- Voor de sabayon
- 100 ml slagroom
- 4 eidooiers
- 50 gr suiker
- 125 ml prosecco
- vers zomerfruit, denk daarbij aan aardbeien, frambozen, bramen, kersen, bessen etc.
Sabayon is een luchtig dessert op basis van eidooiers en een alcoholische drank. In het Italiaans wordt dit ook wel zabaglione genoemd. Over het algemeen wordt de sabayon lauwwarm geserveerd, omdat deze tijdens het afkoelen zijn luchtigheid wat verliest. In dit sabayon recept voeg ik er wat slagroom aan toe, waardoor deze goed van tevoren klaar te maken is, zonder dat hij minder lekker wordt. Het is een perfect dessert voor na een BBQ omdat deze sabayon dus goed enkele uren van tevoren klaar te maken.
Sabayon maken
Klop de slagroom lobbig op en plaats deze tot gebruik in de koelkast. Maak het fruit schoon en verdeel dit over 4 glazen of bakjes.
Doe een laagje water in een pan en breng dit aan de kook. Neem een vuurvaste kom die op de pan past (zonder dat de onderkant van de kom het water raakt) en doe daar de eidooiers en de suiker in. Klop deze los en meng hier vervolgens de prosecco door.
Zet de kom op de pan met kokend water en klop het proseccomengsel met een handmixer 5 tot 10 minuten luchtig op. Als de sabayon goed gebonden is kan hij van het vuur. Klop de sabayon door tot deze weer afgekoeld is. Spatel de geklopte slagroom voorzichtig door de sabayon en verdeel deze over de glazen met zomerfruit. Serveer direct of bewaar de sabayon enkele uren in de koelkast.
Foto: Erik Spronk




