- Voor de chocoladecrème
- 250 ml melk
- 250 ml slagroom
- 4 eidooiers
- 75 gr suiker
- 175 gr pure chocolade (minimaal 70 % cacao), fijn gehakt
Deze zijdezachte chocoladecrème kom je ook vaak tegen in recepten voor chocoladepotjes of chocolate pots. Hoe je het ook noemt, één ding blijft hetzelfde: het is onwijs lekker! Je maakt een warme custard waarin stukjes chocolade worden gesmolten. Als dat opstijft ontstaat er een zijdezachte chocolade crème die heel lekker eet. Als variatie kan je een smaakje toevoegen aan de crème, bijvoorbeeld sinaasappelrasp, vanille-extract of een scheutje van je favoriete likeur. Zelf vind ik het heel lekker om de chocoladecrème te serveren met verse frambozen.
Bereiding: Zijdezachte chocoladecrème
Doe de gehakte chocolade in een kom en zet deze nog even opzij. Giet de melk en de slagroom in een pan en breng deze aan de kook. Doe ondertussen de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door. Schenk het kokende roommengsel al roerend op de eidooiermassa en klop het goed door elkaar. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op middelhoog vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden.
Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep over de spatel; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 80 ᵒC zijn, laat het mengsel vooral niet koken. Haal de custard van het vuur en schenk deze (eventueel door een zeef) in de kom met de gehakte chocolade. Roer alles goed door tot de chocolade helemaal opgelost is. Verdeel het mengsel over potjes of glaasjes en laat de chocoladecrème opstijven in de koelkast.
Foto: Erik Spronk








