Ingrediëntenlijst
  • Voor de crème
  • 1 vanillestokje
  • 400 ml slagroom
  • 70 gr suiker
  • 5 eidooiers
  • Verder nodig
  • rietsuiker, om te bestrooien

Crè­me brûlée is een klassiek Frans dessert dat bestaat uit een romige laag custard crème met daarop een knapperig laagje gekaramelliseerde suiker. Met dit basisrecept kun je een heerlijke crè­me brûlée maken, waar jouw gasten zeker van gaan genieten. De crème moet je al van tevoren maken, zodat deze kan opstijven in de koelkast. Dat zorgt ook dat je tijdens het diner geen dessertstress hebt, je hoeft de crèmes enkel nog maar te karamelliseren met rietsuiker.

Voeg voor een andere smaak naast (of in plaats van) de vanille iets extra’s toe, bijvoorbeeld een kaneelstokje, kardemompeulen, steranijs, citroen- of sinaasappelschil, (oplos)koffie of lavendel. Doe dit (samen met de vanille) in de slagroom en laat deze op laag vuur afgedekt enige tijd trekken zodat de smaken goed afgegeven kunnen worden. Verwijder ze indien nodig tegelijk met het vanillestokje uit de room. Als je de crème iets minder zwaar wilt, kun je 150 milliliter van de room door melk vervangen.

Bereiding: Crè­me brûlée

Verwarm de oven voor op 120 °C.

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met het leeggeschraapte vanillestokje, de slagroom en de helft van de suiker in een steelpannetje en breng dit langzaam aan de kook. Klop in een kom de eidooiers los met de overige suiker. Verwijder het vanillestokje zodra de slagroom kookt. Giet de hete room onder voortdurend roeren op het eidooiermengsel en meng dit goed door elkaar.

Verdeel het roommengsel over 4 crème brûlée-schaaltjes en plaats deze in de oven in een braadslede. Schenk kokend water in braadslede tot halverwege de hoogte van de schaaltjes. Bak de crèmes brûlées 45 tot 60 minuten tot ze stevig zijn. Ze mogen nog een beetje ‘wiebelen’ in het midden. Haal de schaaltjes voorzichtig uit het waterbad en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats ze daarna minimaal 3 uur in de koelkast.

Bestrooi de crème voor het serveren met rietsuiker en brand deze af met een brander, of zet de schaaltjes kort onder de hete grill in de oven.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Annie 2019-11-09 18:44:18

Hoe voorkom ik dat er een vel op komt ?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-11-11 13:07:39

Zelf heb ik daar geen last van eigenlijk. Een oplossing zou ik ook niet weten.

Beantwoorden
Daniëlle van eck 2019-10-16 20:46:13

Kan het ook ipv in een waterbak mbv een stoomoven worden gemaakt

Beantwoorden
DA
Rutger 2019-10-21 13:04:48

Volgens mij wel, alleen heb ik daar zelf geen ervaring mee.

Beantwoorden
Dieke 2019-10-16 13:23:19

Superlekker en romig! Alleen zakte alle zwarte vanillepitjes naar beneden... hoe kan ik dat de volgende keer voorkomen?
Bedankt!

Beantwoorden
DI
Rutger 2019-10-21 13:05:28

Dat is heel lastig om te voorkomen helaas.

Beantwoorden
Pam 2019-10-16 10:35:13

Top Rutger, we vertrekken vandaag weer richting Pay Bas! Nu hoeven we onze favoriete toetjes niet te missen!

Beantwoorden
PA
Moedertje3 2019-10-16 07:40:59

Maar dat ziet er wel heel erg lekker uit! Die wil ik ook wel maken. En wat lief dat u het recept met ons wilt delen. Heel erg bedankt!

Mag ik vragen wat de inhoud of de afmetingen van de vormpjes zijn, die u heeft gebruikt?

Beantwoorden
MO
Rutger 2019-10-21 13:07:05

De bakjes die je hier ziet hebben een inhoud van ongeveer 130 ml.

Beantwoorden