Als je op zoek bent naar een leuke stad voor een stedentrip, dan is Gent een echte aanrader. Deze Belgische stad heeft erg veel sfeer, is dichtbij en je kunt er ontzettend lekker eten. In dit artikel geef ik je mijn tips voor Gent en deel ik mijn favoriete adresjes op bakgebied. Benieuwd naar de beste patisserie of de beste chocolatier in Gent? Lees dan snel verder en ontdek welke plekken je echt moet bezoeken tijdens een weekendje Gent. Van de lekkerste bakkers tot de heerlijkste pralines en van leuke delicatessenwinkels tot hippe patissiers. Als bonus geef ik aan het einde van dit artikel ook nog wat algemene tips voor Gent.

12 x patissier & chocolatier inspiratie in Gent

Tips Gent

1. Bakkerij Himschoot 

Adres: o.a. Groentenmarkt 1

Bij Bakkerij Himschoot vind je een heerlijk assortiment (koffie)koeken, gebakjes, broden en broodjes. Deze ambachtelijke bakkerij heeft meerdere winkels in Gent en je vindt er echte klassiekers, zoals broodpudding en mattentaartjes, bokkenpootjes en tartine Russe, eclairs en frambozentartelettes, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze bakkerij is zeker de moeite waard om te bezoeken! 

Tips Gent

2. Chocolatier Van Hoorebeke

Adres: Sint-Baafsplein 15

Van Hoorebeke is één van mijn favoriete chocolatiers en wanneer we in Gent zijn moet ik hier altijd even langs. Ze maken heerlijke klassieke pralines in heel veel smaken. Als je op werkdagen in de winkel op het Sint-Baafsplein bent, dan kun je via een opening in de vloer naar beneden kijken, terwijl daar de bonbonproductie op volle gang is. Erg leuk om te zien!

Tips Gent

3. Patisserie Bloch 

Adres: Sint-Pietersnieuwstraat 84

Sinds 1899 was Bakkerij Bloch of Patisserie Bloch een begrip in Gent. In 2008 sloot de Gentse bakkerij na bijna 109 jaar zijn deuren, tot ongenoegen van veel Gentenaren. In de jaren daarna verschenen er 3 bakboekjes met verschillende recepten van Bloch, gebakken en uitgewerkt door Stefan Elias, een oud-medewerker uit de patisserie van Bloch. Uiteindelijk is Bloch weer nieuw leven ingeblazen, mede dankzij Elias en in 2020 werd de bakkerij opnieuw geopend op een nieuwe plek. Je geniet er van heerlijke koffiekoeken, broden en broodjes, koekjes, quiches en nog veel meer. 

Tips Gent

4. Chocolaterie & patisserie Joost Arijs

Adres: Vlaanderenstraat 24

In de winkel van patissier en chocolatier Joost Arijs kijk je je ogen uit. Prachtige gebakjes en taarten, macarons in veel verschillende smaken en een rijk assortiment aan pralines. Bij het zien van deze goedgevulde vitrine krijg je spontaan last van keuzestress. Mijn persoonlijke favoriet is de pecantartelette, die is echt waanzinnig lekker! Maar ook de macarons zijn zeker het proeven waard. 

Tips Gent

5. Versmarkt Cru 

Adres: Kouter 177/178

Cru is een versmarkt in het centrum van Gent met een heel fijn assortiment. Van bakkerij en patisserie tot vlees en van groenten en fruit tot de lekkerste conserven. Ben je op zoek naar een bepaald product of wil je gewoon lekker snuffelen en inspiratie op doen, dan ben je hier in beide gevallen aan het juiste adres. Je komt er producten tegen die je elders minder snel vindt. Zo staan er bijvoorbeeld tussen de verse kruiden ook laurierplantjes en vind je de lekkerste (lokale) kazen op de kaasafdeling. 

Tips Gent

6. Julie’s house

Adres: Kraanlei 13 & Koningin Elisabethlaan 26

Wil je genieten van een ambachtelijk gebakken taart, dan moet je bij Julie’s house zijn. Bij binnenkomst zie je al gelijk de vitrine met heerlijke taarten staan. Die taarten kun je meenemen, maar nog leuker is het om ergens in het pand (er is ook een bovenverdieping) een plekje te zoeken en daar te genieten van een kop koffie en een punt taart. Persoonlijke favorieten zijn de witte chocolade-speculaas kaastaart en de chocolade moelleux. 

Tips Gent

7. Kultur Bakery

Adres: Voldersstraat 8 

Bij Kultur Bakery aan de Voldersstraat haal je heerlijk desembrood, zoals goed brood hoort te zijn. Maar dat niet alleen. Ook in deze bakkerij vind je een mooi assortiment aan gebakjes en koffiekoeken.  

Tips Gent

8. Chocolaterie & patisserie Marijn Coertjens

Adres: Burgstraat 151

De vitrine van patissier Marijn Coertjes ligt vol met een ruime verzameling aan onder andere gebak, (koffie)koeken, macarons en pralines. Helaas heb ik niet alles kunnen proeven, maar de koffiekoeken waren hier echt de moeite waard! Vooral de bolus was heerlijk krokant en plakkerig tegelijk. 

