Ingrediëntenlijst
  • Voor de tulband
  • 250 gr boter, op kamertemperatuur
  • 250 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 5 eieren
  • 300 gr bloem
  • 2,5 tl bakpoeder
  • 100 gr zure room
  • 200-250 gr schoongemaakte rabarber, in kleine stukjes
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven

Het is weer rabarbertijd! Heerlijk. Deze rabarber tulband is smeuïg, vol van smaak en heerlijk fris door de stukjes rabarber. Rabarbercake maken is eigenlijk heel makkelijk, de stukjes rabarber kan je zonder enige bereiding door het beslag mengen. Tijdens het bakken van de rabarbertulband worden ze zacht en zorgen ze voor een mooi contrast in de rabarber cake. Wat bak jij het liefst met rabarber?

Bereiding: Rabarbertulband

Verwarm de oven voor op 170 °C en vet een tulbandvorm in.

Klop de boter met de suiker, het vanille-extract en het zout enkele minuten tot een romig geheel. Meng daar één voor één de eieren door en klop het beslag goed door na iedere toevoeging. Meng de bloem met het bakpoeder en spatel dit door het beslag. Meng als laatste de zure room en de rabarberstukjes door het beslag. Schep het cakebeslag in de tulbandvorm en bak de rabarbertulband in 60-75 minuten goudbruin en gaar.

Stort de tulband na het bakken op een rooster en bestuif hem voor het serveren licht met poedersuiker.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Matthea 2017-05-31 17:16:36

Hallo Rutger,de rabarbercake is heerlijk.Zure room had ik niet,heb turkse yoghurt gebruikt en i.p.v een tulbandvorm 2 springvormen van 20 cm.,dat kon prima.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-06-06 11:47:23

Goed om te horen! Fijn dat hij in de smaak viel!

Beantwoorden
Lidwien 2017-05-29 20:25:31

Kan ik ipv zure room ook crème fraiche gebruiken? Ik heb nooit zure room in huis.

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-05-30 09:39:59

Volgens mij moet dat ook prima kunnen!

Beantwoorden
Tessa 2017-05-12 23:12:04

Ik woon in Frankrijk en kan hier geen bakpoeder krijgen, ook zelfrijzend bakmeel kennen ze hier niet.Weet jij een oplossing?

Beantwoorden
TE
Rutger 2017-05-19 10:04:47

Zo ver ik weet is levure chimique in elke supermarkt te krijgen. Dat is hetzelfde als bakpoeder bij ons in Nederland.

Beantwoorden
Tessa 2017-06-10 19:12:18

Bedankt Rutger,het klopt.Heb altijd gedacht dat het gist was.Heb het inmiddels geprobeerd met jouw recept.Heerlijk!

Beantwoorden
TE
Rutger 2017-06-11 21:48:27

Goed om te horen!

Beantwoorden
Je@net 2017-05-06 18:03:16

Heb het recept gebruikt om er een kleine rabarbercake van te bakken. Zojuist uit de oven gehaald...ruikt heerlijk en ziet er erg lekker uit. Dat wordt smullen straks bij de koffie :o)

Beantwoorden
JE