Wil je zelf maïzena koekjes maken? Deze Surinaamse koekjes zijn bros en fijn van structuur. Ze worden ook wel gomma koekjes genoemd. Voor het deeg gebruik je alleen maïszetmeel, dus geen bloem. Daardoor zijn dit ook nog eens glutenvrije koekjes. Om ze extra mooi te maken kun je een koekjespers gebruiken, maar het kan ook prima zonder.

Met dit maïzena koekjes recept bak je 30-45 Surinaamse gomma koekjes!

Maizena koekjes

Wat zijn maïzena koekjes?

Maïzena koekjes zijn delicate, brosse koekjes met maïszetmeel (maïzena) als hoofdingrediënt. De maïzena zorgt voor een zachte, smeltende textuur die kenmerkend is voor deze koekjes. Maïzena koekjes zijn populair in de Surinaamse keuken en worden vaak op smaak gebracht met vanille en bestrooid met suikermuisjes voor wat extra zoetheid.

Waar komen maïzena koekjes vandaan?

Zoals gezegd komen deze koekjes vooral voor in de Surinaamse keuken. Ze zijn daar heel populair en worden vaak gebakken voor speciale gelegenheden of gewoon als lekkernij bij de koffie of thee.

In Suriname noemen ze deze koekjes ook wel gommakoekjes vanwege hun lichte, kleverige textuur. Gom of gomma verwijst naar iets dat een beetje plakkerig of kleverig is. Deze koekjes smelten in je mond en hebben een lichte, bijna kleverige structuur, ondanks hun brosse buitenkant.

De werking van maïzena in de koekjes

Wat doet het maïszetmeel precies met deze koekjes? Maïzena heeft op verschillende manieren een invloed:

  • Bros en zacht: Maïzena maakt de koekjes veel brosser dan wanneer je bloem gebruikt. De koekjes smelten letterlijk in je mond. De maïzena geeft de koekjes hun kenmerkende lichte en luchtige textuur.
  • Glutenvrij: Maïzena bevat geen gluten, wat ervoor zorgt dat de koekjes heel luchtig zijn. Dit maakt ze ook geschikt voor mensen die geen gluten mogen eten. Let wel op dat je gecertificeerd glutenvrije maizena gebruikt om kruisbesmetting te voorkomen.

Maïzena koekjes bewaren

Met dit recept maak je een trommel vol Surinaamse koekjes. Gelukkig kun je deze gomma koekjes goed bewaren. Laat de koekjes na het bakken goed afkoelen en verpak ze luchtdicht, dan kun je ze zeker 3 weken bewaren.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 225 gr maïzena
  • Verder nodig
  • suikermuisjes, om te bestrooien
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Stap voor stap recept maïzena koekjes

Verwarm de oven voor op 180 °C. Gebruik je een koekjespers? Dan hoef je de bakplaat niet met bakpapier te bekleden. De koekjes uit de spuit blijven anders niet goed plakken. Maak je bolletjes van het deeg, bekleed de bakplaat dan wel met bakpapier.

Deeg voor gomma koekjes maken

Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop alles in enkele minuten tot een romige en luchtige massa. Dit kun je met een handmixer met gardes doen, of in een standmixer met de platte menghaak. Klop het ei erdoor, voeg de maïzena toe en meng tot een licht plakkerig deeg.

Maïzena koekjes bakken

Om de koekjes met een koekjespers te maken, doe je het deeg in de cilinder en spuit je koekjes op de bakplaat. Houd voldoende afstand tussen de koekjes. Je kunt ook bolletjes rollen van ongeveer 10 gram en deze op een bakplaat leggen. Druk de bolletjes in twee richtingen plat met een vork. Tip: doop de vork tussendoor in de maïzena om te voorkomen dat het deeg blijft plakken.

Bestrooi de koekjes met suikermuisjes en bak ze in 14-18 minuten gaar. De koekjes horen wat wit te blijven, maar mogen aan de zijkant lichtbruin zijn. Haal de koekjes met behulp van een metalen spatel van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Lindsey 2020-07-17 09:24:49

Hoi Rutger! Een vraagje,

Ik eet veganistisch en vroeg me af of je het ei in dit recept kan vervangen :-).

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-07-20 10:35:08

Je kunt eivervanger gebruiken in plaats van het ei.

Beantwoorden
Marjo 2020-07-17 16:20:50

Kan je ook custardpoeder gebruiken i.p.v. maizena?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-07-20 10:34:20

Dat kan prima!

Beantwoorden
Ellen 2020-08-15 21:06:05

Ik heb veel recepten geprobeerd van maizena koekjes. Dit is de lekkerste!

Beantwoorden
EL
Mara 2022-05-02 10:55:08

Hai Rutger, wat een fijn recept. Ik noemde dit vroeger altijd discodip-koekjes!
Dat brengt met op een tip: misschien goed om in je tekst te zetten dat suikermuisjes iets anders zijn dan de muisjes die je op een beschuitje strooit. Je ziet het wel op de foto, maar toch...

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-05-08 19:52:29

Goede tip! Al worden ze met die muisjes ook wel heel lekker denk ik!

Beantwoorden
ylva 2022-05-08 12:35:02

hoeveel koekjes kan je hier mee maken?

Beantwoorden
YL

U kunt niet meer reageren.