- Voor de koekjes
- 5 eiwitten
- ¼ tl zout
- 170 gr suiker
- 140 gr amandelmeel
- 60 gr poedersuiker
- 35 gr bloem
- 60 gr amandelschaafsel
- Voor de vulling
- 150 gr boter, op kamertemperatuur
- 40 gr poedersuiker
- ¼ (150 gr) recept banketbakkersroom
- 1½ el likeur, naar keuze, optioneel (bijvoorbeeld koffie- of amandellikeur)
- Verder nodig
- 250 gr pure chocolade, getempereerd
Bokkenpootjes: een echt oud-Hollands koekje, maar nog steeds razend populair. Het is niet zo gek dat veel mensen gek zijn op deze koekjes, ze zijn maar lastig te weerstaan. Heerlijk voor bij de koffie of thee, of gewoon als koekje tussendoor. Zelfgemaakte bokkenpootjes zijn mijn favoriet, ze zijn veel lekkerder dan wanneer je ze in de supermarkt koopt. En gelukkig is zelf bokkenpootjes maken heel leuk en helemaal niet zo moeilijk als je dit recept gebruikt.
Je maakt ongeveer 30 van deze heerlijke koekjes met dit bokkenpootjes recept. Dat lijkt misschien veel, maar hier thuis zijn ze zo op!
Bij mij houden de koekjes het dus nooit lang vol, maar je kunt ze ongeveer 4-5 dagen bewaren. Je kunt de bokkenpootjes het beste bewaren in de koelkast. Haal ze ongeveer een half uur voor het serveren uit de koelkast, dan zijn ze het lekkerst.
Wat zijn bokkenpootjes?
De meeste mensen kennen deze lekkere bokkenpootjes wel, maar wat zijn het precies voor koekjes? Bokkenpootjes bestaan uit twee amandelkoekjes (ook wel amandelschuimpjes of -meringues genoemd) met een heerlijke crème in het midden en de uiteinden van het koekje hebben een lekker krokant laagje van chocolade.
De bokkenpoot is een echt oud-Hollands koekje en is volgens de verhalen halverwege de 19e eeuw bedacht door een bakker in Tuitjenhorn, in opdracht van een dominee. Het koekje zou symbool staan voor de duivel en door dit koekje te eten, zou je de overledenen beschermen tegen het kwaad in het hiernamaals. Of dit nu de echte oorsprong is van de bokkenpoot of niet: deze smakelijke koekjes zijn ontzettend leuk om zelf te maken én heel lekker om vervolgens zelf op te eten!
Welke vulling voor bokkenpootjes?
De traditionele bokkenpootjes waren gevuld met ouderwetse abrikozengelei, maar tegenwoordig worden bokkenpootjes vooral met een vulling van botercrème gegeten. De vulling die ik in dit bokkenpootjes recept heb gebruikt, is een rijke botercrème met een scheutje likeur voor een extra lekkere smaak.
Wil je eens wat anders proberen? Je kunt de bokkenpootjes ook vullen met een (op smaak gebrachte) ganache, zoals ik heb gedaan bij deze pistache bokkenpootjes of bokkenpootjes met sinaasappel.
Getempereerde chocolade voor bokkenpootjes
Ook bij zelfgemaakte bokkenpootjes mag een laagje chocolade aan de uiteinden van de koekjes natuurlijk niet ontbreken. Je kunt hiervoor het beste getempereerde chocolade gebruiken in plaats van gewone gesmolten chocolade. Door de chocolade te tempereren, stolt het beter én je krijgt een knapperig en glanzend resultaat. In mijn artikel over stap voor stap chocolade tempereren leg ik uit wat tempereren precies is en hoe je dit zelf doet met behulp van een marmeren plaat. Voor een snellere en makkelijkere optie kun je ook mijn artikel over tempereren in de magnetron gebruiken.
Stap voor stap bokkenpootjes maken – Recept
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Amandelkoekjes maken voor bokkenpootjes
Doe het eiwit met het zout in een kom en klop deze op. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Meng in een andere kom het amandelmeel, de poedersuiker en de patentbloem. Spatel dit mengsel beetje bij beetje door het opgeklopte eiwit en probeer daarbij de luchtigheid zoveel mogelijk te behouden.
Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 tot 1,5 centimeter doorsnede. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat ongeveer 60 staafjes van ongeveer 6 centimeter lang. Druk de opstaande puntjes met een natte vinger plat. Bestrooi de staafjes met de geschaafde amandelen en bak de koekjes 14 tot 19 minuten in de voorverwarmde oven tot ze lichtbruin zijn.
Botercrème vulling maken voor bokkenpootjes
Klop de boter met de poedersuiker romig en voeg dit vervolgens geleidelijk aan de banketbakkersroom toe. Als het mengsel gaat schiften is het iets te koud; verwarm dan de kom even au bain-marie en klop vervolgens verder. Voeg als laatste eventueel de likeur toe en klop dit goed door de crème.
Bokkenpootjes opbouwen
Doe de crème in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit het op de platte kanten van de helft van het aantal staafjes. Plak de andere helften erop en laat de vulling kort opstijven in de koelkast.
Doop de bokkenpootjes met beide uiteinden in de getempereerde chocolade en leg ze op bakpapier om hard te laten worden.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Dit is gewoon niet te geloven, ik was gisteravond opzoek naar een bokkepoten recept op jou site...ik verdenk je ervan mijn gedachten te lezen ????oh heerlijk, ga ik dus vandaag dan naar maken
Beantwoorden
Jaaaaa, dit wil ik maken!!! Al een tijd op zoek naar een goed recept. Thanks voor het delen
BeantwoordenDank je wel .zal het zeker maken
Heb vroeger al eens een recept geprobeerd ,maar de deeg was niet vast
Graag zou ik op de hoogte willen blijven van jullie site
Hoi Nicole! Dat kan! je kunt je rechts op de site inschrijven voor de nieuwsbrief, dan mis je geen enkel recept meer!
