Iedere maand bak ik in Rutger bakt wat jij wilt een verzoeknummer van jullie! Het is heel leuk om te zien welke aanvragen er allemaal binnenkomen en ik weet zeker dat ik voorlopig nog niet uitgebakken ben. Deze maand heb ik gekozen om een glutenvrije taart te bakken. Dat verzoek was al vaker voorbij gekomen, dus werd het hoog tijd dat ik er mee aan de slag ging.

Voor mij was het wel even omschakelen, ik heb mij nog niet vaak verdiept in glutenvrij bakken. Ik kwam erachter dat er veel andere dingen gebruikt kunnen worden om de gewone bloem en meel te vervangen. Voor deze taart heb ik gekozen voor een combinatie van amandelmeel en rijstebloem. Het amandelmeel geeft de taart een heerlijke smaak en de rijstebloem zorgt voor wat meer stevigheid. Het was even zoeken naar de juiste verhouding tussen die twee; teveel amandelmeel geeft een vettige taart, te veel rijstebloem maakt het droog. Maar na een paar keer bakken kwam dit resultaat uit de oven en daar ben ik erg blij mee! Ook voor mensen die wel gewoon gluten mogen is dit een hele lekkere taart!

Wat willen jullie dat ik volgende maand ga bakken?

Glutenvrije zomertaart
Ingrediëntenlijst
 • Voor de cake
 • 4 eiwitten
 • ¼ tl zout
 • 250 gr suiker
 • 150 gr boter, op kamertemperatuur
 • 1 tl vanille-extract
 • ½ citroen, rasp
 • 4 eidooiers
 • 250 gr amandelmeel
 • 100 gr rijstebloem
 • 1 tl bakpoeder
 • Verder nodig
 • boter, om in te vetten
 • 250 gr slagroom
 • 30 gr suiker
 • evt. 1 zakje slagroomversteviger
 • vers zomerfruit, denk daarbij aan aardbeien, frambozen, bramen, bessen
 • poedersuiker, om te bestuiven
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Glutenvrije taart maken

Verwarm de oven voor op 175 ᵒC. Vet een springvorm met een doorsnede van 23 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de eiwitten met het zout in een vetvrije kom en klop dit op. Voeg als het mengsel schuimig begint te worden geleidelijk aan de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten door tot een stijf en glanzend eiwitschuim en zet het even opzij.

Doe in een andere kom de boter, de rest van de suiker, het vanille-extract en de citroenrasp. Klop dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg de eidooiers hier aan toe en klop het geheel nog enkele minuten door. Schep het amandelmeel door het mengsel. Voeg de helft van het opgeklopte eiwit toe aan het beslag en spatel dit er doorheen. Als alles goed gemengd is kan ook de rest van het eiwit door het beslag worden gespateld. Spatel tot slot het rijstemeel en het bakpoeder door het beslag en doe dit vervolgens in de vorm. Bak de cake in 45 tot 55 minuten bruin en gaar. Laat hem afkoelen op een rooster.

Klop de slagroom met de suiker en eventueel de slagroomversteviger op (kijk hier voor tips). Smeer de slagroom op de cake en verdeel het zomerfruit daarover. Bestuif de taart voor het serveren met poedersuiker.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (9)
Monique 2016-06-04 08:27:19

Fijn, een glutenvrije taart! Bedankt.

Beantwoorden
MO
An 2016-06-04 09:50:43

Als je hem ook nog melkeiwit en lactosevrij wilt maken, alle boter vervangen door plantenmargarine en de slagroom vervangen door Soyatoo rijstslagroom (is een pakje) deze opkloppen met 2 zakjes klopfix.

Beantwoorden
AN
Ria | liefdevoorbakken.nl 2016-06-04 11:43:15

Alweer een prachtige taart!

Beantwoorden
RI
Anne Marie 2016-06-06 17:13:16

Niet voor de maand juni, en een beetje vroeg, maar wel november: borstplaat. Hoe krijg je deze net zo zijdezacht als bij de (goede) bakker en zonder korreltjes, maar met de juiste hardheid. Vele malen geprobeerd, een keer gelukt, maar daarna weer faliekant mislukt. Dat zou een fijne zijn voor de Sinterklaas :-)

Beantwoorden
AN
Maxime Classens 2016-06-07 14:44:24

In de zin van lactose- en glutenvrije gerechten, zou je ook eens een glucosevrij gerecht kunnen maken? Mijn schoonzusje is fructose intolerant en er zijn gewoon ontzettend weinig fructosevrije gerechten. Onder fructose vallen fruit en suiker... Ik hoop dat je hier een mooi gerecht voor hebt of eentje weet te verzinnen!

Beantwoorden
MA
Michiel 2021-04-25 20:07:14

Blij dit recept gevonden te hebben, goed gelukt en erg lekker, gebakken voor een jarige job met glutenallergie, dank!

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-04-26 12:53:45

Superleuk om te horen! Dankje!

Beantwoorden
Kat 2021-06-06 16:07:56

Heb het geprobeerd - ik moet zeggen dat er veel te veel suiker in zit...

Beantwoorden
KA
Juul 2021-09-07 11:00:03

Ik verving rijstebloem door maïsmeel glutenvrij want die rijstebloem kon ik nergens krijgen

Beantwoorden
JU
Sanderijn Huygen 2021-10-13 10:41:50

In bakpoeder én slagroomversteviger zit gluten !!! Heb de bakpoeder vervangen door bicarbonate of sids zonder gluten. Van
doves farm.

Beantwoorden
SA

U kunt niet meer reageren.