Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ¼ citroen
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 250 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 ei, losgeklopt
  • 250 gr ongezouten gebrande pinda’s
  • 200 gr pure chocolade, getempereerd (zie inleiding)

Op zoek naar een pindakoeken recept voor heerlijke, knapperige zelfgemaakte pindakoeken? Met dit recept voor pindakoeken maak je deze knapperige koekjes eenvoudig zelf.

Met dit pindakoeken recept kun je 20-25 pindakoeken maken.

Pindakoeken met chocolade

Pindakoeken zijn al erg lekker, maar pindakoeken met chocolade zijn echt onweerstaanbaar. Liever pindakoeken zonder chocolade? Dan kan je deze stap uiteraard gewoon overslaan. 

Wil je pindakoeken met chocolade maken? Doop de pindakoeken dan na het bakken gedeeltelijk in de (getempereerde) chocolade. Voor de pindakoeken met chocolade gebruik ik getempereerde chocolade. Je kunt de chocolade tempereren op de klassieke manier (op een marmeren plaat) of de chocolade tempereren in de magnetron.

Zelf pindakoeken bakken

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng het ei erdoor en voeg vervolgens de bloem en het bakpoeder toe. Kneed het tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens uit op een licht bebloemd werkblad tot dikte van 5 millimeter (Lees meer over eenvoudig deeg uitrollen). Steek of snijd cirkels met een doorsnede van 7 centimeter uit het deeg en leg deze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi ze royaal met pinda’s. Druk de pinda’s licht aan en bestrijk de koeken nogmaals met ei.

Bak de pindakoeken in 15-20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster.

Voor de chocolade pindakoeken: doop de koeken voor de helft in de getempereerde pure chocolade, leg ze op een stuk bakpapier en laat de chocolade stollen.

Foto: Saskia Lelieveld

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Cees 2021-05-18 10:31:48

Hoi Rutger,
Als je in een recept praat over bloem, bedoel je dan gewone patentbloem of Zeeuwse bloem.

Beantwoorden
CE
Rutger 2021-05-31 11:17:11

Als er niets bij staat gaat het om gewone tarwebloem.

Beantwoorden
Marry 2021-04-08 14:56:45

Beste Rutger
Is het mogelijk om mij het gewicht van een theelepel bakpoeder door te geven. Mijn theelepels zijn verschillend van maat en ik heb geen idee hoe ik dit precies kan doen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-04-12 11:03:24

Voor een theelepel bakpoeder houd ik 3,75 gram aan.

Beantwoorden
J.van der Linden 2021-04-02 16:51:00

Vraagje hoe bewaar ik deze koekjes?

Beantwoorden
J.
Rutger 2021-04-05 11:05:43

Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. Dus in een goed afgesloten trommel of plastic zakje.

Beantwoorden
kitty greven 2021-04-02 08:08:00

die zijn heerlijk

Beantwoorden
KI