In Rutger Bakt wat jij wilt bak ik iedere maand jullie verzoeknummers. Zo zag je onder andere hoe ik vorige maand deze glutenvrije zomertaart bakte en maakte ik eerder als deze lekkere stroopkoeken. Vorige maand kwamen er veel verzoekjes voor een fris zomerdessert, daarom vandaag deze citroen-yoghurtparfait.

Parfait is een ijssoort die stilstaand wordt bevroren, waardoor je geen ijsmachine nodig hebt voor de bereiding. Je kan de parfait in een grote (cake)vorm invriezen, maar je kunt er ook voor kiezen om hem in kleine siliconen vormpjes te gieten. Wat mij betreft is dit het perfecte zomerdessert!
Wat willen jullie dat ik volgende maand ga bakken?

- Voor de parfait
- 5 eidooiers
- 60 ml water
- 140 gr suiker
- 300 gr Griekse yoghurt
- 1 citroen, rasp en sap
- 300 ml slagroom
- Verder nodig
- opgeklopte slagroom, om te garneren
- vers zomerfruit
Bereiding: Citroen-yoghurtparfait
Bekleed een cakevorm met plasticfolie, zodat je de bevroren parfait gemakkelijk uit de vorm kunt krijgen. Als je kleine siliconenvormpjes gebruikt hoef je daar geen plasticfolie in te doen.
Doe de eidooiers in een kom en klop deze romig op. Doe ondertussen het water met de suiker in een steelpan en breng deze aan de kook. Laat de suikersiroop 2 minuten doorkoken en giet de hete siroop vervolgens al kloppend op de eidooiers. Blijf het luchtige eidooiermengsel doorkloppen tot het afgekoeld is.
Meng de Griekse yoghurt met de citroenrasp en –sap. Klop de slagroom op tot zachte pieken. Meng het yoghurtmengsel door de eidooiers en spatel daar vervolgens de geklopte slagroom door. Doe het mengsel in de vorm (of vormpjes) en zet deze enkele uren in de vriezer.
Haal de parfait met behulp van het plasticfolie uit de vorm en stort deze op een schaal. Garneer de citroen-yoghurtparfait naar wens met geklopte slagroom en vers zomerfruit.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Yummie...ziet er prachtig uit! Geen ingewikkelde receptuur en alles in huis. Dat belooft een heerlijke afsluiter te worden van een gezellige bbq!
Beantwoorden
ojee dit ziet er goed uit ik ga direct naar de winkel voor de spullen dat word denk ik smullennnnnnnnnnnnnnnnn
BeantwoordenWat ziet dat er lekker uit zeg. Mmm...
Ik zou het leuk vinden dat je een Engelse shortbread gaat bakken maar dan met een Rutger-twist. Is dat een idee?
Hoi Rutger, zou je een keer een dessert willen maken met kastanjes (voor de herfst- en wintermaanden ;))? Ze lijken me erg lekker in een dessert namelijk!
BeantwoordenOh en vergeten te melden: heb de parfait gemaakt en het was heerlijk! Ideaal voor deze zomermaanden. Makkelijk te maken en zeker voor herhaling vatbaar. Dank voor het recept!
BeantwoordenIk zou het heel fijn vinden om suikervrij (voor diabetici) gebak, koekjes of dessert te kunnen maken.
Daar is maar beperkt keus in dus lijkt het me een leuke uitdaging om iets te maken wat niet op het internet te vinden is.
Groetjes en succes met de volgende uitdaging.
BeantwoordenVandaag dit heerlijke dessert gemaakt, alleen die van mij was wat geler van kleur. Heb ik dan de eidooiers niet lang genoeg geklopt? Het smaakte verder heerlijk dus deze ga ik zeker vaker maken.
BeantwoordenHoi, dat kan ook aan het soort ei dat je gebruikt hebt liggen. Ik zou er verder niets aan veranderen!
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.