Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocoladecrème
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 4 eidooiers
  • 75 gr suiker
  • 175 gr pure chocolade (minimaal 70 % cacao), fijn gehakt

Deze zijdezachte chocoladecrème kom je ook vaak tegen in recepten voor chocoladepotjes of chocolate pots. Hoe je het ook noemt, één ding blijft hetzelfde: het is onwijs lekker! Je maakt een warme custard waarin stukjes chocolade worden gesmolten. Als dat opstijft ontstaat er een zijdezachte chocolade crème die heel lekker eet. Als variatie kan je een smaakje toevoegen aan de crème, bijvoorbeeld sinaasappelrasp, vanille-extract of een scheutje van je favoriete likeur. Zelf vind ik het heel lekker om de chocoladecrème te serveren met verse frambozen.

Bereiding: Zijdezachte chocoladecrème

Doe de gehakte chocolade in een kom en zet deze nog even opzij. Giet de melk en de slagroom in een pan en breng deze aan de kook. Doe ondertussen de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door. Schenk het kokende roommengsel al roerend op de eidooiermassa en klop het goed door elkaar. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op middelhoog vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden.

Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep over de spatel; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 80 ᵒC zijn, laat het mengsel vooral niet koken. Haal de custard van het vuur en schenk deze (eventueel door een zeef) in de kom met de gehakte chocolade. Roer alles goed door tot de chocolade helemaal opgelost is. Verdeel het mengsel over potjes of glaasjes en laat de chocoladecrème opstijven in de koelkast.

Chocolade creme

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Ilse van den Berg 2017-12-24 16:45:00

Zo, die is lekker! Vanochtend gemaakt , nu klein bakje voorgeproefd. Ik denk dat de visite pech heeft: ik zeg dat Mn toetje is mislukt. Te lekker hahaha

Beantwoorden
IL
Rutger 2017-12-27 12:01:21

Hahaha! Goed om te horen!

Beantwoorden
Els 2017-12-06 17:54:06

Hoi! Zou ik deze crème ook kunnen spuiten vanuit een spuitzak?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-12-12 11:54:59

Dat denk ik wel, na het opstijven is hij redelijk stevig dus moet het lukken met een spuitzak.

Beantwoorden
Carla 2017-03-17 12:26:20

Ik heb het vanochtend gemaakt en het staat nu een uurtje in de koelkast maar nog hartstikke vloeibaar hoe lang duurt het voordat het gaat opstijven.

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-03-20 08:45:41

Het duurt wel even voordat de crème goed opgesteven is. Een uurtje is wat snel inderdaad.

Beantwoorden
Carla 2017-03-16 19:17:38

Voor hoeveel potjes is dit recept?
Weet je ook hoelang ik het in de koelkast goed blijft?

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-03-17 08:23:17

Hoi! Je kan met dit recept 4 tot 6 potjes vullen en je kan ze prima 1 tot 2 dagen van te voren maken.

Beantwoorden
Caroline 2017-03-01 22:19:37

Vandaag gemaakt, nét één potje geproefd. Nog 5 potjes in de koelkast. Heerlijk!

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-03-07 18:03:01

Geniet er van :)

Beantwoorden
Cornelieke 2017-02-28 09:47:32

Is het ook te gebruiken als vulling in een taart of is het daar te zacht voor? Het lijkt me erg lekker!

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-02-28 20:33:23

Ik vrees dat het daar te zacht voor is. Binnenkort plaats ik het recept voor chocoladebanketbakkersroom, die is daar meer geschikt voor.

Beantwoorden
Cornelieke 2017-02-28 21:35:38

Ja dat dacht ik al toen ik de beschrijving las. Chocoladebanketbakkersroom is inderdaad heerlijk. Daar heb ik ook een recept voor maar bedankt voor je antwoord.

Beantwoorden
CO
Ger 2017-02-28 09:47:24

Kun je deze creme ook gebruiken als vulling in een taart of vla?

Beantwoorden
GE
Linda 2017-02-28 09:42:49

Oh ik had van het weekend nog dooiers over. Banketbakkersroom van gemaakt. Volgende keer maak ik dit!

Beantwoorden
LI