Dit notenbrood is een heerlijk gevuld brood en ideaal als ontbijt, brunch of lunch. Lekker met een laagje boter, kaas, jam of honing. Maar vers uit de oven ook overheerlijk zonder iets erop. Dit notenbrood recept is eigenlijk een variatie op een aantal broodrecepten die al online staan. Je gebruikt altijd een van mijn basis broodrecepten om een brooddeeg te maken, en volgt vervolgens dit recept om het om te toveren tot een heerlijk rozijnen-notenbrood. 

Je kunt dus zelf kiezen welk brood je als basis gebruikt voor dit notenbrood met rozijnen. Maak je een volkoren rozijnen-notenbrood of kies je voor een variant met witbrood? Je bepaalt het helemaal zelf én kunt ook iedere keer wat anders proberen als je wilt.

noten-rozijnenbrood

Kies de basis van dit rozijnen-notenbrood recept

Als basis van dit notenbrood recept met rozijnen kun je een van de volgende broodrecepten gebruiken:

noten-rozijnenbrood

5 tips voor zelf rozijnen-notenbrood maken

 • Met de noten en de gedroogde zuidvruchten kun je natuurlijk naar eigen wens variëren. Gebruik je favoriete noten en gebruik bijvoorbeeld in stukjes gesneden gedroogde abrikozen of vijgen in plaats van de rozijnen. 
 • Voor extra smaak kun je er ook nog voor kiezen om 1-1½ tl kaneelpoeder of speculaaskruiden aan het brooddeeg toe te voegen.  
 • Het is ook heel leuk om dit rozijnen-notenbrood te vormen tot een batard.
 • Wil je weten hoe je dit notenbrood zo lang mogelijk lekker houdt? Bekijk dan mijn artikel over brood bewaren.
 • Voor alle basis broodrecepten voor dit notenbrood gebruik ik de broodbakbol. Uitleg hierover vind je in het basisrecept waarmee je aan de slag gaat, maar wil je meer weten over deze gietijzeren broodpan? Lees dan dit artikel waarin ik alles over de broodbakbol uitleg.
Ingrediëntenlijst
 • Voor de vulling
 • 75 gr donkere rozijnen
 • 50 gr hazelnoten
 • 50 gr walnoten
 • 50 gr pecannoten
 • Voor het deeg
 • brooddeeg naar keuze, zie intro
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Zelf notenbrood maken met rozijnen

Begin op tijd met het voorbereiden van de vulling voor het notenbrood. Doe de rozijnen in een kom met lauwwarm water en laat ze 15 minuten wellen. Giet de rozijnen af in een zeef en laat ze minimaal een uur aan de lucht drogen. 

Verwarm om de noten te roosteren de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Spreid de noten uit over de bakplaat en rooster ze  8-10 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat de geroosterde noten helemaal afkoelen voordat je ze door het brooddeeg kneedt. 

Maak het brooddeeg volgens het basisrecept dat je hebt gekozen. Meng aan het einde van de kneedtijd de noten en rozijnen door het deeg. Verwerk het deeg verder zoals in het door jou gekozen basisrecept staat en volg dat recept ook voor uitleg over het bakken van het notenbrood. 

Dit artikel is gemaakt heb ik gemaakt medewerking van Chris Putman

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Kim 2023-12-21 13:47:24

Beste Rutger,

Ik, als ultieme beginner, heb twee vragen:

- Ik zou graag meerdere broden achter elkaar bakken. Moet ik tussendoor iedere keer de gehele bol opwarmen? Of voldoet het om de deksel er gewoon na het laatste deel weer op te doen bij het volgende brood zonder tussendoor opwarmen? 30 minuten is dan toch wel lang. En moet de oven dan ook weer eerst naar 240 C?

- Daarnaast heb ik de broodbakbol laatst geprobeerd (mijn 2e poging tot brood bakken ooit!) met een recept uit de broodbijbel. Hierin worden andere temperaturen genoemd dan jij gebruikt, maar ik had toch jouw temp./tijden aangehouden, waardoor toen ik de deksel eraf haalde, het gehele brood al mooi bruin was. Hij is verder goed gelukt, maar heb jij een tip om dit om te kunnen rekenen, of is dit een kwestie van uitproberen?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
KI
Rutger 2023-12-21 14:55:12

Hoi. Het beste is om de broodbakbol tussendoor wel weer even voor te verwarmen op 240 °C. Je wilt dat de bol goed heet is, zodat die tijdens het bakken zijn warmte kan overdragen. Het brood mag al iets bruin zijn als de bol eraf gaat, dat is niet erg. Het zal wel pas knapperig worden nadat het deksel eraf is. Ik weet niet welk recept dat was, was het ook op basis van 500 gram bloem/meel? Het is uiteindelijk met elk recept (en met elke oven) een klein beetje uittesten wat de beste resultaten geeft.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.