Mergpijpjes kent iedereen wel, maar weinig mensen maken ze ook zelf. Tijd om daar verandering in te brengen, want versgemaakt zijn nog veel lekkerder! In dit mergpijpjes recept leg ik stap voor stap uit hoe je deze lekkernijen helemaal zelf maakt.
Voor dit mergpijp recept heb ik samengewerkt met Baktotaal. Daar heb ik onder andere de vierkante bakring gekocht waarmee je een hele mooie en strakke basis van biscuit bakt. Om ze extra lekker te maken kun je het biscuit, voordat je het met de vulling bestrijkt, nog besprenkelen met een trempeersiroop.
Met dit recept maak je 10 mergpijpen.
Wat zijn mergpijpjes?
Een mergpijpje bestaat uit biscuitdeeg met een vulling van frambozenjam en botercrème. Dit gevulde biscuitdeeg is omhuld met marsepein. Vervolgens worden de uiteinden van dit marsepeinen pijpje gedoopt in chocolade. Superlekker!
Mergpijpjes lijken wel een beetje op een bot en aan deze gelijkenis dankt de lekkernij zijn naam. In Nederland kennen we de mergpijp koekjes, maar ook in het buitenland zien we soortgelijke lekkernijen. In Zweden hebben ze de Dammsugare of de punschrulle, een gebakje met groene marsepein en een vulling van punch (likeur). De Spanjaarden hebben hueso de santo, wat heiligenbeen betekent.
Mergpijpjes bewaren
Zelfgemaakte mergpijpjes kun je luchtdicht verpakt 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Haal ze minimaal een half uur van tevoren uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Dan zijn de mergpijpjes echt het allerlekkerst.
Als je de mergpijp koekjes langer wilt bewaren, kun je ze ook prima invriezen. Verpak ze dan luchtdicht en bewaar ze tot 2-3 maanden in de vriezer. Wil je de mergpijpjes gaan opeten? Laat de bevroren mergpijpjes ontdooien in de koelkast en laat ze daarna op kamertemperatuur komen.
- Voor het biscuit
- 3 eieren
- 90 gr suiker
- 1 tl vanille-extract
- snuf zout
- 90 gr bloem
- Voor de vulling
- 125 gr frambozenjam
- ½ recept botercrème, op basis van banketbakkersroom of op basis van Italiaanse meringue
- Verder nodig
- boter, in te vetten
- poedersuiker voor het uitrollen
- 500 gr witte marsepein
- 200 gr pure chocolade callets
Mergpijpjes recept – Stap voor stap
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een vierkante bakring of bakvorm van 20 centimeter in met boter.
Biscuit voor mergpijpjes maken
Doe eieren, suiker, het vanille-extract en het zout in een hittebestendige kom. Plaats de kom op een bain-marie (let op dat de kom het kokende water niet aanraakt) en klop de eieren tot deze ongeveer 37 °C zijn. Als je met je vingers voelt en het niet meer koud aanvoelt, dan is het mengsel goed. Haal de kom van de warmtebron en klop verder tot het mengsel op kamertemperatuur is. Zeef de bloem boven het mengsel en spatel dit voorzichtig door de luchtige massa heen tot er geen klontjes meer te zien zijn. Spatel de bloem heel rustig door het beslag, zodat het mooi luchtig blijft. Doe het beslag in de vorm en bak het biscuit in 20-25 minuten gaar. Let op: de vorm die ik gebruik heeft geen bodem. De bakring zet je gewoon op een met bakpapier beklede bakplaat of op een siliconen bakmatje.
Mergpijpjes maken
Snijd het afgekoelde biscuit horizontaal doormidden en leg beide helften met de doorgesneden kant naar boven. Bestrijk 1 helft met de frambozenjam en strijk op de andere helft een laagje botercrème. Plaats de beide helften op elkaar. Snijd het biscuit in 10 rechthoekjes door het biscuit eerst te halveren en elke helft in 5 repen te snijden. Bestrijk de zijkanten (niet de uiteinden) van het biscuit met een dun laagje botercrème, zodat de marsepein straks goed blijft plakken. Leg de mergpijpen een half uur in de koelkast.
Bestuif het werkblad licht met poedersuiker. Kneed de marsepein kort door en rol deze vervolgen uit tot een dikte van 2-3 millimeter. Snijd banen van 10 centimeter breed en rol deze om de mergpijpjes, zodat de zijkant bedekt is met marsepein. Tempereer de chocolade (in de magnetron of met de tableermethode) en doop beide uiteinden van de mergpijpjes in de chocolade. Leg ze op een stuk bakpapier tot de chocolade stevig is.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Leuk recept. Ik vraag mij af of het klopt dat de bakvorm die je gebruikt inderdaad geen bodem heeft. Kun je hier gewoon je biscuit in bakken zonder dat het er onder door komt?
BeantwoordenHoi! Dat klopt. De bakring zet je gewoon op een met bakpapier beklede bakplaat. Of op een siliconen bakmatje. Dat gaat prima.
BeantwoordenHoi Rutger
Zou ik de botercreme kunnen vervangen met slagroom??
Of mix mascarpone/ slagroom??
Hoor t graag
Groetjes
Het kan, als je de mergpijpjes snel op gaat eten. Echt lang bewaren met slagroom als vulling lukt niet.
BeantwoordenHoe bewaar ik de mergpijpjes? Ik zette het in de koelkast en tien werd de marsepein zacht?
BeantwoordenAls je ze luchtdicht verpakt, in een bakje of plastic, dan kunnen ze wel in de koelkast. Het marsepein zal wel iets zachter worden, daar is weinig aan te doen.
BeantwoordenDat kan prima. Persoonlijk vind ik dat wel veel minder lekker, dat is enkel suikerpasta.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.