- Voor de parfait
- 5 eidooiers
- 60 ml water
- 140 gr suiker
- 300 gr Griekse yoghurt
- 1 citroen, rasp en sap
- 300 ml slagroom
- Verder nodig
- opgeklopte slagroom, om te garneren
- vers zomerfruit
In Rutger Bakt wat jij wilt bak ik iedere maand jullie verzoeknummers. Zo zag je onder andere hoe ik vorige maand deze glutenvrije zomertaart bakte en maakte ik eerder als deze lekkere stroopkoeken. Vorige maand kwamen er veel verzoekjes voor een fris zomerdessert, daarom vandaag deze citroen-yoghurtparfait.
Parfait is een ijssoort die stilstaand wordt bevroren, waardoor je geen ijsmachine nodig hebt voor de bereiding. Je kan de parfait in een grote (cake)vorm invriezen, maar je kunt er ook voor kiezen om hem in kleine siliconen vormpjes te gieten. Wat mij betreft is dit het perfecte zomerdessert!
Wat willen jullie dat ik volgende maand ga bakken?
Bereiding: Citroen-yoghurtparfait
Bekleed een cakevorm met plasticfolie, zodat je de bevroren parfait gemakkelijk uit de vorm kunt krijgen. Als je kleine siliconenvormpjes gebruikt hoef je daar geen plasticfolie in te doen.
Doe de eidooiers in een kom en klop deze romig op. Doe ondertussen het water met de suiker in een steelpan en breng deze aan de kook. Laat de suikersiroop 2 minuten doorkoken en giet de hete siroop vervolgens al kloppend op de eidooiers. Blijf het luchtige eidooiermengsel doorkloppen tot het afgekoeld is.
Meng de Griekse yoghurt met de citroenrasp en –sap. Klop de slagroom op tot zachte pieken. Meng het yoghurtmengsel door de eidooiers en spatel daar vervolgens de geklopte slagroom door. Doe het mengsel in de vorm (of vormpjes) en zet deze enkele uren in de vriezer.
Haal de parfait met behulp van het plasticfolie uit de vorm en stort deze op een schaal. Garneer de citroen-yoghurtparfait naar wens met geklopte slagroom en vers zomerfruit.
Foto’s: Erik Spronk

