Wil je zelf maïzena koekjes maken? Deze Surinaamse koekjes zijn bros en fijn van structuur. Ze worden ook wel gomma koekjes genoemd. Voor het deeg gebruik je alleen maïszetmeel, dus geen bloem. Daardoor zijn dit ook nog eens glutenvrije koekjes. Om ze extra mooi te maken kun je een koekjespers gebruiken, maar het kan ook prima zonder.
Met dit maïzena koekjes recept bak je 30-45 Surinaamse gomma koekjes!
Wat zijn maïzena koekjes?
Maïzena koekjes zijn delicate, brosse koekjes met maïszetmeel (maïzena) als hoofdingrediënt. De maïzena zorgt voor een zachte, smeltende textuur die kenmerkend is voor deze koekjes. Maïzena koekjes zijn populair in de Surinaamse keuken en worden vaak op smaak gebracht met vanille en bestrooid met suikermuisjes voor wat extra zoetheid.
Waar komen maïzena koekjes vandaan?
Zoals gezegd komen deze koekjes vooral voor in de Surinaamse keuken. Ze zijn daar heel populair en worden vaak gebakken voor speciale gelegenheden of gewoon als lekkernij bij de koffie of thee.
In Suriname noemen ze deze koekjes ook wel gommakoekjes vanwege hun lichte, kleverige textuur. Gom of gomma verwijst naar iets dat een beetje plakkerig of kleverig is. Deze koekjes smelten in je mond en hebben een lichte, bijna kleverige structuur, ondanks hun brosse buitenkant.
De werking van maïzena in de koekjes
Wat doet het maïszetmeel precies met deze koekjes? Maïzena heeft op verschillende manieren een invloed:
- Bros en zacht: Maïzena maakt de koekjes veel brosser dan wanneer je bloem gebruikt. De koekjes smelten letterlijk in je mond. De maïzena geeft de koekjes hun kenmerkende lichte en luchtige textuur.
- Glutenvrij: Maïzena bevat geen gluten, wat ervoor zorgt dat de koekjes heel luchtig zijn. Dit maakt ze ook geschikt voor mensen die geen gluten mogen eten. Let wel op dat je gecertificeerd glutenvrije maizena gebruikt om kruisbesmetting te voorkomen.
Maïzena koekjes bewaren
Met dit recept maak je een trommel vol Surinaamse koekjes. Gelukkig kun je deze gomma koekjes goed bewaren. Laat de koekjes na het bakken goed afkoelen en verpak ze luchtdicht, dan kun je ze zeker 3 weken bewaren.
- Voor het deeg
- 125 gr boter, op kamertemperatuur
- 125 gr suiker
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 225 gr maïzena
- Verder nodig
- suikermuisjes, om te bestrooien
Stap voor stap recept maïzena koekjes
Verwarm de oven voor op 180 °C. Gebruik je een koekjespers? Dan hoef je de bakplaat niet met bakpapier te bekleden. De koekjes uit de spuit blijven anders niet goed plakken. Maak je bolletjes van het deeg, bekleed de bakplaat dan wel met bakpapier.
Deeg voor gomma koekjes maken
Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop alles in enkele minuten tot een romige en luchtige massa. Dit kun je met een handmixer met gardes doen, of in een standmixer met de platte menghaak. Klop het ei erdoor, voeg de maïzena toe en meng tot een licht plakkerig deeg.
Maïzena koekjes bakken
Om de koekjes met een koekjespers te maken, doe je het deeg in de cilinder en spuit je koekjes op de bakplaat. Houd voldoende afstand tussen de koekjes. Je kunt ook bolletjes rollen van ongeveer 10 gram en deze op een bakplaat leggen. Druk de bolletjes in twee richtingen plat met een vork. Tip: doop de vork tussendoor in de maïzena om te voorkomen dat het deeg blijft plakken.
Bestrooi de koekjes met suikermuisjes en bak ze in 14-18 minuten gaar. De koekjes horen wat wit te blijven, maar mogen aan de zijkant lichtbruin zijn. Haal de koekjes met behulp van een metalen spatel van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger! Een vraagje,
Ik eet veganistisch en vroeg me af of je het ei in dit recept kan vervangen :-).
BeantwoordenHai Rutger, wat een fijn recept. Ik noemde dit vroeger altijd discodip-koekjes!
Dat brengt met op een tip: misschien goed om in je tekst te zetten dat suikermuisjes iets anders zijn dan de muisjes die je op een beschuitje strooit. Je ziet het wel op de foto, maar toch...
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.