13 augustus 2017 — Laatste update 20 september 2023
★
★
★
★
★
(2)
Gemiddeld
±
25 m
Sabayon is een rijke luchtige crème op basis van witte wijn en eidooiers. Eerder deelde ik al dit recept voor een romige sabayon, die na het koud kloppen met wat opgeklopte slagroom werd gemengd. Deze sabayon serveer je warm, nadat hij gegratineerd is onder de grill of met een gasbrander. Met het fruit dat je ervoor gebruikt kun je volop afwisselen. Zelf vind ik er rood fruit erg lekker bij, maar rijpe perziken of peer doen het ook heel goed in combinatie met de gegratineerde sabayon.
Ingrediëntenlijst
Voor de sabayon
4 eidooiers
60 gr suiker
75 ml witte wijn, bijvoorbeeld Marsala, champagne of prosecco
Verder nodig
zomerfruit naar keuze, bijvoorbeeld aan aardbeien, bramen, frambozen, kersen, aalbessen
Gegratineerde sabayon met zomerfruit
Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng dit aan de kook. Neem een vuurvaste kom die op de pan past (zonder dat de onderkant van de kom het water raakt) en doe daar de eidooiers en de suiker in. Klop deze los en meng hier vervolgens de witte wijn door.
Zet de kom op de pan met kokend water en klop het proseccomengsel (au bain-marie dus) met een handmixer 5 tot 10 minuten tot zeer luchtig op. Verdeel het schoongemaakte zomerfruit over (ovenvaste) bakjes of schaaltjes en schep daar de sabayon op. Zet de schaaltjes kort onder de hete grill in de oven of brand de sabayon af met een gasbrander. Serveer de gegratineerde sabayon direct.
Foto’s: Erik Spronk
Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.