Dit kaasbrood recept kun je maken met je favoriete brooddeeg als basis. Met dit recept maak je een super smakelijk hartig kaasbrood met spekjes en mosterd, en het leuke is dat de blokjes kaas een hele lekkere structuur aan het brood geven. Zelfs met het simpelste witte brooddeeg levert dit een geweldig hartig kaasbrood op!

Het is een ideale, hartige lekkernij voor bij de lunch of brunch en heerlijk om te serveren bij een kop soep. Of om mee te nemen naar een picknick met familie of vrienden. Is het kaasbrood iets oud geworden? Geen probleem, het is ook heel lekker als je het even roostert.

Kaasbrood met spekjes en mosterd

Kaasbrood maken van je favoriete brood recept

Dit kaas-spekjesbrood is gebaseerd op eerdere brood recepten die ik met je heb gedeeld. Het is een verrijking van het brooddeeg en het leuke is dat je dit recept met verschillende degen kunt maken.

De meeste simpele versie maak je door dit basisrecept voor witbrood te gebruiken. Dat deeg heb ik ook gebruikt op de foto van dit artikel. Je kunt er ook voor kiezen om het witbrood met poolish als basis te gebruiken voor dit kaasbrood, of mijn hybride brood recept of mijn desembrood recept die binnenkort online komen.

Gebruik je je favoriete brood recept? Door de vulling van kaas, spekjes en mosterd is het deeg net wat plakkeriger dan dat je wellicht gewend bent, maar laat je daar niet door tegenhouden. Bij het vormen van het kaasbrood is het handig om je handen heel licht vochtig te maken, zodat het deeg minder aan je handen blijft plakken. 

Meer tips voor het lekkerste kaasbrood

  • Ben je op zoek naar tips en advies om thuis brood te bakken? Bekijk dan mijn artikel over zelf brood bakken.
  • Lees alles over het opbollen van deeg, zodat je altijd van een perfect gebakken kaasbrood geniet.
  • Versgebakken brood is het allerlekkerst! Lees alles over brood bewaren.
Broodbakbol

Kaasbrood bakken met de Broodbakbol 

Voor het bakken van dit waanzinnig lekkere kaasbrood met spekjes heb ik mijn Broodbakbol gebruikt. Samen met The Windmill Cast Iron heb ik deze gietijzeren broodpan ontwikkeld. Door het unieke ontwerp van de Broodbakbol kun je thuis het allerlekkerste brood bakken. Ik vertel je er alles over in dit artikel. Je kunt de broodbakbol onder andere hier kopen. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 125 gr gerookte spekblokjes
  • 200 gram belegen kaas, in blokjes van ¾ centimeter
  • 40 gr grove mosterd
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Kaasbrood – Recept

Begin met het voorbereiden van de vulling. Bak de spekblokjes in een koekenpan op middelhoog vuur zo’n 5 minuten. De spekjes hoeven niet helemaal uitgebakken en krokant te worden. Laat de spekjes na het bakken uitlekken in een zeef en afkoelen tot kamertemperatuur. 

Als basis voor dit kaasbrood gebruik je een van mijn broodrecepten. Het is aan jou welk recept je hiervoor gebruikt. Voor het brood op de foto heb ik mijn witbrood basisrecept gebruikt, maar voor een rijkere smaak en textuur kun je dus ook kiezen voor één van de andere drie recepten: poolish witbrood, hybride witbrood of desem witbrood (komen beide de komende weken online). 

Maak het deeg zoals in het desbetreffende recept wordt beschreven. Voeg 2 minuten voor het einde van de kneedtijd van het deeg de grove mosterd toe en kneed deze door het deeg. Kneed aan het einde nog kort de afgekoelde spekblokjes en de stukjes kaas door het deeg. Verwerk en bak het brooddeeg verder zoals in het basisrecept vermeld staat. 

Kaasbrood met spekjes en mosterd

Dit artikel is gemaakt met medewerking van Chris Putman

Foto’s: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Walter 2023-08-27 15:16:24

Vanmorgen gebakken. Ga mss ook eens experimeteren met blokjes oude kaas om de kaassmaak te liften. Goed starter om ook andere ingredienten toe te voegen. Ik denk bijnaan rozijnen

Beantwoorden
WA
Rutger 2023-08-28 08:47:59

Oude kaas is ook heel lekker!

Beantwoorden
Bea 2023-09-10 10:45:59

Hallo voeg je de spekjes en kaas voor de eerste rijs toe?

Beantwoorden
BE
Rutger 2023-09-11 08:45:30

Hoi Bea. Ja die voeg ik voor de eerste rijs toe, aan het einde van de kneedtijd.

Beantwoorden
Coen 2024-02-18 13:39:00

Hallo Rutger.

Ik zet de vraag bij dit brood omdat t geen standaard broodrecept is.

Ik ben al een tijdje brood aan het bakken en volg daarbij mijn gevoel. Ik heb nu een deeg in de bulkrijs staan, maar wat ik hierover wil vragen is het volgende.

Ik experimenteer veel met noten, zaden, mix van verschillende meel soorten en eigenlijk lukt alles tot nu toe, maar nu heb ik een 100% rogge deeg met rozijnen en cranberries en ik dacht "kom, laat ik er eens 60 gr vijgenbalsamico doorheen draaien..

Zal de balsamico een negatief effect hebben op het brood an ziech??
Het ruikt wel heel lekker moet ik zeggen....

Beantwoorden
CO
Rutger 2024-02-19 07:58:38

Hi. Ik durf niet te zeggen welke invloed de azijn in dat specifieke brood heeft. Het is vooral ook een kwestie van experimenteren wat het met de smaak en textuur van het brood doet. Hoe heeft het uitgepakt?

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.