Tips Gent

9. Aux merveilleux de Fred

Adres: Mageleinstraat 38

Deze winkel draait volledig om 1 gebakje: de merveilleux. Twee schijven knapperige meringue die met een romige vulling op elkaar geplakt zijn. Daarna worden de gebakjes met nog meer van die vulling bestreken en vervolgens worden ze door bijvoorbeeld chocoladeschaafsel of nootjes gerold. Machtig, maar superlekker! Zelf aan de slag met deze gebakjes? Mijn merveilleux recept vind je in De Bakatlas, maar als je in Gent bent is het zeer de moeite waard om er hier één te proeven.

Tips_Gent

10. Chocolatier Deduytschaever

Adres: Mageleinstraat 2

Deze chocolatier werd in 2021 door Gault&Millau uitgeroepen tot de beste chocolatier van Gent. De toonbank is gevuld met een prachtige selectie van smaakvolle pralines. Met heerlijke en verrassende smaken als tijm-citroen, pindapraliné en yoghurt-cassis wil je eigenlijk gewoon elke praline proeven!

Tips Gent

11. Slagerij Aula

Adres: Voldersstraat 24

De naam slagerij doet deze winkel eigenlijk tekort, het is namelijk zoveel meer dan enkel een slagerij. Er is een traiteurafdeling met de lekkerste delicatessen en vers gemaakte maaltijden. Er zijn groenten en fruit en heerlijke salades. Er is brood, patisserie, kaas en nog veel meer. En natuurlijk ook charcuterie. Extra leuk zijn de verschillende automaten buiten, waardoor je na sluitingstijd ook kunt genieten van de lekkerste verse salades, toetjes en maaltijden.

Tips Gent

12. Tierenteyn-Verlent

Adres: Groentenmarkt 3

Tierenteyn is een begrip in Gent en de winkel van Tierenteyn-Verlent is the place to go voor de ambachtelijke Tierenteyn mosterd. Daarnaast vind je hier ook veel andere producten, zoals chutneys en sauzen. En ook al heb je niets nodig, het historische pand waarin de winkel zit is alleen al de moeite waard om even te bekijken. 

Tips Gent

Bonus: algemene tips voor Gent

Naast deze tips is er natuurlijk nog veel meer waar je van kunt genieten in Gent. Je moet zeker een paar Gentse neuzen geproefd hebben en een wandeling door het oude centrum in het donker is ook echt de moeite waard. Geniet bij avond van de Graslei en de Korenlei en het prachtige uitzicht vanaf de Sint-Michielsbrug. 

Ben je op zoek naar leuke restaurantjes, dan is de wijk Patershol echt een aanrader. En als je daar dan toch in de buurt bent, loop dan vooral door de bekende graffitisteeg (de Werregarenstraat). Ja, zo kan ik nog wel even doorgaan, de prachtige kerken, het kasteel aan de rand van het oude centrum (een audiotour ingesproken door Wouter Deprez is heel vermakelijk) en het vleeshuis zijn ook allemaal geweldig om te bezoeken. Mijn advies: zet een weekendje Gent zeker op je lijstje om binnenkort te doen!

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (5)
Tine 2022-03-11 09:17:38

Beste Rutger, wat leuk dat je Gent was, ik woon vlakbij Gent, maar door corona de stad nog niet ontdekt. Maar met deze adressen gaat het vast lukken, dank je wel

Beantwoorden
TI
Rutger 2022-03-13 12:38:51

Geniet er van!

Beantwoorden
Hanne 2022-03-11 17:18:39

Fijn om al die lekkere bakkerijtjes
uit mijn streek tegen te komen! Ik woon in de buurt van Gent en passeer die bakkerijen vaak: toch maar eens vaker binnenspringen 🙂
Nog eentje om aan het lijstje toe te voegen: Bakkerij Bernard in Gentbrugge, een combinatie van heerlijk brood/gebak en een antiekwinkel! 🙂

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-03-13 12:34:21

Dat klinkt heel leuk! Dank voor de tip!

Beantwoorden
An 2022-03-16 18:34:36

We hebben schitterende chocolade in Gent, zoals hierboven blijkt.
Er zijn er nog 2 het vermelden waard in het centrum:
- Vandenbouhede in de Mageleinstraat (vlakbij Aux Merveilleux) maakt de mooiste pralines.
- Izumi in de Walpoortstraat 11/A (naast de Minard Schouwburg, heeft een steeds variërend assortiment. De chocolatier is een echte kunstenaar.

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-03-20 12:54:56

leuke extra tips! Dankje!

Beantwoorden
Joyce 2022-03-22 14:37:59

Lieve Rutger, ik en mijn man waren van plan om naar Gent te gaan maar door dat wij allebei ziek zijn geworden ging het niet door. Maar wij gaan zeker weer een plannetje maken en gaan jou route doen. Bedankt voor de tips. Groetjes, Joyce

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-03-28 11:14:09

Wat balen! Maar genoeg leuke tips voor de volgende keer dan!

Beantwoorden
Raaffels 2022-11-03 17:00:34

Naast Gent zeker ook eens Antwerpen bezoeken. Het heeft een reden waarom Antwerpen de "koekenstad" wordt genoemd

Beantwoorden
RA
Rutger 2022-11-19 09:45:58

Dat komt goed uit! We gaan er in december een weekend naar toe!

Beantwoorden