Dit gevulde picnickbrood met gegrilde groenten is onwijs lekker en een aanrader om zelf te maken. Ideaal om mee te nemen naar een picnick of gewoon als lunch of lekkernij in je eigen huis. Het brood is knapperig en de gegrilde groenten hebben een heerlijke smaak. Elke keer dat ik dit brood maak, brengt het recept me voor even terug naar de plek in Italië waar ik dit picnickbrood ontdekte.
Het bijzondere verhaal achter dit picnickbrood
Dit recept is gebaseerd op een brood dat we eens aten tijdens een geweldige wandeling in Italië. We verbleven een week in Casola in Lunigiana, een klein dorpje in de Italiaanse provincie Massa-Carrara. Overal in het dorp hingen affiches met de aankondiging voor een Mangiawalking. Vooral het mangia-deel trok mij aan. Mangia komt van mangiare, wat eten betekent. Maar de inschrijvingen bleken al gesloten te zijn. Omdat de eigenaar van ons appartement het hele dorp kende, regelde hij dat we tóch mee konden. Dat een klein Italiaans dorp met maar 1200 inwoners zoiets tofs zou brengen, had ik nooit verwacht.
De volgende dag liepen we, redelijk onvoorbereid, met een paar honderd – voornamelijk – Italianen door de mooiste gebieden. Een pittige wandeling door verschillende bergdorpen met onderweg 9 stops en dus ook 9 gangen. Daar gingen we, over steile heuvelpaden, door olijfboomgaarden en over een drooggevallen rivier; op weg naar onze eerste gang. Tijdens de wandeling van ruim 16 kilometer met veel klimmen en dalen, kregen we op de mooiste plekken telkens één gang voorgeschoteld. Alles gekookt en bereid door de bewoners van dat gebied.
‘s Ochtends om 10 uur was er al de eerste gang en tegen zessen in ons dorpje de laatste, met veel zelfgemaakte taart. Zo ongeveer elke vrouw uit het dorp had taart gebakken, het waren er echt gigantisch veel. Geweldig! Eigenlijk was elke gang geweldig, van antipasti tot groentelasagne.
Er is één gerecht dat mij het meest bijbleef. Het gevulde brood met gegrilde groenten werd ter plekke gebakken in een houtoven en was echt waanzinnig lekker. Krakend vers brood met die heerlijke smaak van gegrilde groenten. Vooral met een glas wijn, de warme zon en een houten bankje was het een heerlijke stop. Voldaan, verbrand, met pijnlijke voeten en genietend van de prosecco wist ik het zeker: dit was echt de mooiste en lekkerste wandeltocht die ik ooit heb gemaakt!
Eenmaal thuisgekomen ben ik zelf aan de bak gegaan voor dat heerlijke picknickbrood. Ik heb er nog wat feta aan toegevoegd. Dat is misschien niet heel Italiaans, maar wel heel lekker!
Zo geniet je het meest van je zelfgemaakte picnickbrood
Het brood is het allerlekkerst als ie vers uit de (hout)oven komt, maar ook lauwwarm of afgekoeld is het heerlijk. Eet het brood bij voorkeur op de dag dat je ‘m gebakken hebt. Serveer je het brood de dag erna, dan kun je het brood nog even 5-10 minuten oppiepen in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Het leuke aan dit picknickbrood is dat je goed kunt variëren met de vulling. Gebruik ook eens andere gegrilde groenten, zoals groene asperges of venkel. En vervang de feta door bijvoorbeeld Fontina of Taleggio.
- Voor het deeg
- 400 gr patentbloem
- 240 ml water, lauwwarm
- 8 gr zout
- 7 gr gedroogde gist
- 2 el olijfolie
- Voor de vulling
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
- 40 ml olijfolie
- 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1-2 el verse munt, fijngehakt
- 1-2 el verse dille, fijngehakt
- 150 gr feta
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- extra feta, verse munt en dille, om te garneren
- peper
Picnickbrood recept
Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Doe het deeg in een kom, dek af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
Snijd de aubergine in plakken van een halve centimeter dik. Bestrooi deze met wat zout en laat de plakken een half uur ‘zweten’ in een vergiet. Dep de aubergineplakken droog met keukenpapier.
Snijd de paprika en de rode ui in grove stukken. Meng de olijfolie met de fijngehakte knoflook en bestrijk de groenten ermee. Verhit een grillpan of contactgrill en gril de stukken aubergine, paprika en rode ui aan beide zijden.
Druk het gerezen deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een ronde lap met een doorsnede van ongeveer 30 centimeter en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Beleg het deeg met de gegrilde aubergine, paprika en rode ui. Laat de zijkanten van het deeg daarbij vrij. Strooi de munt en dille erover en verkruimel daar de feta over. Vouw het deeg aan de buitenkant iets over de vulling en laat het brood een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 240 °C. Zet het brood in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 220C. Bak het brood 25-30 minuten en serveer het (lauw)warm of afgekoeld. Garneer het brood met extra munt, dille, feta en versgemalen peper.
Receptfoto: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Dit ga ik zeker binnenkort eens uitproberen... en dan lekker compleet op de Green Egg klaar maken.... :-)
BeantwoordenHoe verpakken want picknickbrood zet aan om mee te nemen om later van te genieten? Suggesties
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.