- Voor het deeg
- 125 gr boter, op kamertemperatuur
- 125 gr suiker
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 225 gr maïzena
- Verder nodig
- suikermuisjes, om te bestrooien
Wil je zelf maïzena koekjes maken? Deze Surinaamse koekjes zijn bros en fijn van structuur. Ze worden ook wel gommakoekjes genoemd. Voor het deeg gebruik je enkel maiszetmeel, dus geen bloem. Daardoor zijn dit ook nog eens glutenvrije koekjes. Om ze extra mooi te maken kun je een koekjespers gebruiken, maar het kan ook prima zonder. Met dit maïzena koekjes recept bak je 30-45 Surinaamse gommakoekjes!
Maïzena koekjes maken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Als je een koekjespers gebruikt hoef je de bakplaat niet te bekleden met bakpapier, omdat de koekjes uit de spuit anders niet goed blijven plakken. Maak je bolletjes van het deeg, bekleed dan de bakplaat met bakpapier.
Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop in enkele minuten tot een romige en luchtige massa. Klop het ei erdoor, voeg de maïzena toe en meng tot een licht plakkerig deeg.
Maïzena koekjes bakken
Om de koekjes met een koekjespers te maken doe je het deeg in de cilinder en spuit je koekjes op de bakplaat. Houd voldoende afstand tussen de koekjes. Je kunt ook bolletjes rollen van ongeveer 10 gram en deze op een bakplaat leggen. Druk de bolletjes in twee richtingen plat met een vork. Doop de vork tussendoor in de maïzena om te voorkomen dat het deeg blijft plakken.
Bestrooi de koekjes met suikermuisjes en bak ze in 14-18 minuten gaar. De koekjes horen wat wit te blijven, maar mogen aan de zijkant lichtbruin zijn. Haal de koekjes met behulp van een metalen spatel van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.
Foto: Erik Spronk


