Eindelijk is het zover! Mijn nieuwste boek Toetjesbijbel is vanaf vandaag verkrijgbaar. Bij de boekwinkel op de hoek of in je favo online boekenstore. Toetjesbijbel ligt er voor je klaar.

Het afgelopen jaar heeft voor mij vooral in het thema gestaan van toetjes. Het maken van een kookboek is namelijk een uitvoerig proces met veel stappen. En ondanks dat het soms best even stressen was, heb ik met zoveel plezier aan dit boek gewerkt. Het oneindig recepten testen, proeven, bijschaven en weer opnieuw testen. Net zo lang tot ze perfect waren en het boek in mochten.

Toen alle toetjes gekozen waren, heb ik ze allemaal nóg een keer gemaakt. Dit keer niet om te eten, maar om te fotograferen. (OK, en daarna toch weer op te eten…)  In dit boek zijn de prachtige foto’s wederom door Saskia Lelieveld gemaakt. Wat een kunstwerkjes! De styling is gedaan door Nicole de Werk. Zij weet precies hoe toetjes het allerbeste kunt presenteren voor de foto. Een vak apart! 

Toetjesbijbel overzicht

Vers van de pers

En nu is ie er dus eindelijk, 1.215 gram vers van de pers, 480 pagina’s met ruim 300 recepten! Vanaf nu wordt elk toetje een feest! Je kunt bijna een heel jaar lang elke dag een ander toetje eten. Want wie wordt er nou niet blij van een lekker toetje? Ik in ieder geval dus wel. 

Om heel eerlijk te zijn, kan ik nooit zo goed maat houden met toetjes…… Al voor het eten kijk ik uit naar het nagerecht, en als ik in een restaurant een keuze moet maken, dan heb ik daar de grootste moeite mee. Ik wil ze het liefst gewoon allemaal proeven! En dat mocht nu dus eindelijk een keer! Hoogstpersoonlijk heb ik ze allemaal geproefd en goedgekeurd. En ik hoop dat jij ze ook allemaal gaat proeven. Ik kan het je aanraden. 

Wat lees en leer je allemaal in Toetjesbijbel?

We beginnen met een hoofdstuk basisrecepten, met verschillende bereidingen waarnaar in het boek vaker wordt teruggegrepen. Ook vind je hier verschillende knapperige elementen, zoals krokante kruimels, tuiles en andere krokante koekjes, die ieder toetje nog veel lekkerder maken! In het sauzenhoofdstuk geef ik je de recepten voor de allerlekkerste dessertsauzen, van vruchtensaus tot chocoladesaus en van kaneelsaus tot karamelsaus, je vindt ze hier allemaal. 

Vertrouwde toetjes

De daarop volgende drie hoofdstukken zijn gevuld met bekende klassiekers. Van zelfgemaakte vla en yoghurt (tip: de appeltaartyoghurt is onweerstaanbaar) tot verschillende soorten puddingen en een verzameling van Oud-Hollandse toetjes. Geniet bijvoorbeeld van zelfgemaakte Haagse bluf, chipolatapudding met amarenakersen, yoghurt-citroenpudding met bramensaus en een favoriet van oma: krentjebrij!

Toetjesbijbel pudding

Fruit en glaasjes

Toetjes met fruit zijn altijd een succes en daar kun je eindeloos mee variëren. In het fruithoofdstuk vind je lekkerste toetjes met fruit, van crumbles tot mousses en van fruit uit de oven tot frisse fruitsalade. Het volgende hoofdstuk bestaat uit dessert in glaasjes. Daar ben ik zelf dol op! Niet alleen omdat het er mooi uitziet en makkelijk is om te serveren, maar ook omdat je toetjes in glaasjes heel goed kunt voorbereiden. In dit hoofdstuk vind je onder andere speculoostoetjes, champagnemousse met aardbeienmeringue en cheesecake met aardbei en rabarber. 

Toetjesbijbel - ijs

IJs

Natuurlijk mag ijs niet ontbreken in Toetjesbijbel. Je vind er zowel recepten die je met een ijsmachine kunt maken als ijsrecepten zonder ijsmachine. Van roomijs tot sorbet, van parfait tot ijstaart en van granita tot het allermakkelijkste ijs dat je maar kunt bedenken. Ze komen allemaal voorbij in dit hoofdstuk. Enkele van mijn favorieten uit dit hoofdstuk zijn crème-fraîche-ijs met blauwe bessen, cookie-dough-ijs, koffiegranita en stroopwafelijs. 

Toetjesbijbel Italiaans

De wereld rond

In de hoofdstukken die volgen neem ik je mee op een reis door de rest van de wereld met de lekkerste toetjes van overal. Frankrijk en Italië hebben hun eigen hoofdstuk gekregen, omdat de toetjeskeuze daar enorm is. Geniet van zelfgemaakte baba au limoncello en crème au chocolat, of ga je liever voor één van de tiramisurecepten of cannoli? In het hoofdstuk internationaal neem ik je mee de rest van de wereld rond met nagerechten als malabi, queen of puddings en crema catalana.

