Sfogliatelle: heb jij deze Napolitaanse lekkernij al eens gegeten? De vele dunne laagjes deeg maken de sfogliatella echt een feestje om te eten. Gevangen in het knapperige deeg zit een romige vulling, op basis van semolina en ricotta. Het meest bewerkelijke van dit sfogliatelle recept is het maken van het deeg. Eigenlijk maak je zelf een soort bladerdeeg waarvan je vervolgens een dikke rol maakt. Als je het deeg goed dun uitrolt, bevat de rol zo’n 8 meter aan deeg!

sfogliatelle

In Amerika maken ze trouwens een leuke variant op dit recept: de lobster tail. Daarbij wordt wat soezendeeg in het sfogliatelle deeg gespoten voordat ze de oven in gaan. Tijdens het bakken wordt het midden daardoor hol, zodat het gebakje na het bakken gevuld kan worden met een room of crème naar keuze. 

Voor dit recept heb je een pastamachine nodig om het deeg goed dun uit te rollen. 

Met dit recept maak je 16 stuks sfogliatella.

Wat is sfogliatelle?

Sfogliatelle is een Italiaanse lekkernij, afkomstig uit Napels. De sfogliatella is in de 18e eeuw ontstaan in een klooster, naar Napels gebracht en vandaag de dag nog steeds mateloos populair. 

Deze zoete, Napolitaanse specialiteit wordt gemaakt in de vorm van een schelp en bestaat uit vele dunne laagjes bladerdeeg. Het gebakje heet ook wel sfogliatella riccia, wat Italiaans is voor krullend bladerdeeg. Er is ook nog een andere, gladde variant: de sfogliatella frolla. Maar in dit recept maken we de prachtige sfogliatella met gedrapeerde laagjes.

Sfogliatelle worden in Italië gezien als dagvers gebak, omdat het knapperige deeg door de vulling al snel minder krokant wordt. Je ziet dat versies die in de winkel liggen vaak anders zijn gemaakt. De vulling is dan vetter en zoeter. Vaak is die vulling er ook pas na het bakken ingespoten.

sfogliatelle

5 tips voor de lekkerste sfogliatelle

  • Als je tijdens het uitdrukken van het deeg een gaatje krijgt, plak dit dan weer door het deeg tegen elkaar te drukken. Uiteindelijk zie je daar weinig meer van. 
  • Zorg dat het deeg echt goed koud is voordat je het in plakjes gaat snijden en gaat uitdrukken. 
  • De vulling kun je extra op smaak brengen met de rasp van een sinaasappel en/of citroen en/of 2-3 theelepels oranjebloesemwater. 
  • Het is ook erg lekker om het deeg te vullen met je favoriete hazelnoot-chocoladepasta. 
  • Als je de sfogliatelle maakt volgens de Amerikaanse methode door er soezendeeg in te spuiten, kun je deze na het bakken vullen met een room of crème naar keuze. 

Hoe kun je deze sfogliatelle bewaren?

Versgebakken zijn de sfogliatelle het allerlekkerst: knapperig van buiten en smeuïg van binnen. Bewaar ze maximaal 3 dagen in de koelkast of vries ze 1-2 maanden in. Het deeg kun je heel goed invriezen. Dat kun je doen als grote rol, of als plakjes zodat je makkelijk kleinere porties kunt maken. 

Ga je de sfogliatelle serveren? Piep ze dan nog kort op in de oven.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 190 ml water
  • 7 gr zout
  • 25 gr honing
  • 500 gr patentbloem (of Italiaanse bloem tipo 00)
  • 150-200 g boter, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • poedersuiker, om te bestuiven
Broodbakbol banner desktop
Bijbels korting mob

Zelf sfogliatelle maken

Doe voor het deeg het water met het zout en de honing in een kom en roer door tot de honing en het zout zijn opgelost. Voeg de bloem toe en kneed het met de hand of met een standmixer met deeghaak tot een deeg. Het deeg is erg droog en kruimelig, waardoor je denkt dat er extra water toegevoegd zou moeten worden. Doe dit vooral niet, het hoort zo droog te zijn en het komt later echt goed. Kneed het deeg 6-10 minuten door. Dit kost behoorlijk wat kracht, omdat het deeg stevig en wat onsamenhangend is. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten op kamertemperatuur. 

Verdeel het deeg in 4-6 stukken. Rol een stuk deeg iets plat met een deegroller en haal het vervolgens op de dikste stand door de pastamachine. Vouw het deeg dubbel en haal het weer door de pastamachine. Herhaal het uitrollen en dubbelvouwen nog zo’n  5-6 keer. Hierdoor wordt het deeg soepeler en elastisch. 

Rol het deeg vervolgens steeds een stand dunner uit in de pastamachine, tot de dunste stand. Leg het deeg op het werkblad en rek het voorzichtig in de breedte nog iets uit. Bestrijk het deeg met je vingers met wat boter, zodat al het deeg bedekt is met een heel dun laagje. Rol het deeg vanaf een korte kant op tot een rolletje. 

Herhaal deze handelingen met de andere deegstukken en rol deze steeds om het vorige deeg. De rol zal dus steeds dikker worden. Vet de rol tussendoor goed in met wat boter, zodat het deeg niet uitdroogt. Als al het deeg om de rol zit kun je de rol met vette handen voorzichtig iets uittrekken. Zorg dat deze zo’n 20-25 centimeter lang is. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een nacht rusten in de koelkast. 

Vulling maken

Doe voor de vulling de melk met de suiker en de semolina in een steelpan en breng deze al roerend aan de kook. Laat het 1-2 minuten koken tot het een dikke pap is. Stort dit op een bord en dek het af met plasticfolie. Laat afkoelen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. 

Doe het afgekoelde semolinamengsel samen met het ei, de ricotta, de kaneel en het vanille-extract in een kom en meng alles met een garde tot een gladde vulling. Meng tot slot de stukjes gekonfijte sinaasappel door de vulling. 

Sfogliatelle vullen en bakken

Snijd de deegrol in 16 gelijke plakken. Neem een deegplakje en leg dit plat op je ene hand. Trek met je andere hand het deeg vanaf de buitenkant met duim en wijsvinger voorzichtig omhoog, zodat er een kommetje in het deeg ontstaat. Schep een flinke eetlepel van de vulling in het deeg en maak het dit aan de bovenkant dicht. Leg de sfogliatelle met voldoende tussenruimte op de bakplaat en bak ze in 18-23 min. goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster en bestuif ze met behulp van een theezeefje met poedersuiker. Eet ze zo vers mogelijk. 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Janneke 2024-03-03 21:03:25

Bedankt voor dit recept, lijkt me uitdagend en vooral ook erg lekker! Ga het zeker proberen maar eerst 2 vraagjes:
1 kan je filodeeg gebruiken als kant en klaar alternatief voor deeg of is dat te breekbaar?
2 heb je meer foto's van met name de deegbereiding en de laatste stap het vullen van het deeg?

Beantwoorden
JA
Rutger 2024-03-11 09:58:33

Hoi. Filodeeg is niet geschikt voor dit recept. Meer foto's heb ik niet, in de online cursus Italiaanse zoete klassiekers zie je de hele bereiding stap voor stap.

Beantwoorden
Billy the kid 2024-03-17 13:41:59

Mmmmmmm?

Beantwoorden
BI
Jiska 2024-03-30 21:09:00

Wanneer moet je de boter bij het deeg voegen? Of is dat alleen om tussen de lagen te smeren?

Beantwoorden
JI
Rutger 2024-04-01 08:11:45

Hi. Dat is alleen om tussen de lagen te smeren.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.