Ingrediëntenlijst
  • Voor de sabayon
  • 100 ml slagroom
  • 4 eidooiers
  • 50 gr suiker
  • 125 ml prosecco
  • vers zomerfruit, denk daarbij aan aardbeien, frambozen, bramen, kersen, bessen etc.

Sabayon is een luchtig dessert op basis van eidooiers en een alcoholische drank. In het Italiaans wordt dit ook wel zabaglione genoemd. Over het algemeen wordt de sabayon lauwwarm geserveerd, omdat deze tijdens het afkoelen zijn luchtigheid wat verliest. In dit sabayon recept voeg ik er wat slagroom aan toe, waardoor deze goed van tevoren klaar te maken is, zonder dat hij minder lekker wordt. Het is een perfect dessert voor na een BBQ omdat deze sabayon dus goed enkele uren van tevoren klaar te maken.

Bereiding: Sabayon van prosecco met zomerfruit

Klop de slagroom lobbig op en plaats deze tot gebruik in de koelkast. Maak het fruit schoon en verdeel dit over 4 glazen of bakjes.

Doe een laagje water in een pan en breng dit aan de kook. Neem een vuurvaste kom die op de pan past (zonder dat de onderkant van de kom het water raakt) en doe daar de eidooiers en de suiker in. Klop deze los en meng hier vervolgens de prosecco door.

Zet de kom op de pan met kokend water en klop het proseccomengsel met een handmixer 5 tot 10 minuten luchtig op. Als de sabayon goed gebonden is kan hij van het vuur. Klop de sabayon door tot deze weer afgekoeld is. Spatel de geklopte slagroom voorzichtig door de sabayon en verdeel deze over de glazen met zomerfruit. Serveer direct of bewaar de sabayon enkele uren in de koelkast.

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Emily 2018-11-21 08:06:32

Hi Rutger, kan ik de sabayon nog verwarmen nadat ik deze uit de koelkast heb gehaald? (Voor bij Madeleines als dessert).

Dank alvast!

Emily

Beantwoorden
EM
Rutger 2018-11-26 11:26:55

Omdat er opgeklopte slagroom doorheen zit zou ik dat niet doen.

Beantwoorden
Susy 2017-09-22 22:29:54

Kan dit ook met een andere wijn?

Beantwoorden
SU
Rutger 2017-09-25 00:27:45

Zeker, al zou ik wel een witte wijn gebruiken.

Beantwoorden
Miglena 2017-01-15 16:34:16

Hoi Rutger,

Ik ga het morgen proberen. Kan ik de sabayon in de ochtend al maken en tot een uur of 20u in de koelkast bewaren en schep ik de slagroom gelijk door de afgekoelde sabayon en bewaar ik deze als 1 geheeld in de koelkast om het vervolgens in glaasjes te serveren en garneren met t fruit?

Gr,
Miglena

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-01-16 22:02:49

Hoi! In de ochtend tot 's avonds bewaren is wel erg lang. Enkele uren gaat prima, maar daarna wordt de sabayon wel minder luchtig helaas. Je kan de sabayon als 1 geheel, dus met de slagroom erdoor, in de koelkast bewaren.

Beantwoorden
cisca 2016-08-01 21:58:27

kan dit ook zonder alcohol?

Beantwoorden
CI
Rutger 2016-08-02 20:03:28

Hoi! Het dessert wordt wel heel anders van smaak dan, de smaak van de sabayon wordt grotendeels bepaald door prosecco.

Beantwoorden
Je@net 2016-08-01 21:18:24

Yummie...ziet er heerlijk uit, Rutger! Zet 'm op m'n to do list voor deze zomer :o)

Beantwoorden
JE
Rutger 2016-08-02 20:02:38

Doe dat! Het is echt heel erg lekker :)

Beantwoorden
Demi | DE KOOKFABRIEK 2016-08-01 15:55:11

Lijkt me een heerlijke afsluiter van een goed diner!

Beantwoorden
DE