Ingrediëntenlijst
  • Voor de tulband
  • 250 gr boter, op kamertemperatuur
  • 250 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 5 eieren
  • 300 gr bloem
  • 2,5 tl bakpoeder
  • 100 gr zure room
  • 200-250 gr schoongemaakte rabarber, in kleine stukjes
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven

Het is weer rabarbertijd! Heerlijk. Deze rabarber tulband is smeuïg, vol van smaak en heerlijk fris door de stukjes rabarber. Rabarbercake maken is eigenlijk heel makkelijk, de stukjes rabarber kan je zonder enige bereiding door het beslag mengen. Tijdens het bakken van de rabarbertulband worden ze zacht en zorgen ze voor een mooi contrast in de rabarber cake. Wat bak jij het liefst met rabarber?

Bereiding: Rabarbertulband

Verwarm de oven voor op 170 °C en vet een tulbandvorm in.

Klop de boter met de suiker, het vanille-extract en het zout enkele minuten tot een romig geheel. Meng daar één voor één de eieren door en klop het beslag goed door na iedere toevoeging. Meng de bloem met het bakpoeder en spatel dit door het beslag. Meng als laatste de zure room en de rabarberstukjes door het beslag. Schep het cakebeslag in de tulbandvorm en bak de rabarbertulband in 60-75 minuten goudbruin en gaar.

Stort de tulband na het bakken op een rooster en bestuif hem voor het serveren licht met poedersuiker.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (10)
Je@net 2017-05-06 18:03:16

Heb het recept gebruikt om er een kleine rabarbercake van te bakken. Zojuist uit de oven gehaald...ruikt heerlijk en ziet er erg lekker uit. Dat wordt smullen straks bij de koffie :o)

Beantwoorden
JE
Tessa 2017-05-12 23:12:04

Ik woon in Frankrijk en kan hier geen bakpoeder krijgen, ook zelfrijzend bakmeel kennen ze hier niet.Weet jij een oplossing?

Beantwoorden
TE
Rutger 2017-05-19 10:04:47

Zo ver ik weet is levure chimique in elke supermarkt te krijgen. Dat is hetzelfde als bakpoeder bij ons in Nederland.

Beantwoorden
Tessa 2017-06-10 19:12:18

Bedankt Rutger,het klopt.Heb altijd gedacht dat het gist was.Heb het inmiddels geprobeerd met jouw recept.Heerlijk!

Beantwoorden
TE
Rutger 2017-06-11 21:48:27

Goed om te horen!

Beantwoorden
Lidwien 2017-05-29 20:25:31

Kan ik ipv zure room ook crème fraiche gebruiken? Ik heb nooit zure room in huis.

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-05-30 09:39:59

Volgens mij moet dat ook prima kunnen!

Beantwoorden
Matthea 2017-05-31 17:16:36

Hallo Rutger,de rabarbercake is heerlijk.Zure room had ik niet,heb turkse yoghurt gebruikt en i.p.v een tulbandvorm 2 springvormen van 20 cm.,dat kon prima.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-06-06 11:47:23

Goed om te horen! Fijn dat hij in de smaak viel!

Beantwoorden
Catherine Simons 2021-01-23 19:01:02

Rabarbercake met yoghurt : gemaakt met diepvriesrabarber en 1,10u laten bakken---> GODDELIJK!! + supermakkelijk

Beantwoorden
CA
Karin 2021-05-23 19:02:10

ipv zure room roomkaas en ging ook prima!

Beantwoorden
KA
Veerle 2021-06-04 17:17:30

Hoi Rutger,
heb deze tulband net gebakken en hoewel de satéprikker er schoon uit kwam en de tulband dus gaar was/is, liet hij totaal niet los toen ik hem uit de vorm wilde halen. Hij brokkelde in grote stukken uit de vorm en een deel bleef vastzitten. Ook het bovenste laagje bleef in de hele vorm plakken. Enig idee hoe ik dit de volgende keer kan oplossen? Ik had de vorm alleen ingevet, niet ingebloemd. En ik heb glutenvrije bloem gebruikt ipv normale bloem, zou dat nog invloed gehad hebben, denk je?

Hij smaakt overigens wel heerlijk, dat is dan wel weer fijn :D
Groetjes, Veerle

Beantwoorden
VE
Rutger 2021-06-06 13:05:42

Hoi! Wat het effect van glutenvrije bloem is voor dit probleem, dat weet ik niet. Wel kun je de vorm de volgende keer beter ook met bloem bestrooien of met paneermeel. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/tulband-recepten/tulband-maken/

Beantwoorden
Annick Mols 2021-07-09 10:00:02

Deze cake is fantastisch lekker 😋

Beantwoorden
AN
erika 2021-07-27 09:23:06

Nog nooit eerder een tulband gemaakt (wel cakes). Deze is in één keer gelukt en lekker. Ingevet, geen bloem gebruikt en de tulband alleen aan de zijkanten wat losgemaakt. Kwam heel mooi uit de vorm.

Beantwoorden
ER
Liz Gaykema 2022-05-21 17:49:09

Ik ben niet zo gek op rabarber, maar deze tulband ging er wel in!

Beantwoorden
LI
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.