Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr bloem
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 40 gr amandelmeel
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • ¼ tl zout

In deze fruittaart proef je de zomer! De knapperige bodem, de volle banketbakkersroom en het friszoete fruit vormen een heerlijk geheel in deze fruit- en aardbeientaart. Bij het maken van deze foto’s kon ik niet kiezen of het de fruittaart of de aardbeientaart moest worden, dus heb ik ze allebei gebakken. Omdat de bereiding van de twee taarten verder hetzelfde is heb ik ze wel in hetzelfde taartrecept gepost. Maak de taart zo kort mogelijk van te voren af, dan blijft de bodem het knapperigst. Eventueel kun je de bodem voor het vullen eerst besmeren met een klein beetje gesmolten witte chocolade, dat zorgt er voor dat hij minder snel zacht wordt.

Aardbeientaart

Bereiding: Fruitaart en aardbeientaart

Meng alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een mooi deeg van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een lage taartvorm (of taartring) van 20 centimeter doorsnede en ongeveer 2,5 centimeter hoog in met boter. Rol het deeg uit tot een dikte van 3 à 4 millimeter. Bekleed de vorm met het deeg en laat daarbij het deeg over de rand hangen. Prik het deeg op de bodem meerdere malen in met een vork en laat het nog 20 minuten rusten in de koelkast.

Verkreukel een stuk bakpapier, plaats dat in de taartvorm en leg daar een blindbakvulling op (kijk voor uitleg bij de how-to blindbakken). Bak de bodem met de blindbakvulling 15 minuten. Verwijder het bakpapier met de blindbakvulling en snijd het overhangende deeg aan de bovenkant van de vorm van binnen naar buiten recht af. Bak de taartbodem nog 5 tot 15 minuten tot deze gaar en goudbruin is. Laat de bodem afkoelen en verwijder de vorm.

Klop de banketbakkersroom los en verdeel deze over de bodem. Maak de taart af met het verse fruit.

Fruittaart

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Jessica 2019-06-11 18:43:01

Hoi Rutger, deze taart was helemaal top! Ik heb er een laagje pure chocolade op de koek gesmeerd.... Dit maakte het helemaal af!

Beantwoorden
JE
Saskia 2018-05-07 15:27:24

Hoi Rutger,
Ik heb alleen een springvorm van 20 cm, kan het daar ook mee? En zo ja wat doe je dan met de bovenste rand die je normaal afsnijdt?

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-05-14 21:17:23

Het wordt wel wat lastig om een mooie strakke rand te krijgen dan. Je kunt de rand tot 3 cm hoog bekleden en dan bindbakken, maar er is wel een risico dat de zijkanten wat naar beneden zakken.

Beantwoorden
Thea 2017-10-24 21:42:32

Welke bloem gebruik je voor de aardbeien taart?
Is dat patisserie bloem of Zeeuwse bloem.

Beantwoorden
TH
Rutger 2017-10-30 12:53:11

Ik heb hier 'gewone' patentbloem voor gebruikt.

Beantwoorden
Inge 2017-08-09 11:40:12

Hoi Rutger,

Ik wil graag deze taart maken als verjaardagstaart maar dan met een fotoprint erbovenop. Is het een optie om fruit op de bodem te doen, onder de laag banketbakkersroom?

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-08-16 08:58:22

Het zou kunnen, maar de taart wordt er wel lastiger door te snijden denk ik. Je kunt ook een losse fotoprint bovenop het fruit leggen, die je er dan voor het snijden afhaalt.

Beantwoorden
Jacco 2017-06-05 22:56:47

Dit weekend deze taart gebakken met heel veel rood fruit er op! Echt heel lekker! Deze ga ik vaker bakken!

Beantwoorden
JA