Beantwoorden
Ieder week maak ik bokkenpootjes met jou recept. Top. Nu gebakken als huwelijkscadeau met foto's en recept om te geven aan het bruidspaar( alle recepten van de gasten worden verzameld) zodat ook zij jou bokkenpootjes kunnen bakken in Duitsland.
BeantwoordenWat een superleuk cadeau! En heel tof dat mijn recept zo goed bevalt!
Beantwoorden
Hoi rutger!!
Wat maak je ons toch weer blij met een overheerlijk recept.
Graag zou ik ze willen maken alleen vraag ik me af of ik ze kan invriezen zijn ze daarna nog krokant?
BeantwoordenHoi! Zelf heb ik dat nog nooit geprobeerd. Ik denk dat je de losse pootjes goed verpakt wel in kunt vriezen. Gevulde bokkenpootjes invriezen lijkt mij niet zo'n succes.
Beantwoorden
ik maak zelf altijd bokkenpootjes... zelfs die geen bokkenpootjes lusten, die vinden deze wel lekker... ik heb zelfde ingredieënten, alleen andere verhoudingen... lukken altijd heel goed.. je kunt ze groot en klein maken.. maar ik raad jullie aan om i.p.v banketbakkersroom, is misschien ook wel lekker, er 1½ eetlepel chocolade pasta doorheen te doen..(lidl)..en doe evenveel boter dan poedersuiker... langzaam een klein half uurtje met de vlinder mixen..lage stand... probeer ook deze eens...
BeantwoordenKlinkt weer goed!
Ik zou het ook fijn vinden om foto's te zien van je bakproces. Dan kan ik mijn tussenstappen spiegelen an die van jou.
Misschien een tip voor in de toekomst :)
Ik heb twee vragen over de houdbaarheid: hoe lang zijn ze houdbaar en kunnen ze buiten de koeling bewaard worden, aangezien er banketbakkerswinkel inzit.
BeantwoordenHoi. Bij mij houden de koekjes het nooit lang vol, maar ik zou ze wel binnen een kleine week opeten. De koekjes moeten wel in de koelkast bewaard worden. Het lekkerst zijn ze als je ze een half uur voor het serveren uit de koelkast haalt.
Beantwoorden
Hoi Rutger, help! .ze zijn zo plat als een dubbeltje! Wat doe ik verkeerd? Schuim was prachtig maar tijdens het bakken liepen ze helemaal uit?
De smaak is wel geweldig..
Dit is mijn eerste poging om bokkenpootjes te bakken, ik krijg hopelijk nog een kans :-)
Groetjes Katja
Hoi! Er is waarschijnlijk met het opkloppen of doorspatelen iets mis gegaan. Het is moeilijk om vanaf hier te zeggen wat er mis ging, maar het eiwitschuim was blijkbaar niet stabiel genoeg.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
inmiddels heb ik de bokkenpootjes vaker gemaakt, allemaal geweldig gelukt en onwijs lekker!
Ik heb een ander spuitmondje gebruikt dan de eerste keer, misschien lag het daar aan.
Mijn mannen zijn enorm blij met dit recept en ik moet echt uitkijken dat ik zelf nog een paar achterover druk :) Dank je wel voor dit geweldige recept.
Hoi rutger!!
Daar ben ik weer :) ik heb de bokkepootjes gemaakt en ze waren heerlijk alleen vondt ik ze niet krokant ze waren eerder slap....heb ik de bokkepootjes te kort gebakken? Of horen ze niet krokant te zijn?? Nadat ik de botercreme toevoegde gingen sommige zelfs breken doordat ze te slap waren.
Groetjess
BeantwoordenHoi. Ze horen niet heel krokant te zijn, eerder wat taai. Maar zo slap dat ze breken, dat hoort niet. Dan zou ik de bokkenpootjes wat langer bakken.
Beantwoorden
Hey Rutger,
Twee praktische vraagjes. Gebruik jij grote eieren of middel? En wat betreft de ovenstand is dat hete lucht of onder/bovenwarmte?
THanks!!
Groetjes, Emmeline
BeantwoordenBeste Emmeline,
Ik heb eenncombi magnetron. Bak dus altijd hetelucht. Ik kies altijd de middenmoot van de temperatuur en het is nog nooit misgegaan. Misschien heb je hier iets aan?
Groetjes
BeantwoordenHoi Emmeline. Beide antwoorden, en nog veel meer, vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/
Beantwoorden
Wij zijn gék op bokkepootjes. Hét koekje dat ik vroeger bij oma altijd kreeg. Die ga ik dus zeker binnenkort maken!
BeantwoordenHoi Rutger!
Ik heb ze gemaakt en ze zijn echt heerlijk! Ik ga ze zeker opnieuw bakken :)
Bokkenpoten zijn mijn lievelings gebakjes!!!!!!!!!!!!! Heerlijk
BeantwoordenAi...ik maakte de koekjes en waren perfect. Wilde ze wat later op de dag vullen. Ik pak ze net maar ze zijn ineens veel zachter. Te zacht naar mijn mening. Hadden ze dan gelijk al in de koelkast gemoeten? Heeft het nog zin ze te vullen en te dopen in chocola?
Beantwoorden