Heb je deze aardbeien crumble met rabarber al eens geprobeerd? Rabarber en aardbei gaan heel goed samen en dit dessert bewijst dat zeker. Rabarber heeft een friszure smaak en is een populaire groente in compotes of desserts, zo ook in deze crumble. Wat een crumble precies is? Een crumble is een dessert waarbij je fruit een topping geeft van zachte, krokante kruimels. En de combinatie van aardbeien en rabarber in dit recept levert een heerlijk zomerse crumble op! 

Deze rabarber-aardbeiencrumble is niet alleen een smakelijk voorbeeld van dit dessert, maar ook nog eens een simpel recept om te maken. 

Aardbei rabarber crumble

Dit aardbei-rabarber crumble recept is voor 6 personen.

3 tips voor de lekkerste aardbeien-rabarber crumble

  • De crumble is van zich zelf al heerlijk, maar je kunt ervoor kiezen om ‘m te serveren met bijvoorbeeld vanille-ijs, basilicumijs, opgeklopte slagroom, Griekse yoghurt, hangop of kwark.
  • Het is ook heel lekker om in plaats van de kruimeltopping uit dit recept de amandel-kruimeltopping van deze perzik crumble te gebruiken voor dit recept. 
  • Zowel de vulling als de kruimels kun je al van tevoren maken en in de koelkast bewaren. De vulling kun je al in de ovenschaal doen. Bewaar de kruimels nog even in een los bakje. Op het moment dat de crumble gebakken moet worden, hoef je alleen nog maar de kruimels over de vulling te strooien. Eenmaal gebakken is deze aardbei-rabarbercrumble vers het allerlekkerst, dan zijn de kruimels lekker knapperig en de vulling zacht en warm. Bewaren is niet aan te raden. 
Aardbei rabarber crumble

Meer maken met crumble

Meer maken met rabarber

Ingrediëntenlijst
  • Voor de kruimels
  • 90 gr bloem
  • 90 gr amandelmeel
  • 90 gr suiker
  • snuf zout
  • 90 gr boter, koud en in blokjes
  • Voor de vulling
  • 300-400 gr aardbeien, ontkroond en gehalveerd
  • 300-400 gr rabarber, schoongemaakt en in stukjes
  • 3-4 el suiker
  • 1½ el custardpoeder
  • rasp van ½-¾ sinaasappel
kinderbakboek banner desk

Zelf aardbeien-rabarber crumble maken 

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Om de kruimels te maken doe je de bloem, het amandelmeel, de suiker en het zout in een kom en meng je alles door elkaar. Voeg de blokjes koude boter toe en meng het geheel met je vingers tot deegkruimels. Kneed het niet te lang door, als alles goed gemengd is en het kruimels zijn, dan ben je klaar. Zet de kruimels in de koelkast totdat je ze gaat gebruiken. 

Meng alle ingrediënten voor de vulling en schep dit mengsel in een ovenschaal van zo’n 25×18 centimeter.

Strooi de deegkruimels over de vulling en bak de crumble 35-45 minuten, tot de kruimels goudbruin zijn. Serveer de aardbei-rabarber crumble (lauw)warm. 

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (1)
Diny Andersson 2024-05-15 20:01:59

Ik heb een aantal jaren in Zweden gewoond. Van mijn schoonmoeder kreeg ik als eerste het recept van “de appelpaj”.
Mijn laatste variatie gebruik ik. Kokos ipv. Havermout of amandel wel. Ook uit een Zweeds tijdschrift.

Beantwoorden
DI