Toetjesbijbel op een bordje

Spektakelstukken!

Als je echt wilt uitpakken met het toetje, dan zit je in de laatste twee hoofdstukken goed! In het taartenhoofdstuk vind je de lekkerste desserttaarten: van chocolademoussetaart tot tropische soezenkrans en van tiramisu-crêpetaart tot perzikgalette met honingroom. Het laatste hoofdstuk heet ‘op een bordje’  en bestaat uit plated desserts. Een favoriet uit dit hoofdstuk kiezen is voor mij onmogelijk, dus er zit niks anders op dan ze allemaal te maken en te proeven. 

Er is gewoon zoveel lekkers te maken, dat je voorlopig wel even zoet bent met Toetjesbijbel! Hou je niet in en geniet er van. Veel bakplezier en eet smakelijk! 

PS Je koopt Toetjesbijbel bij je lokale boekenwinkel of online bij de bekende boekenwebshops.

Toetjesbijbel plated dessert
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (7)
Stefan 2022-11-03 20:12:09

Gefeliciteerd Rutger!!! Dat klinkt echt onwijs lekker allemaal. Van het weekend meteen even naar Donner Rotterdam om een exemplaar te scoren. Dank je voor al je mooie en vooral lekkere recepten!!!

Beantwoorden
ST
Rutger 2022-11-19 09:45:31

Dankjewel! Geniet van alle toetjes!

Beantwoorden
Carola 2022-11-05 09:48:56

Het boek staat hier te pronken in de kast en te wachten tot ik hem cadeau geef aan mijn broer. Maar als die er dan toch staat kan ik net zo goed er iets uit maken. Maar nu zie ik dus cheesecake staan en dan moet je dus roomkaas gebruiken..... maar welke roomkaas raad jij aan? Want er zijn zoveel soorten

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-11-19 09:36:46

Je kunt elke soort naturel roomkaas gebruiken die er is, Philadelphia, Monchou of gewoon een huismerk.

Beantwoorden
Stefan 2022-11-05 14:16:15

Ik heb al verschillende merken roomkaas gebruikt en dat maakt allemaal geen verschil. Zelfs lactosevrije roomkaas werkt prima en maakt geen verschil. Zo kunnen mensen met een lactose allergie ook lekker mee genieten :)

Beantwoorden
ST
Corry 2022-11-10 12:04:08

Het ziet er prachtig uit, wij hebben je Bakbijbel, en de toetjesbijbel is onderweg via Amazon. Daar wij in Spanje wonen moet het via deze weg. Wij kijken er naar uit. Groetjes Corry

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-11-19 09:05:25

Wat leuk om te horen! Geniet van alle toetjes!

Beantwoorden
Ingrid 2022-11-26 19:55:44

Ik heb voor mijn verjaardag je boek besteld. Uiteraard gaan de kinderen het nog inpakken. Nog 3 weken en dan mag ik uitpakken... uiteraard erg verbaasd over de inhoud;)
En dan toetjes❤️

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-12-01 15:23:27

Wat leuk! Alvast veel plezier ermee!

Beantwoorden
Marian 2022-12-01 14:21:54

Toetjesbijbel aangeschaft als e-book, inhoudsopgave klopt niet!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-12-01 14:40:19

Hi! Wat vervelend, er was inderdaad iets mis gegaan met een eerste versie. Wil je mij even mailen op info@rutgerbakt.nl , dan kunnen we het in orde maken! En kun je erbij zetten waar en wanneer je 'm gekocht hebt, dan kunnen we voorkomen dat meer mensen tegen hetzelfde aanlopen. Nogmaals excuus!

Groetjes, Rutger

Beantwoorden
Rachel 2022-12-04 13:35:18

Net de toetjesbijbel in huis, wat een fantastisch boek weer!! Gelijk zin om de keuken in te duiken.
Vraagje over de mousse desserts.. ik heb al een aantal keer een mousse recept van je website gebruikt voor de welbekende Silikomart vormen en deze ingevroren om vervolgens te kunnen lossen. In hoeverre zijn je mousses uit de toetjesbijbel (obv de Italiaanse meringue) hier ook geschikt voor?

Beantwoorden
RA
Rutger 2022-12-12 13:40:14

Hoi Rachel! Wat leuk om te horen! Met de mousses op basis van Italiaanse meringue is dat ook zeker mogelijk.

Beantwoorden
Roel 2023-01-15 21:01:21

Hallo, ik heb vandaag het vanille ijs uit de toetjesbijbel gemaakt (prachtboek, net als de bakbijbel!) Structuur proefde alsof het geschift was. Zou dat kunnen? Hoe kan ik voorkomen?

Beantwoorden
RO
Rutger 2023-01-16 08:46:46

Ha Roel. Dat is niet de bedoeling. Heb je het mengsel niet laten koken? Het mag niet heter worden dan 85-90 °C. En heb je het mengsel voordat je het tot een ijs ging draaien nog goed gemengd met een staafmixer? Dat is nodig om te zorgen dat het vet mooi gemengd is door het ijsmengsel.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.