Oranje boven: op Koningsdag vieren we de verjaardag van de koning en op deze dag mag feestelijk koningsdag gebak uiteraard niet ontbreken. De oranje tompouce is natuurlijk het meest bekende koningsdag gebakje, maar er is nog zoveel meer lekker oranje gebak!

Oranje gebak, oranje soezen, oranje cupcakes of oranje koeken: al je favoriete recepten tover je om tot koningsdag gebak door ze in een oranje jasje te steken. Natuurlijk zien we ook overal de rood, wit en blauwe kleuren terug.

In dit artikel geef ik je 7 lekkere koningsdag recepten. Voor deze recepten gebruik ik een aantal populaire bakrecepten als basis, maar ik geef er vervolgens een feestelijke draai aan. Om het feest compleet te maken, heb ik ook feestelijke oranje decoratie gebruikt. Deze decoratie heb ik gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je alles om jouw baksels om te toveren tot feestelijk koningsdaggebak!

Oranje soezen

Oranje soezen

Feestelijke oranje soezen op tafel zetten? Bak de soezen volgens mijn basis soezen recept. Je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wilt. Laat de soezen na het bakken afkoelen en vul ze via een gaatje aan de onderkant met opgeklopte slagroom.

Daarna is het tijd om de soezen oranje te maken. Voor een mooie oranje kleur gebruik ik vloeibare fondant met wat oranje kleurstof. Doe de fondant in een steelpannetje en doe hier wat oranje kleurstof bij. Verwarm de fondant al roerend tot lichaamstemperatuur. Je kunt de fondant iets verdunnen met een klein beetje water.

Doop de bovenkanten van de afgekoelde soezen in de fondant en veeg het teveel aan de zijkant van de kom af. Ze de soezen in de koelkast en laat het glazuur stevig worden. Garneer de koningsdag soezen met een toef slagroom, bestrooi ze met wat gouden musketzaad en steek er een vlaggetje in.

Oranje tompouce

Wil je de oranje tompouce eens in een ander jasje steken? Maak dan een oranje tompouce taart! Je kunt hiervoor dezelfde oranje fondant als van de soezen gebruiken in combinatie met dit tompoucetaart recept.

Oranje donuts

Je kunt oranje fondant ook gebruiken voor andere lekkernijen, zoals oranje donuts. Zelfgebakken donuts zijn natuurlijk het allerlekkerst. Je kunt deze donuts na het bakken in de oranje fondant dopen om ze om te toveren tot prachtige koningsdag donuts!

Oranje kasteeltjes

Oranje kasteeltjes

Deze oranje kasteeltjes zien er niet alleen uit om op te eten, ze smaken ook heerlijk! Gebruik mijn kasteeltjes recept als basis voor deze koningsdag kasteeltjes.

Breng marsepein op kleur met oranje kleurstof en bekleed daar de kasteeltjes mee, zoals in het recept beschreven staat. Spuit er vervolgens een toefje van de crème op en garneer met rood-wit-blauw musketzaad en een eetbaar kroontje.

Oranje cupcakes

Koningsdag cupcakes

Koningsdag cupcakes zijn altijd een succes. Gebruik rood-wit-blauwe of oranje cupcake caisses en bak daar de cupcakes in volgens mijn basisrecept cupcakes.

Breng botercrème op kleur met oranje kleurstof en spuit daarmee rozetten op de cupcakes. Je kunt deze decoreren met zelfgemaakte kroontjes van fondant. Meng daarvoor 125 gram gouden fondant met een halve theelepel tylose. De tylose zorgt ervoor dat de fondant stevig wordt na het vormen. Rol de gouden fondant uit en steek er met een kroontjesuitsteker kroontjes uit. Leg deze op de cupcakes en strooi er wat gouden confetti bij.

Oranje koeken

Oranje koeken

Om deze oranje koeken te maken, gebruik je mijn roze koeken recept als basis. Naar wens kun je ook wat sinaasappelrasp toevoegen aan het beslag.

Doe voor de oranje bovenlaag vloeibare fondant in een steelpannetje en doe hier wat oranje kleurstof bij. Het is ook lekker om er een heel klein beetje sinaasappelextract aan toe te voegen. Verwarm de fondant al roerend tot lichaamstemperatuur. Je kunt de fondant iets verdunnen met een klein beetje water. Doop de bovenkanten van de afgekoelde koeken in de fondant en veeg het teveel aan de zijkant van de kom af. Bestrooi de koeken na het dopen met gouden confetti of rood-wit-blauw musketzaad.

Koningsdag slofjes

Koningsdag slofjes

Voor de basis van deze koningsdag slofjes gebruik ik mijn minislofjes recept. Klop voor de topping 200 milliliter slagroom met 60 gram suiker en 1 zakje slagroomversteviger met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Voeg 200 gram roomkaas en 1 theelepel vanillepasta toe en klop alles door tot een romig mengsel. Spuit het roomkaasmengsel met behulp van een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1½ centimeter op de slofjes. Bestrooi de roomkaastopping met rood-wit-blauw en goud musketzaad en steek er een eetbare vlag in. 

Bonusrecept: ook leuk om te maken voor Koningsdag zijn deze heerlijke koningsdag macarons!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (1)
Marjolein 2022-04-25 21:51:05

Hoi, superleuk artikel! Ik ben van plan de cupcakes te gaan maken. Ik zou hier graag een extra oranje twist aan willen geven door sinaasappel toe te voegen. Kan ik dit beter toevoegen aan de cakejes of aan de botercrème? En dan beter sap en/of geraspte schil? Alvast bedankt en fijne koningsdag!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-05-02 08:37:14

Hoi! Ik zou voor de sinaasappelrasp door de cakejes gaan.

Beantwoorden