Ingrediëntenlijst

Mergpijpjes kent iedereen wel, maar slecht weinig mensen maken ze ook zelf. Tijd om daar verandering in te brengen, want vers gemaakt zijn ze nog veel lekkerder! Een mergpijpje bestaat uit biscuitdeeg met een vulling van frambozenjam en botercrème. Dat is omhuld met marsepein en met de uiteinden gedoopt in de chocolade. Superlekker!

Mergpijpjes bakken – recept

Voor dit recept heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Van hun heb ik onder andere de vierkante bakring gebruikt, waarmee je een hele mooie en strakke basis van biscuit kunt bakken. En als je het trouwens iets makkelijker wilt maken kun je bij Baktotaal ook een mix voor biscuitdeeg en botercrème vinden, waardoor het nog makkelijker is om deze mergpijpjes zelf te maken. Om ze extra lekker te maken kun je het biscuit, voordat je het met de vulling bestrijkt, nog besprenkelen met een trempeersiroop.

Mergpijpjes bakken – recept

Mergpijpjes recept

Verwarm de oven voor op 180 ᵒC en vet een vierkante bakring of bakvorm van 20 centimeter in met boter.

Doe eieren, suiker, het vanille-extract en het zout in een hittebestendige kom. Plaats de kom op een bain-marie (let op dat de kom het kokende water niet aanraakt) en klop de eieren tot deze ongeveer 37 °C zijn. Als je met je vingers voelt en het niet meer koud aanvoelt, dan is het mengsel goed. Haal de kom van de warmtebron en klop verder tot het mengsel op kamertemperatuur is. Zeef de bloem boven het mengsel en spatel dit voorzichtig door de luchtige massa heen tot er geen klontjes meer te zien zijn. Spatel de bloem heel rustig door het beslag, zodat het mooi luchtig blijft. Doe het beslag in de vorm en bak het biscuit in 20-25 minuten gaar.

Mergpijpjes maken

Snijd het afgekoelde biscuit horizontaal doormidden en leg beide helften met de doorgesneden kant naar boven. Bestrijk 1 helft met de frambozenjam en strijk op de andere helft een laagje botercrème. Plaats de beide helften op elkaar. Snijd het biscuit in 10 rechthoekjes door het biscuit eerst te halveren en elke helft in 5 repen te snijden. Bestrijk de zijkanten (niet de uiteinden) van het biscuit met een dun laagje botercrème, zodat de marsepein straks goed blijft plakken. Leg de mergpijpen een half uur in de koelkast.

Bestuif het werkblad licht met poedersuiker. Kneed de marsepein kort door en rol deze vervolgen uit tot een dikte van 2-3 millimeter. Snijd banen van 10 centimeter breed en rol deze om de mergpijpjes, zodat de zijkant bedekt is met marsepein. Tempereer de chocolade (in de magnetron of met de tableermethode) en doop beide uiteinden van de mergpijpjes in de chocolade. Leg ze op een stuk bakpapier tot de chocolade stevig is.

Mergpijpjes bakken – recept

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Yolanda 2020-05-01 15:09:36

Erg leuk om te maken! Flink wat werk, maar zeker leuk. Dank voor dit recept!

Beantwoorden
YO
Adie Erkelens-Lamers 2018-02-23 16:57:26

Rutger ik zou graag willen weten hoe je mocca creme maakt

Beantwoorden
AD
Rutger 2018-02-26 10:41:11

Zie dit recept: https://www.rutgerbakt.nl/mokka-botercreme-recept/

Beantwoorden