutenvrije bloemmix ook vervangen door eenzelfde hoeveelheid gewone bloem. Je kunt van deze cake met amandelmeel 10-15 plakken snijden.

- Voor de cake
- 175 gr boter, op kamertemperatuur
- 200 gr witte basterdsuiker
- rasp van ½ citroen
- 1 tl amandel-extract, optioneel
- ¼ tl zout
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 135 glutenvrije bloemmix, zoals bijvoorbeeld Schär C
- 90 gr amandelmeel
- 1½ tl bakpoeder
- 2 el melk
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 20 gr amandelschaafsel
- poedersuiker, om te bestuiven
Glutenvrije cake recept
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp, het amandel-extract en zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Spatel de glutenvrije bloemmix, het amandelmeel en het bakpoeder door het beslag. Spatel tot slot de melk door het beslag. Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en strooi daar het amandelschaafsel op. Bak de cake in 55-70 minuten gaar. Check of de cake goed gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar.
Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat hem verder afkoelen op een rooster. Bestuif de cake voor het serveren licht met poedersuiker.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd


Hoi Rutger, een vraagje mijn zus is allergisch voor noten. Heb je een idee wat ik ipv het amandel meel kan doen, is mais meel ook een optie. Alvast bedankt, groetjes Melanie
BeantwoordenHoi. Bij deze cake heb ik geen ervaring met andere glutenvrije bloemvervangers, dus dat antwoord moet ik je schuldig blijven.
Beantwoorden
Hoi rutger,
Ik zit er aan te denken dit cake recept te gebruiken maar dan cupcakjes er van te maken.
Maar het lijkt me dat de baktijd dan moet worden aangepast.
Heb je advies hierover?
Hi. Je kunt de temperatuur en baktijd van dit recept aanhouden: https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/cupcake/cupcakes-bakken-recept/
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.