Heb je ooit bedacht om crème brûlée te combineren met rabarber? Het klinkt misschien wat gek, maar het is echt heel lekker. Zoet, zuur, zacht en knapperig. De verschillende smaken en texturen maken dit echt een heel fijn dessert. Doordat de rabarber in de oven wordt gegaard blijven de stukjes redelijk heel, waardoor je in de rabarber crème brûlée echt nog stukjes rabarber tegenkomt.

Crème brûlée met rabarber
Ingrediëntenlijst
  • Voor de rabarber
  • 200 gr rabarber, in stukjes van 1 á 2 centimeter (probeer niet te dikke rabarber te gebruiken)
  • 40 gr rietsuiker
  • Voor de crème brûlée
  • 1 vanillestokje
  • 325 ml slagroom
  • 60 gr suiker
  • 4 eidooiers
  • Verder nodig
  • rietsuiker, om te bestrooien
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Bereiding: Crème brûlée met rabarber

Verwarm de oven voor op 180 ᵒC. Doe de stukjes rabarber met de rietsuiker in een ovenschaaltje en zet deze 30 minuten in de oven. Schep de rabarber halverwege voorzichtig om. Haal de rabarber na een half uur uit de oven en laat deze afkoelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 120 °C. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met het leeggeschraapte vanillestokje, de slagroom en de helft van de suiker in een steelpannetje en breng dit langzaam aan de kook. Klop in een kom de eidooiers los met de overige suiker. Verwijder het vanillestokje zodra de slagroom kookt. Giet de hete room onder voortdurend roeren op het eidooiermengsel en meng dit goed door elkaar.

Verdeel de stukjes rabarber over 4 crème brûlée-schaaltjes en giet daar het roommengsel overheen. Plaats de schaaltjes in de oven in een braadslede. Schenk kokend water in braadslede tot halverwege de hoogte van de schaaltjes. Bak de crèmes brûlée 45 tot 60 minuten tot ze stevig zijn. Ze mogen nog een beetje ‘wiebelen’ in het midden. Haal de schaaltjes voorzichtig uit het waterbad en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats ze daarna minimaal 3 uur in de koelkast.

Bestrooi voor het serveren de crème met rietsuiker en brand deze af met een brander, of zet de schaaltjes kort onder de hete grill in de oven.

Crème brûlée met rabarber

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Je@net 2016-06-25 09:20:11

Wow...klinkt goed en ziet er ook nog eens heerlijk uit. Heb nog een paar stengeltjes rabarber in de moestuin staan, weet nu waar ik die dit weekend voor ga gebruiken. Thnx :o)

Beantwoorden
JE
Rutger 2016-06-26 13:20:37

Heerlijk! Geniet er van!

Beantwoorden
Els 2020-10-20 21:50:53

Komt bij mijn vaste recepten te zitten. Echt top. Er staan nog 4 potjes in de frigo en zal deze dus moeten gaan bewaken als ik er zelf nog 1tje wil

Beantwoorden
EL

U kunt niet meer reageren.