Deze zijdezachte chocoladecrème kom je ook vaak tegen in recepten voor chocoladepotjes of chocolate pots. Hoe je het ook noemt, één ding blijft hetzelfde: het is onwijs lekker! Je maakt een warme custard waarin stukjes chocolade worden gesmolten. Als dat opstijft ontstaat er een zijdezachte chocolade crème die heel lekker eet. Als variatie kan je een smaakje toevoegen aan de crème, bijvoorbeeld sinaasappelrasp, vanille-extract of een scheutje van je favoriete likeur. Zelf vind ik het heel lekker om de chocoladecrème te serveren met verse frambozen.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocoladecrème
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 4 eidooiers
  • 75 gr suiker
  • 175 gr pure chocolade (minimaal 70 % cacao), fijn gehakt
kinderbakboek banner desk

Bereiding: Zijdezachte chocoladecrème

Doe de gehakte chocolade in een kom en zet deze nog even opzij. Giet de melk en de slagroom in een pan en breng deze aan de kook. Doe ondertussen de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door. Schenk het kokende roommengsel al roerend op de eidooiermassa en klop het goed door elkaar. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op middelhoog vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden.

Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep over de spatel; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 80 ᵒC zijn, laat het mengsel vooral niet koken. Haal de custard van het vuur en schenk deze (eventueel door een zeef) in de kom met de gehakte chocolade. Roer alles goed door tot de chocolade helemaal opgelost is. Verdeel het mengsel over potjes of glaasjes en laat de chocoladecrème opstijven in de koelkast.

Chocolade creme

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (12)
Linda 2017-02-28 09:42:49

Oh ik had van het weekend nog dooiers over. Banketbakkersroom van gemaakt. Volgende keer maak ik dit!

Beantwoorden
LI
Ger 2017-02-28 09:47:24

Kun je deze creme ook gebruiken als vulling in een taart of vla?

Beantwoorden
GE
Cornelieke 2017-02-28 09:47:32

Is het ook te gebruiken als vulling in een taart of is het daar te zacht voor? Het lijkt me erg lekker!

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-02-28 20:33:23

Ik vrees dat het daar te zacht voor is. Binnenkort plaats ik het recept voor chocoladebanketbakkersroom, die is daar meer geschikt voor.

Beantwoorden
Cornelieke 2017-02-28 21:35:38

Ja dat dacht ik al toen ik de beschrijving las. Chocoladebanketbakkersroom is inderdaad heerlijk. Daar heb ik ook een recept voor maar bedankt voor je antwoord.

Beantwoorden
CO
Caroline 2017-03-01 22:19:37

Vandaag gemaakt, nét één potje geproefd. Nog 5 potjes in de koelkast. Heerlijk!

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-03-07 18:03:01

Geniet er van :)

Beantwoorden
Carla 2017-03-16 19:17:38

Voor hoeveel potjes is dit recept?
Weet je ook hoelang ik het in de koelkast goed blijft?

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-03-17 08:23:17

Hoi! Je kan met dit recept 4 tot 6 potjes vullen en je kan ze prima 1 tot 2 dagen van te voren maken.

Beantwoorden
Carla 2017-03-17 12:26:20

Ik heb het vanochtend gemaakt en het staat nu een uurtje in de koelkast maar nog hartstikke vloeibaar hoe lang duurt het voordat het gaat opstijven.

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-03-20 08:45:41

Het duurt wel even voordat de crème goed opgesteven is. Een uurtje is wat snel inderdaad.

Beantwoorden
Els 2017-12-06 17:54:06

Hoi! Zou ik deze crème ook kunnen spuiten vanuit een spuitzak?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-12-12 11:54:59

Dat denk ik wel, na het opstijven is hij redelijk stevig dus moet het lukken met een spuitzak.

Beantwoorden
Ilse van den Berg 2017-12-24 16:45:00

Zo, die is lekker! Vanochtend gemaakt , nu klein bakje voorgeproefd. Ik denk dat de visite pech heeft: ik zeg dat Mn toetje is mislukt. Te lekker hahaha

Beantwoorden
IL
Rutger 2017-12-27 12:01:21

Hahaha! Goed om te horen!

Beantwoorden
J. van Wichen 2021-11-03 15:24:50

In het 2e gedeelte van het recept staat:
doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep over de spatel; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 80 ᵒC zijn, laat het mengsel vooral niet koken. Haal de custard van het vuur en schenk deze (eventueel door een zeef) in de kom met de gehakte chocolade. Roer alles goed door tot de chocolade helemaal opgelost
Bij de ingrediëntenlijst staat niet over custard en hoeveel en ook niet over hoe een custardmengsel gemaakt moet worden.
Graag Uw reactie

Beantwoorden
J.
Rutger 2021-11-10 08:29:38

Hoi! Het mengsel dat je kookt tot 80-85 °C, dat is de custard. Die maak je dus zelf.

Beantwoorden
Balto 2021-11-13 17:16:41

Echt een heerlijke crème!!

Beantwoorden
BA
Annet van Kesteren 2021-12-28 19:20:04

Ha ik heb ook een vraag over de dikte van de custard als je het van het vuur afhaalt. Ik had wellicht een andere verwachting dat het echt dikker moest zijn. Het is vloeibaarder dan ik dacht klopt dat...een soort vla

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-29 08:23:42

Hoi. Dat klopt. Tijdens het afkoelen wordt het dikker.

Beantwoorden
Ria van Lieshout 2022-07-02 01:40:44

Hallo Rutger

Ik zoek de chocolade custard die je gebruikt in de Duitse Prinzregententorte.
Is deze crème daar ook geschikt voor?

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-07-04 10:31:20

Hi. Die taart heb ik nog nooit gemaakt, ik kan je niet zeggen of deze crème daar goed voor is.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.